Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χιλιάδες Ρώσοι στους δρόμους ενάντια στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης

Χιλιά­δες άνθρω­ποι σε όλη τη Ρωσία συμ­με­τεί­χαν σήμε­ρα σε δια­μαρ­τυ­ρί­ες κατά των κυβερ­νη­τι­κών σχε­δί­ων για αύξη­ση της ηλι­κί­ας συντα­ξιο­δό­τη­σης, παρά τις πρό­σφα­τες υπο­σχέ­σεις του προ­έ­δρου Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν ότι θα μετριά­σει αυτό το διό­λου δημο­φι­λές μέτρο.

russia1

 

Περί­που 9.000 άνθρω­ποι συγκε­ντρώ­θη­καν μόλις δύο χιλιό­με­τρα από το Κρεμ­λί­νο, σύμ­φω­να με τη μη κυβερ­νη­τι­κή οργά­νω­ση White Counter που κατα­με­τρά τους συμ­με­τέ­χο­ντες σε συγκε­ντρώ­σεις, όμως η αστυ­νο­μία της Μόσχας έκα­νε λόγο για 6.000 διαδηλωτές.

Πολ­λοί κρα­τού­σαν κόκ­κι­νες σημαί­ες και πανό του κύριου οργα­νω­τή της δια­δή­λω­σης, του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος της Ρωσι­κής Ομο­σπον­δί­ας (KPRF).

Ένα μεγά­λο πανό έγρα­φε «Δεν εμπι­στευό­μα­στε την Ενω­μέ­νη Ρωσία», το κυβερ­νών κόμ­μα του Πού­τιν, και περι­λάμ­βα­νε ένα σκί­τσο που εικό­νι­ζε μια κόκ­κι­νη γρο­θιά να χτυ­πά­ει τη λευ­κή πολι­κή αρκού­δα που είναι το λογό­τυ­πο του κόμ­μα­τος του Πούτιν.

rusia2

«Σήμε­ρα πραγ­μα­το­ποιού­με μια παν­ρω­σι­κή δια­μαρ­τυ­ρία ενα­ντί­ον αυτής της κανι­βα­λι­στι­κής μεταρ­ρύθ­μι­σης», δήλω­σε απευ­θυ­νό­με­νος στους δια­δη­λω­τές ο βετε­ρά­νος ηγέ­της του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος Γκε­νά­ντι Ζιου­γκά­νοφ. Συνέ­χι­σε απα­ριθ­μώ­ντας τις προ­τά­σεις του κόμ­μα­τός του για τη συγκέ­ντρω­ση χρη­μά­των για τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό, οι οποί­ες είναι επι­κε­ντρω­μέ­νες στη φορο­λό­γη­ση των απο­κα­λού­με­νων ολι­γαρ­χών της Ρωσί­ας, αντί της αύξη­σης της ηλι­κί­ας συνταξιοδότησης.

Δια­δη­λώ­σεις πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν επί­σης σε όλη τη Ρωσία. Στο Λένιν­γκραντ, στη Γεκα­τε­ρίν­μπουργκ, στα Ουρά­λια. Στον ρωσι­κό νότο, δια­δη­λώ­σεις έγι­ναν στο λιμά­νι Νοβο­ρο­σι­ίσκ της Μαύ­ρης Θάλασ­σας, στο Αστρα­χάν, στο Ροστόβ επί του Ντον και στις πρω­τεύ­ου­σες των δημο­κρα­τιών του Καυ­κά­σου Καρα­τσάι-Τσερ­κε­σία και Καμπαρ­ντί­νο-Μπαλ­κά­ρια, σύμ­φω­να με το Ιντερ­φάξ. Κόσμος βγή­κε επί­σης στους δρό­μους στη Συμ­φε­ρού­πο­λη της Κρι­μαί­ας, της χερ­σο­νή­σου στη Μαύ­ρη Θάλασσα

russia3

Να σημειω­θεί ότι τα συντα­ξιο­δο­τι­κά όρια ηλι­κί­ας που ισχύ­ουν σήμε­ρα στη Ρωσία ορί­σθη­καν από τη σοβιε­τι­κή εξου­σία το 1928 και είναι τα 60 χρό­νια για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναί­κες. Τα όρια δια­τη­ρή­θη­καν και μετά τις αντε­πα­να­στα­τι­κές ανα­τρο­πές του 1991, ενώ για πρώ­τη φορά σε κυβερ­νη­τι­κό επί­πε­δο τέθη­κε το ζήτη­μα της αύξη­σης των συντα­ξιο­δο­τι­κών ορί­ων το Γενά­ρη του 1997.

Στα μέσα του περα­σμέ­νου Ιού­νη η ρωσι­κή κυβέρ­νη­ση ανα­κοί­νω­σε ότι θα αυξή­σει στα­δια­κά τα όρια συντα­ξιο­δό­τη­σης στα 65 χρό­νια για τους άνδρες και στα 63 για τις γυναί­κες, κατά τη διάρ­κεια μιας μετα­βα­τι­κής περιό­δου που θα ξεκι­νή­σει το 2019 και θα συνε­χι­σθεί έως το 2028 για τους άνδρες και έως το 2034 για τις γυναίκες.

Συντά­ξεις: Η ανω­τε­ρό­τη­τα της ΕΣΣΔ ένα­ντι της Ρωσί­ας, της Ελλά­δας κι όλου του καπι­τα­λι­στι­κού κόσμου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο