Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι διώχνονται τα σπίτια τους — ο Δένδιας επιτόπου για την παροχή ευρωατλαντικών «υπηρεσιών»

Στο Ισρα­ήλ και την Παλαι­στί­νη θα μετα­βεί αύριο Τρί­τη 18 Μάη, ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Νίκος Δέν­διας σε μια προ­σπά­θεια της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης να δώσει το «παρών» στις εξε­λί­ξεις στην περιο­χή, και να ανα­δει­χτεί σε βασι­κό «κόμ­βο» για την προ­ώ­θη­ση των ιμπε­ρια­λι­στι­κών σχε­δια­σμών ΗΠΑ και ΕΕ, την ώρα που πλέ­ον και από την Ουά­σιγ­κτον ακού­γο­νται «φωνές» για την ανά­γκη δια­με­σο­λά­βη­σης για μετα­ξύ Ισρα­ήλ και Παλαιστίνης.
Ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών, αφού έχει προ­κλη­τι­κά ανα­γνω­ρί­σει το «δικαί­ω­μα του Ισρα­ήλ στην αυτο­ά­μυ­να», θα έχει συνα­ντή­σεις με τον Πατριάρ­χη Ιερο­σο­λύ­μων, τον Ισραη­λι­νό ομό­λο­γό του Gabi Ashkenazi και με τον Παλαι­στί­νιο ομό­λο­γο του Riad Al-Maliki.
Επί­σης, αύριο, ο Ν. Δέν­διας θα συμ­με­τά­σχει στην έκτα­κτη τηλε­διά­σκε­ψη των υπουρ­γών Εξω­τε­ρι­κών της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης, που συνε­κά­λε­σε ο επι­κε­φα­λής της εξω­τε­ρι­κής πολι­τι­κής της ΕΕ Ζοζέπ Μπο­ρέλ με αντι­κεί­με­νο τις εξε­λί­ξεις στην περιοχή.

Tην ίδια ημέ­ρα, ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών θα μετα­βεί και στην Ιορ­δα­νία, όπου θα συνα­ντη­θεί με τον Ιορ­δα­νό ομό­λο­γό του Ayman Safadi.
Στη συνέ­χεια στο Κάι­ρο την Πέμ­πτη 20 Μάη, όπου θα συνα­ντη­θεί με τον Αιγύ­πτιο ομό­λο­γό του Sameh Shoukry.
Ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών είχε νωρί­τε­ρα σήμε­ρα συνά­ντη­ση με τον πρέ­σβη της Παλαι­στί­νης και τηλε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία με τον Πρέ­σβη των ΗΠΑ, ενώ στην συνέ­χεια συνα­ντή­θη­κε και με τον πρω­θυ­πουρ­γό ενό­ψει των επι­κεί­με­νων επι­σκέ­ψε­ων του.

Νέο δολοφονικό σφυροκόπημα της Γάζας

ΛΩΡΙΔΑ της ΓΑΖΑΣ
Πάνω από 42.000 Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εξαιτίας των ισραηλινών επιδρομών

~200 οι νεκροί, μεταξύ αυτών 58 παιδιά και 34 γυναίκες

Συνε­χί­ζο­νται μέχρι αυτή την ώρα οι ισραη­λι­νοί βομ­βαρ­δι­σμοί της Λωρί­δας της Γάζας από αέρα και ξηρά, με τον ισραη­λι­νό στρα­τό να ισχυ­ρί­ζε­ται ότι χτυ­πά υπό­γειες εγκα­τα­στά­σεις της Χαμάς, την ώρα που σωστι­κά συνερ­γεία της παλαι­στι­νια­κής Ερυ­θράς Ημι­σε­λή­νου και των αρχών δίνουν αγώ­να δρό­μου για να απε­γκλω­βί­σουν παι­διά και ενή­λι­κους, από τα κτί­ρια που έχουν κατε­δα­φι­στεί από τις ισραη­λι­νές βόμβες.
Το παλαι­στι­νια­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων «Wafa» ανα­φέ­ρει ότι βομ­βαρ­δι­σμοί σημειώ­θη­καν σε πολ­λές περιο­χές της Γάζας κατά τη διάρ­κεια της νύχτας.

Στο ισραη­λι­νό στό­χα­στρο βρέ­θη­καν οι πόλεις Τζα­μπα­λί­για, Μπέιτ Λαχί­για και Αλ Μπου­ρέιζ στη βόρεια Λωρί­δα της Γάζας, όπου σπί­τια, εργο­στά­σια και χωρά­φια κατα­στρά­φη­καν από τις ισραη­λι­νές βόμ­βες. Ένα εργο­στά­σιο σφουγ­γα­ριών στη βόρεια Γάζα επλή­γη σε αερο­πο­ρι­κή επι­δρο­μή σήμε­ρα το πρωί και πυρο­σβέ­στες δίνουν μάχη για να κατα­σβέ­σουν την πυρ­κα­γιά, ενώ σύν­νε­φα μαύ­ρου καπνού υψώ­νο­νται στον ουρανό.
Λίγο αργό­τε­ρα σήμε­ρα το πρωί, ένας Παλαι­στί­νιος σκο­τώ­θη­κε σε αερο­πο­ρι­κή επι­δρο­μή, έγι­νε γνω­στό από γιατρούς.
Καθώς οι ήχοι από τους ισραη­λι­νούς βομ­βαρ­δι­σμούς συνε­χί­ζο­νταν όλο το πρωί, κάτοι­κοι της Γάζας έσπευ­σαν σε αρτο­ποιεία και φαρ­μα­κεία για να κάνουν προ­μή­θειες σε είδη πρώ­της ανάγκης.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι στη Γάζα ανεβάζουν σε 198 τον αριθμό των νεκρών μετά την αναζωπύρωση των εχθροπραξιών, στους οποίους περιλαμβάνονται 58 παιδιά και 34 γυναίκες.
Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ, ανάμεσα στους οποίους δύο παιδιά, ανακοίνωσαν οι ισραηλινές αρχές.

Περί­που 42.000 Παλαι­στί­νιοι της Λωρί­δας της Γάζας έχουν εγκα­τα­λεί­ψει τα σπί­τια τους εξαι­τί­ας των ισραη­λι­νών αερο­πο­ρι­κών επι­θέ­σε­ων. Οι άνθρω­ποι αυτοί έχουν ζητή­σει κατα­φύ­γιο σε 50 σχο­λεία τα οποία δια­χει­ρί­ζε­ται η Υπη­ρε­σία Αρω­γής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαι­στί­νιους Πρό­σφυ­γες (UNRWA), δήλω­σε σήμε­ρα εκπρό­σω­πος του οργα­νι­σμού αυτού.

Περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι επειδή τα σπίτια τους καταστράφηκαν.

Έπει­τα από μια νύχτα σφο­δρών ισραη­λι­νών αερο­πο­ρι­κών επι­δρο­μών ενα­ντί­ον περιο­χών σε όλο το θύλα­κο της Γάζας που ελέγ­χε­ται από τη Χαμάς, οι ισραη­λι­νές ένο­πλες δυνά­μεις ανα­κοί­νω­σαν πως μαχη­τές στη Γάζα εκτό­ξευ­σαν στη διάρ­κεια της νύκτας περί­που 60 ρου­κέ­τες ενα­ντί­ον ισραη­λι­νών πόλεων.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο