Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χιλιάδες μετανάστες στα σύνορα — Μαζική αποστολή sms από την κυβέρνηση

Περί­που 13.000 πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες έχουν συγκε­ντρω­θεί κατά μήκος των συνό­ρων Τουρ­κί­ας — Ελλά­δας, εγκλω­βι­σμέ­νοι στην ενδο­α­στι­κή αντι­πα­ρά­θε­ση Τουρ­κί­ας — ΕΕ, ανα­κοί­νω­σε αργά χθες βρά­δυ ο Διε­θνής Οργα­νι­σμός Μετα­νά­στευ­σης (ΔΟΜ).  Την ίδια ώρα το τουρ­κι­κό υπ. Άμυ­νας ανα­κοι­νώ­νει την επι­χεί­ρη­ση Ασπί­δα Άνοι­ξης στο Ιντλίμπ με στό­χο τις δυνά­μεις Άσαντ.

«Του­λά­χι­στον 13.000 άνθρω­ποι είναι παρό­ντες κατά μήκος των 212 χιλιο­μέ­τρων των συνό­ρων», κατά υπο­λο­γι­σμούς του ΔΟΜ. Σύμ­φω­να με την υπη­ρε­σία του ΟΗΕ, ανά­με­σα στους μετα­νά­στες και τους πρό­σφυ­γες βρί­σκο­νται «οικο­γέ­νειες με μικρά παιδιά».

Ο ΔΟΜ διευ­κρί­νι­σε ότι ομά­δες του παρα­κο­λου­θούν τις κινή­σεις των μετα­να­στών και των προ­σφύ­γων από την Κων­στα­ντι­νού­πο­λη ως τα σύνο­ρα και δια­νέ­μουν βοή­θεια στους πλέ­ον ευά­λω­τους. «Οι ομά­δες οι οποί­ες εργά­ζο­νται κατά μήκος των συνό­ρων 212 χιλιο­μέ­τρων της Τουρ­κί­ας και της Ελλά­δας (…) έχουν κατα­με­τρή­σει 13.000 ανθρώ­πους συγκε­ντρω­μέ­νους στα σύνο­ρα στο Παζάρ­κου­λε και στο Ιψά­λα, καθώς και σε άλλες τοπο­θε­σί­ες», ανέ­φε­ρε η υπη­ρε­σία του ΟΗΕ, σημειώ­νο­ντας ότι οι συγκε­ντρώ­σεις μετα­να­στών αριθ­μούν «από πολ­λές δεκά­δες ως 3.000 και πλέον».

«Ο αριθ­μός των ανθρώ­πων που φεύ­γουν από την Αδρια­νού­πο­λη (Εντιρ­νέ, βορειο­δυ­τι­κή Τουρ­κία) με σκο­πό να περά­σουν τα σύνο­ρα μεγά­λω­νε κατά τη διάρ­κεια της ημέ­ρας, καθώς αυτο­κί­νη­τα, ταξί και λεω­φο­ρεία έφθα­σαν στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη», σύμ­φω­να με τον επι­κε­φα­λής της απο­στο­λής του ΔΟΜ στην Τουρ­κία, Λάντο Γκβι­λά­βα. «Οι περισ­σό­τε­ροι είναι άνδρες, αλλά βλέ­που­με επί­σης οικο­γέ­νειες με μικρά παι­διά», πρόσθεσε.

Στο μετα­ξύ μεγά­λες ανα­ντι­στοι­χί­ες υπάρ­χουν στους αριθ­μούς που ανα­κοι­νώ­νο­νται από Τούρ­κους αξιω­μα­τού­χους, τη Διε­θνή αμνη­στία και τις αρχές της Ελλά­δας και της Βουλγαρίας.

Χθες ο Ταγίπ Ερντο­γάν ανα­κοί­νω­νε ότι ήδη έχουν περά­σει τα τουρ­κι­κά σύνο­ρα 18.000 πρό­σφυ­γες ενώ σήμε­ρα το πρωί ο υπ. Εσω­τε­ρι­κών της Τουρ­κί­ας κ. Σοϊ­λού ανα­κοί­νω­σε με μεγά­λη ακρί­βεια ότι έχουν φύγει από την Τουρ­κία 76.838 πρό­σφυ­γες. Ο Ταγίπ Ερντο­γάν επα­να­λαμ­βά­νει ότι δεν πρό­κει­ται να κλεί­σει τα σύνο­ρα, κατη­γο­ρώ­ντας την ΕΕ ότι δεν βοη­θά­ει στο προ­σφυ­γι­κό την Τουρκία.

Με tweet στα αγγλι­κά το ελλη­νι­κό ΥΠΕΞ ανα­φέ­ρει: «Κανείς δεν μπο­ρεί να δια­σχί­σει τα ελλη­νι­κά σύνο­ρα. Όλοι όσοι επι­χει­ρούν παρά­νο­μη είσο­δο, εμπο­δί­ζο­νται απο­τε­λε­σμα­τι­κά. Οι αριθ­μοί που ανα­φέ­ρουν οι τουρ­κι­κές αρχές είναι εντε­λώς ψευ­δείς και παρα­πλα­νη­τι­κοί». Η βουλ­γα­ρι­κή κυβέρ­νη­ση δια­βε­βαιώ­νει πως ούτε ένας μετα­νά­στης δεν έχει περά­σει παρά­νο­μα στο έδα­φος της χώρας.

Από την ελλη­νι­κή πλευ­ρά των συνό­ρων, η κυβέρ­νη­ση ενι­σχύ­ει τα μέτρα ασφα­λεί­ας, με διμοι­ρί­ες των ΜΑΤ από αστυ­νο­μι­κές διευ­θύν­σεις από όλη τη χώρα, ενώ και οι διοι­κη­τές των ταγ­μά­των εθνο­φυ­λα­κής ενη­με­ρώ­θη­καν να είναι σε ετοιμότητα.

Χρή­ση προει­δο­ποι­η­τι­κών πυρών έκα­ναν οι άνδρες των Ειδι­κών Δυνά­με­ων στον Έβρο, με σκο­πό να απω­θή­σουν τις ομά­δες προ­σφύ­γων και μετα­να­στών να περά­σουν τα ελλη­νι­κά σύνορα.

Σημειώ­νε­ται πως κατά τη διάρ­κεια και της νύχτας υπήρ­ξε εκ νέου έντα­ση στην περιο­χή του Παζάρ­κου­λε, στο ύψος των Καστα­νιών του Έβρου, όπου πλέ­ον δημιουρ­γεί­ται καταυ­λι­σμός με χιλιά­δες ανθρώπους.

Μαζική αποστολή sms

Και με την απο­στο­λή μηνυ­μά­των ώστε να ενη­με­ρω­θούν όσοι φτά­νουν στα ελλη­νι­κά σύνο­ρα, εξαι­τί­ας των fake news, προ­σπα­θεί η κυβερ­νη­ση να αντι­με­τω­πί­σει την πίε­ση στα ελλη­νο­τουρ­κι­κά σύνο­ρα όπου συνε­χώς κατα­φτά­νουν πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες που θέλουν να περά­σουν στην Ευρώπη.

Σύμ­φω­να με κυβερ­νη­τι­κές πηγές, η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση χρη­σι­μο­ποιεί όλα τα πρό­σφο­ρα μέσα για την ενη­μέ­ρω­ση των ανθρώ­πων που παρα­κι­νού­με­νοι από fake news κινού­νται ή συγκε­ντρώ­νο­νται σε συγκε­κρι­μέ­να σημεία των ανα­το­λι­κών μας συνόρων.

Το μήνυ­μα που λαμ­βά­νουν όσοι πλη­σιά­ζουν στα ελλη­νο­τουρ­κι­κά σύνορα.

sms

«Σε αυτό το πλαί­σιο αξιο­ποιού­με τη δυνα­τό­τη­τα απο­στο­λής μηνυ­μά­των στα σύνο­ρα ώστε να ενη­με­ρω­θούν οι συγκε­κρι­μέ­νες πλη­θυ­σμια­κές ομά­δες», ανα­φέ­ρουν χαρα­κτη­ρι­στι­κά, συμπλη­ρώ­νο­ντας πως «ξένα κινη­τά που βρί­σκο­νται κοντά στην περιο­χή λαμ­βά­νουν τα παρα­κά­τω μηνύ­μα­τα καθώς πλη­σιά­ζουν τα σύνο­ρα. Έχουν ήδη ληφθεί χιλιάδες».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο