Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χιονοθύελλα «σκέπασε» Ισραήλ, Δυτική Όχθη και Ιερουσαλήμ!

Άσπρη μέρα ξημέ­ρω­σε χτες στο Ισρα­ήλ, την κατε­χό­με­νη Δυτι­κή Όχθη και στους “άγιους τόπους”.

Πρό­κει­ται για μάλ­λον σπά­νιο φαι­νό­με­νο καθώς η περιο­χή δεν είναι συνη­θι­σμέ­νη να καλύ­πτε­ται από τόσο χιόνι.

Μετά τις σφο­δρές χιο­νο­πτώ­σεις στην Αθή­να και την Κων­στα­ντι­νού­πο­λη, που επλή­γη­σαν από θύελ­λα ασυ­νή­θι­στης σφο­δρό­τη­τας για την περιο­χή της ανα­το­λι­κής Μεσο­γεί­ου, η Ιερου­σα­λήμ είδε από Τετάρ­τη βρά­δυ με τη σει­ρά της τις πρώ­τες νιφά­δες, οι οποί­ες έκα­ναν τα παι­διά να αρχί­σουν το χιο­νο­πό­λε­μο στην παλιά πόλη.

Το πρωί της Πέμ­πτης ρυθ­μοί της ζωής έχουν επιβραδυνθεί.

Πολυά­ριθ­μοι οδι­κοί άξο­νες στο βόρειο και το κεντρι­κό Ισρα­ήλ εξα­κο­λου­θούν να είναι απο­κλει­σμέ­νοι, ενώ η κυκλο­φο­ρία στην Ιερου­σα­λήμ διε­ξά­γε­ται με μεγά­λα προ­βλή­μα­τα, ανα­κοί­νω­σε η ισραη­λι­νή αστυνομία.

Εκχιο­νι­στι­κά μηχα­νή­μα­τα επι­χει­ρούν για να ανοί­ξουν τους δρό­μους, διευ­κρί­νι­σε η αστυ­νο­μία. Σύμ­φω­να με τις μετε­ω­ρο­λο­γι­κές υπη­ρε­σί­ες, περί­που 20 εκα­το­στά χιό­νι έπε­σαν στην Ιερου­σα­λήμ, οι κάτοι­κοι της οποί­ας δεν είναι συνη­θι­σμέ­νοι σε τέτοιες ποσότητες.

Ενώ τα σχο­λεία έκλει­σαν στην Ιερου­σα­λήμ και το βόρειο Ισρα­ήλ, οι χαμη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες δεν εμπό­δι­σαν τους Ισραη­λι­νούς να βγουν για να θαυ­μά­σουν το χιό­νι που κάλυ­πτε τα αυτο­κί­νη­τα, τα πεζο­δρό­μια, μέχρι και τους ιερούς τόπους.

Η εθνι­κή εται­ρεία ηλε­κτρι­σμού ανα­κοί­νω­σε πως χθες, Τετάρ­τη, το βρά­δυ ξεπε­ρά­στη­κε ένα ιστο­ρι­κό ρεκόρ κατα­νά­λω­σης.

Σ’ αυτή την περιο­χή, όπου οι χιο­νο­πτώ­σεις είναι σπά­νιες και η χώρα δεν είναι εξο­πλι­σμέ­νη γι’ αυτές τις συν­θή­κες, οι δημό­σιες συγκοι­νω­νί­ες διέ­κο­ψαν αμέ­σως τη λει­τουρ­γία τους για να απο­φευ­χθούν ατυχήματα.

Παρά τις πολύ χαμη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες, η ισραη­λι­νή μετε­ω­ρο­λο­γι­κή υπη­ρε­σία ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα πως οι χιο­νο­πτώ­σεις δεν θα συνε­χι­στούν στη διάρ­κεια της ημέ­ρας.

Στην κατε­χό­με­νη Δυτι­κή Όχθη, η οποία είναι επί­σης κατά τόπους σήμε­ρα καλυμ­μέ­νη από το χιό­νι, η Παλαι­στι­νια­κή Αρχή είχε ανα­κοι­νώ­σει εκ των προ­τέ­ρων το κλεί­σι­μο των σχο­λεί­ων και ορι­σμέ­νων υπη­ρε­σιών ώστε να ελα­χι­στο­ποι­η­θούν η κυκλο­φο­ρία και ο κίν­δυ­νος ατυ­χη­μά­των σε μια περιο­χή του κόσμου που τα αυτο­κί­νη­τα δεν είναι εξο­πλι­σμέ­να με αλυ­σί­δες για να αντι­με­τω­πί­ζουν το χειμώνα.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από Reuters | aljazeera | france24 | haaretz
Όλες οι φωτο είναι του Associated Press

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο