Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χορηγήθηκε άσυλο στον τούρκο αγωνιστή Τουργκούτ Καγιά

Με από­φα­ση της Υπη­ρε­σί­ας Ασύ­λου, ο Τούρ­κος δημο­σιο­γρά­φος Τουρ­γκούτ Καγιά πήρε το πολυ­πό­θη­το πολι­τι­κό άσυ­λο. Σημειώ­νε­ται ότι ο Καγιά βρί­σκε­ται σε απερ­γία πεί­νας για 50 μέρες και νοση­λεύ­ε­ται στο Γενι­κό Κρα­τι­κό Νίκαιας.

Ο αιτών πολι­τι­κό άσυ­λο στην Ελλά­δα, δημο­σιο­γρά­φος και ιστο­ρι­κός στο επάγ­γελ­μα, είχε ξεκι­νή­σει απερ­γία πεί­νας ζητώ­ντας να αφε­θεί ελεύ­θε­ρος. Ο Άρειος Πάγος είχε απο­φα­σί­σει υπέρ της έκδο­σης του Καγιά στην Τουρ­κία, ξεση­κώ­νο­ντας κύμα αλλη­λεγ­γύ­ης υπέρ του τούρ­κου αγω­νι­στή. Στην Τουρ­κία έχει υπο­στεί σοβα­ρά βασα­νι­στή­ρια από τις τουρ­κι­κές αρχές και έχει περά­σει χρό­νια στην απο­μό­νω­ση (6 χρό­νια σε κελιά τύπου «F») εξαι­τί­ας των πολι­τι­κών του πεποιθήσεων.

Συνε­λή­φθη αρχι­κά στα μέσα Απρί­λη του 2015, μαζί με άλλους τρεις Τούρ­κους, σε μια συντο­νι­σμέ­νη πανευ­ρω­παϊ­κή επι­χεί­ρη­ση κατά μελών της ΑΤΙΚ, της Συνο­μο­σπον­δί­ας Τούρ­κων Εργα­τών στην Ευρώ­πη. Απε­λευ­θε­ρώ­θη­κε και συνε­λή­φθη ξανά τον περα­σμέ­νο Φλε­βά­ρη από τις ελλη­νι­κές αρχές, ύστε­ρα από ερυ­θρά αγγε­λία της Ιντερπόλ.

Σε προη­γού­με­νη καταγ­γε­λία του στο Ευρω­παϊ­κό Δικα­στή­ριο Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των κατά της κυβέρ­νη­σης της Τουρ­κί­ας για κακο­με­τα­χεί­ρι­ση, η τουρ­κι­κή κυβέρ­νη­ση ανα­γκά­στη­κε να δεχτεί εξω­δι­κα­στι­κό συμ­βι­βα­σμό λόγω των συντρι­πτι­κών απο­δει­κτι­κών στοι­χεί­ων ενα­ντί­ον της.

Κατά της έκδο­σης του Τουρ­γκούτ Καγιά στην Τουρ­κία είχε ταχθεί το ΚΚΕ (ο κοι­νο­βου­λευ­τι­κός εκπρό­σω­πος Θ.Παφίλης είχε επι­κοι­νω­νή­σει προ­σω­πι­κά με τον υπουρ­γό δικαιο­σύ­νης Σ.Κοντονή), αλλά και το οργα­νώ­μέ­νο ταξι­κό εργα­τι­κό κίνη­μα, το ΠΑΜΕ, ενώ σχε­τι­κές ανα­κοι­νώ­σεις είχαν εκδό­σει η ΕΕΔΥΕ και η ΕΕΔΔΑ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο