Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Χοντραίνει» η κόντρα: Η Ε.Ε. ζητά από την AstraZeneca να δώσει στη δημοσιότητα το συμβόλαιο

Χοντραί­νει η σύγκρου­ση ΕΕ με την AstraZeneca απο­τέ­λε­σμα της βρε­τα­νο­σου­η­δι­κής AstraZeneca να μειώ­σει τις προ­μή­θειες εμβο­λί­ων για την ΕΕ, αλλά όχι των προ­μη­θειών για τη Μ. Βρετανία.

Η AstraZeneca απο­σύρ­θη­κε από τη σημε­ρι­νή συζή­τη­ση για τα εμβό­λια, όπως ανέ­φε­ρε Ευρω­παί­ος αξιω­μα­τού­χος στο ΑΜΠΕ.

Αυτή θα ήταν η τρί­τη κατά σει­ρά συζή­τη­ση προ­κει­μέ­νου να εξη­γή­σει τι ακρι­βώς συμ­βαί­νει με τις παρα­δό­σεις προς τα κρά­τη-μέλη της ΕΕ.

Ο ίδιος αξιω­μα­τού­χος σημεί­ω­σε ότι η ΕΕ επι­μέ­νει στο να επι­στρέ­ψει η εται­ρεία στις συνο­μι­λί­ες έτσι ώστε να δώσει τις εξη­γή­σεις που έχουν ζητηθεί.

Να δημο­σιεύ­σει τη σύμ­βα­ση για το εμβό­λιο κάλε­σε η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση την AstraZeneca, σύμ­φω­να με Ευρω­παίο αξιω­μα­τού­χο, στον από­η­χο των δηλώ­σε­ων του επι­κε­φα­λής της φαρ­μα­κευ­τι­κής εται­ρεί­ας, ο οποί­ος ‑απα­ντώ­ντας στις επι­κρί­σεις- έκα­νε λόγο για καθυ­στε­ρη­μέ­νη από­φα­ση της Ε.Ε. ως προς την υπο­γρα­φή συμβολαίων.

Την Τρί­τη, ο διευ­θύ­νων σύμ­βου­λος της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριότ, δήλω­σε ότι η σύμ­βα­ση της Ε.Ε. βασί­ζε­ται σε ρήτρα βέλ­τι­στης προ­σπά­θειας, χωρίς να δεσμεύ­ε­ται η εται­ρεία σε συγκε­κρι­μέ­νο χρο­νο­διά­γραμ­μα για τις παραδόσεις.

Είχε προη­γη­θεί η ανα­κοί­νω­ση της εται­ρεί­ας για μεί­ω­ση των προ­μη­θειών προς την Ε.Ε. το πρώ­το τρίμηνο.

Ευρω­παί­ος αξιω­μα­τού­χος τον οποίο επι­κα­λεί­ται το Reuters δήλω­σε oτι η ρήτρα βέλ­τι­στης προ­σπά­θειας είναι συνή­θης σε συμ­βά­σεις με κατα­σκευα­στές προ­ϊ­ό­ντων που βρί­σκο­νται υπό ανάπτυξη.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι η Ε.Ε. φέρ­νει στο προ­σκή­νιο το όπλο της απα­γό­ρευ­σης εξα­γω­γών, στην προ­σπά­θειά της να πιέ­σει την AstraZeneca.

Δεν υπάρχει συμβατική δέσμευση απαντά η «AstraZeneca» για τις καθυστερήσεις

Ο διευ­θύ­νων σύμ­βου­λος της «AstraZeneca» Πασκάλ Σοριό υπε­ρα­σπί­στη­κε το βρά­δυ της Τρί­της την εται­ρεία του ένα­ντι της κρι­τι­κής που δέχε­ται από την ΕΕ για την ανα­κοί­νω­ση περί παρά­δο­σης μειω­μέ­νης ποσό­τη­τας εμβο­λί­ων κατά του κορο­νοϊ­ού, ανοί­γο­ντας ξεκά­θα­ρα το θέμα της καθυ­στέ­ρη­σης της αδειο­δό­τη­σης από τον Ευρω­παϊ­κό Οργα­νι­σμό Φαρμάκων.

Ο Π. Σοριό είπε ότι η εται­ρεία του δεν έχει αδι­κή­σει την ΕΕ, αλλά οι μονά­δες παρα­γω­γής των εμβο­λί­ων που προ­ο­ρί­ζο­νται για την κάλυ­ψη των ανα­γκών των κρα­τών μελών έχουν για την ώρα «τη χαμη­λό­τε­ρη παρα­γω­γι­κό­τη­τα στο δίκτυο»«Βασι­κά είμα­στε δύο μήνες πίσω από εκεί που θα θέλα­με να είμα­στε», είπε και ισχυ­ρί­στη­κε ότι αντί­στοι­χα προ­βλή­μα­τα είχαν υπάρ­ξει και στην αρχή της παρα­γω­γής των εμβο­λί­ων που προ­ο­ρί­ζο­νταν για τη Βρετανία.

Απέρ­ρι­ψε δε τις προει­δο­ποι­ή­σεις από την ΕΕ περί νομι­κών προ­σφυ­γών σε βάρος της «AstraZeneca», υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι η εται­ρεία δεν έχει κάποια συμ­βα­τι­κή δέσμευ­ση για την παρά­δο­ση των δόσε­ων που είχε αρχι­κά ανα­κοι­νώ­σει ότι θα ήταν σε θέση να παρα­δώ­σει. Αντι­θέ­τως, εξή­γη­σε ο κ. Σοριό, η «AstraZeneca» έχει συμ­φω­νή­σει να κατα­βάλ­λει «τις καλύ­τε­ρες προ­σπά­θειες» για την κάλυ­ψη των ευρω­παϊ­κών απαι­τή­σε­ων, καθώς η ΕΕ ήθε­λε να προ­μη­θευ­θεί τα εμβό­λια την ίδια στιγ­μή με το Ην. Βασί­λειο, παρά τη δια­φο­ρά των τριών μηνών στην υπο­γρα­φή των συμφωνιών.

Απέρ­ρι­ψε επί­σης την πιθα­νό­τη­τα εκτρο­πής παρ­τί­δων εμβο­λί­ων που προ­ο­ρί­ζο­νται για τη Βρε­τα­νία (και παρα­σκευά­ζο­νται επί βρε­τα­νι­κού εδά­φους) προς την ΕΕ, λέγο­ντας: «Το συμ­βό­λαιο με το Ην. Βασί­λειο υπο­γρά­φη­κε πρώ­το και το Ην. Βασί­λειο ασφα­λώς είπε “θα προ­μη­θεύ­σε­τε πρώ­τα εμάς” και αυτό είναι θεμι­τό».

Στο «παιχνίδι» και άλλοι κολοσσοί

Η αντι­πα­ρά­θε­ση, απο­τε­λεί, όπως όλα δεί­χνουν μια πρώ­της τάξης ευκαι­ρία για να εμπλα­κούν και άλλοι κολοσ­σοί της φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νί­ας, διεκ­δι­κώ­ντας μερί­διο κερ­δών. Η γαλ­λι­κή φαρ­μα­κευ­τι­κή εται­ρεία «Sanofi» θα βοη­θή­σει την κοι­νο­πρα­ξία «Pfizer/BioNTech», παρά­γο­ντας περισ­σό­τε­ρες από 100 εκα­τομ­μύ­ρια δόσεις του εμβο­λί­ου για την Covid-19 που έχουν ανα­πτύ­ξει οι αντα­γω­νι­στές της, μέχρι τα τέλη του έτους.

Η γαλ­λι­κή κυβέρ­νη­ση την προ­έ­τρε­ψε επα­νει­λημ­μέ­να τις τελευ­ταί­ες εβδο­μά­δες να θέσει στη διά­θε­ση άλλων εται­ρειών τις αλυ­σί­δες παρα­γω­γής της, για να αυξη­θεί η ποσό­τη­τα των εμβο­λί­ων που χρη­σι­μο­ποιού­νται ήδη.

Τα εμβό­λια αυτά προ­ο­ρί­ζο­νται για τις χώρες της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης, ανέ­φε­ρε ο γενι­κός διευ­θυ­ντής του γαλ­λι­κού κολοσ­σού, Πολ Χάν­τσον, σε συνέ­ντευ­ξη που παρα­χώ­ρη­σε στην εφη­με­ρί­δα «Figaro». Η «Sanofi» συνερ­γά­ζε­ται με τη βρε­τα­νι­κή GlaxoSmithKline για την ανά­πτυ­ξη δύο εμβο­λί­ων, όμως το σχέ­διό της καθυ­στε­ρεί και δεν ανα­μέ­νε­ται να κυκλο­φο­ρή­σει στην αγο­ρά πριν από τα τέλη του 2021.

Ο Χάν­τσον είπε ότι η γαλ­λι­κή εται­ρεία απο­φά­σι­σε να προ­σεγ­γί­σει την «Pfizer», «ώστε να βοη­θή­σει από τώρα», προ­σθέ­το­ντας ότι έχει ήδη επι­τευ­χθεί συμ­φω­νία με την αμε­ρι­κα­νι­κή εταιρεία.

Η Ουγγαρία αγοράζει ρωσικό εμβόλιο

Πάντως, ο γεω­πο­λι­τι­κός αντα­γω­νι­σμός φου­ντώ­νει καθώς το κάθε μονο­πώ­λιο, η κάθε αστι­κή τάξη θέλει να προ­λά­βει αντα­γω­νι­στές. Στο πλαί­σιο αυτό και τα ρωσι­κά μονο­πώ­λια διευ­ρύ­νουν τις συνερ­γα­σί­ες και τις πωλή­σεις των δικών τους εμβολίων.

Ενδει­κτι­κή είναι πάντως και η περί­πτω­ση της Ουγ­γα­ρί­ας. Ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών της χώρας υπέ­γρα­ψε σύμ­βα­ση στη Μόσχα την περα­σμέ­νη Παρα­σκευή για την αγο­ρά 2 εκα­τομ­μυ­ρί­ων δόσε­ων του «Sputnik‑V».

Η Ρωσία κλεί­νει συμ­φω­νία με το Ιράν για τη διά­θε­ση του εμβο­λί­ου «Sputnik‑V» και συζη­τά­ει για την παρα­γω­γή του και σε ιρα­νι­κό έδα­φος. Επί­σης, η κυβέρ­νη­ση του Μεξι­κού ανα­κοί­νω­σε ότι έκλει­σε συμ­φω­νία για αγο­ρά 200.000 δόσε­ων του «Sputnik‑V». Ακό­μα ανα­κοι­νώ­θη­κε ότι πρό­κει­ται να αρχί­σει η μαζι­κή παρα­γω­γή και του δεύ­τε­ρου ρωσι­κού εμβο­λί­ου «EpiVacCorona» το Φλε­βά­ρη, ενώ τον ίδιο μήνα θα τεθεί σε κυκλο­φο­ρία και το τρί­το ρωσι­κό εμβόλιο.

Επί­σης, και η Κίνα με τα δύο έως τώρα εγκε­κρι­μέ­να εμβό­λιά της διευ­ρύ­νει τις συμ­φω­νί­ες με χώρες της Ασί­ας, της Μέσης Ανα­το­λής, της Αφρι­κής και της Λατι­νι­κής Αμερικής.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο