Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν ενάντια στο σχέδιο προσάρτησης των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών (ΦΩΤΟ)

Χιλιά­δες Ισραη­λι­νοί δια­δή­λω­σαν χθες, Σάβ­βα­το, ενά­ντια στο σχέ­διο του πρω­θυ­πουρ­γού Μπε­νια­μίν Νετα­νιά­χου να επε­κτεί­νει την ισραη­λι­νή κυριαρ­χία σε μέρη της κατε­χό­με­νης Δυτι­κής Όχθης, μιας ντε φάκτο προ­σάρ­τη­σης εδα­φών στα οποία οι Παλαι­στί­νιοι προσ­δο­κούν να ιδρύ­σουν το δικό τους κράτος.

Φορώ­ντας μάσκες, κρα­τώ­ντας μετα­ξύ τους απο­στά­σεις στο πλαί­σιο των μέτρων προ­φύ­λα­ξης κατά του κορο­νοϊ­ού, οι δια­δη­λω­τές, κυμα­τί­ζο­ντας σημαί­ες της Παλαι­στί­νης και του Ισρα­ήλ, συγκε­ντρώ­θη­καν στην Πλα­τεία Ραμπίν στο Τελ Αβίβ το Σάβ­βα­το βρά­δυ με πανό που έγρα­φαν: «Οι ζωές των Παλαι­στι­νί­ων μετρούν» και «Μην κάνε­τε το Απαρτ­χάιντ σπου­δαίο ξανά». Κεντρι­κό σύν­θη­μα: «Όχι στην προ­σάρ­τη­ση, όχι στην κατο­χή, ναι στην ειρή­νη και τη δημοκρατία».

Περισ­σό­τε­ρες από 30 μη κυβερ­νη­τι­κές οργα­νώ­σεις απηύ­θυ­ναν κάλε­σμα για τη διαδήλωση.

«Παλαι­στί­νιοι και Εβραί­οι έχου­με βλά­ψει αρκε­τά ο ένας τον άλλο», δήλω­σε η δια­δη­λώ­τρια, η Άνατ Σριέ­μπερ στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο. «Είμα­στε αδέλ­φια, ο τόπος μας είναι εδώ, ο ένας όπως και ο άλλος, μπο­ρού­με να κάνου­με πολύ περισ­σό­τε­ρα μαζί παρά χώρια».

Ένας άλλος δια­δη­λω­τής ζήτη­σε «δικαιο­σύ­νη για τους Παλαι­στι­νί­ους και ειρή­νη για τους δύο λαούς, Ισραη­λι­νούς και Παλαι­στί­νιους». «Σε αυτήν την κατά­στα­ση του απαρτ­χάιντ, δεν μπο­ρεί να υπάρ­ξει ειρή­νη ούτε για εμάς ούτε για αυτούς, και ούτε δικαιο­σύ­νη», είπε ο δια­δη­λω­τής που έδω­σε το ψευ­δώ­νυ­μο “Ίντεν”. «Φοβά­μαι αυτό το σχέ­διο προ­σάρ­τη­σης», είπε. «Νομί­ζω ότι θα οδη­γή­σει σε ταρα­χές και ακό­μη και σε πόλεμο».

Η δια­δή­λω­ση στο Τελ Αβίβ πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε μετά από παρό­μοιες δια­μαρ­τυ­ρί­ες στην κατε­χό­με­νη Δυτι­κή Όχθη, όπου εκα­το­ντά­δες Παλαι­στί­νιοι φώνα­ζαν συν­θή­μα­τα κατά του ισραη­λι­νού εποι­κι­σμού και της προ­τει­νό­με­νης προσάρτησης.

Οι Παλαι­στί­νιοι επι­θυ­μούν ένα ανε­ξάρ­τη­το κρά­τος στη Δυτι­κή Όχθη, την ανα­το­λι­κή Ιερου­σα­λήμ και την Λωρί­δα της Γάζας, εδά­φη που το Ισρα­ήλ κατέ­λα­βε στον πόλε­μο των Επτά Ημε­ρών του 1967.

Περισ­σό­τε­ροι από 450.000 Ισραη­λι­νοί ζουν σε εποι­κι­σμούς, που θεω­ρού­νται παρά­νο­μοι από το διε­θνές δίκαιο, στη Δυτι­κή Όχθη, όπου ζουν 2,7 εκα­τομ­μύ­ρια Παλαιστίνιοι.

Ο Νετα­νιά­χου έχει θέσει την 1η Ιού­λη ως την ημε­ρο­μη­νία έναρ­ξης της προ­ώ­θη­σης του σχε­δί­ου του για ισραη­λι­νή προ­σάρ­τη­ση εποι­κι­σμών στην Κοι­λά­δα του Ιορ­δά­νη στη Δυτι­κή Όχθη, ελπί­ζο­ντας να πάρει το πρά­σι­νο φως από την Ουάσιγκτον.

Το ειρη­νευ­τι­κό σχέ­διο για τη Μέση Ανα­το­λή του Αμε­ρι­κα­νού προ­έ­δρου Ντό­ναλντ Τραμπ προ­βλέ­πει τη δια­τή­ρη­ση των εποι­κι­σμών του Ισρα­ήλ και την ίδρυ­ση παλαι­στι­νια­κού κρά­τους υπό πολύ αυστη­ρούς όρους

israel2 israel3 israel4 israel5

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο