Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χρήστος Νικ. Ζήκος: Διαλεκτική της επιθυμίας & Έκκληση (δύο ποιήματα)

Γρά­φει ο Ειρη­ναί­ος Μαρά­κης //

Δύο ποι­ή­μα­τα του Χρή­στου Νικ. Ζήκου παρου­σιά­ζου­με σήμε­ρα στο περιο­δι­κό Ατέ­χνως. Το πρώ­το, ένα ποί­η­μα που κατα­λή­γει με μια πικρή ειρω­νεία, καθώς και το δεύ­τε­ρο, που ο ποι­η­τής ζητά, για να μην πού­με ότι διεκ­δι­κεί, να «Μην κατα­ντή­σει άνυ­δρος / Νεφέ­λη των ανέ­μων» μας δεί­χνει μια πλευ­ρά του ποι­η­τή, κάπως δια­φο­ρε­τι­κή σε σχέ­ση με άλλα ποι­ή­μα­τα του που έχουν δημο­σιευ­τεί στις σελί­δες μας αλλά οπωσ­δή­πο­τε ενδια­φέ­ρου­σα. Εδώ, ο ποι­η­τής επι­χει­ρεί μια μάλ­λον περισ­σό­τε­ρο υπερ­βα­τι­κή κατά­θε­ση συναι­σθη­μά­των κι επι­θυ­μιών που όμως στη­ρί­ζο­νται, όπως και τα άλλα του ποι­ή­μα­τα, σε καθα­ρά γήι­νες και χωμά­τι­νες εικό­νες και καταστάσεις.

Παρα­τη­ρού­με λοι­πόν πως Η Δια­λε­κτι­κή της Επι­θυ­μί­ας είναι ένα ποί­η­μα που μπο­ρεί να είναι και μία Δια­λε­κτι­κή της Νοσταλ­γί­ας, όπως μας προϊ­δε­ά­ζουν οι πρώ­τοι στί­χοι του, ενώ η Έκκλη­ση είναι ένα ποί­η­μα που ξεκι­νώ­ντας από τον… θρυμ­μα­τι­σμό λέξε­ων και γραμ­μά­των, δηλα­δή των αισθη­μά­των του ποι­η­τή, που παρο­μοιά­ζο­νται εύστο­χα με «σώμα­τα άπει­ρα» και με «νετρί­να», ζητά αλλά δεν απαι­τεί να γνω­ρί­σει τον σαρ­κι­κό αλλά πάντα βαθύ­τα­τα συναι­σθη­μα­τι­κό έρω­τα… Σε αυτό το σημείο μπο­ρού­με να πού­με, με αρκε­τό θρά­σος και βέβαια με τη βοή­θεια του ποι­ή­μα­τος, ότι η ερω­τι­κή επι­θυ­μία δεν είναι παρά μια πολύ φυσι­κή δια­δι­κα­σία, όσο κι αν οι λέξεις των άλλων την εκχυ­δα­ΐ­ζουν καθημερινά.

Σίγου­ρα έχου­με δύο ποι­ή­μα­τα ερω­τι­κά εδώ αλλά οπωσ­δή­πο­τε χωρίς την ανα­πα­ρα­γω­γή της επι­κρα­τού­σας φτή­νιας σε αυτά.

ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΥΜΙΑΣ

Ήρθε, με πεντό­βο­λα στα χέρια
Και ρόδια κρα­σά­τα στην ποδιά της.
Μα τού­τα δεν αντέ­ξα­νε να μπού­νε στη σειρά.
Έσκα­σαν και μούσκεψαν
Τα χεί­λια και το σώμα.
.….….….….….….….….….….…..
Τη σει­ρά την αφή­καν για την έρευνα.
Ενδια­φέ­ρου­σα, λένε, των ροδιών η στάσις.
.….….….….….….….….….….….….….…
Χα! Χα!. Τα πεντό­βο­λα γελούν ακόμα.
~
ΕΚΚΛΗΣΗ

Θρυμ­μα­τί­στε με, πικρά μου γράμματα
Σε σωμά­τια άπειρα
Σαν τα νετρί­να να πάλλομαι
Από σώμα σε σώμα
Στων ματιών τους τη νότια να λουστώ
Την υγρα­σία να γευ­τώ των χρω­μά­των τους
Μην κατα­ντή­σω άνυδρος
Νεφέ­λη των ανέμων.

 

_______________________________________________________________________________________________________

Ο Ειρηναίος Μαράκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1986, απόφοιτος της τεχνικής εκπαίδευσης. Συμμετέχει με ποιήματα του στα συλλογικά έργα (e‑books) ενώ ποιήματα του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορες λογοτεχνικές σελίδες. Αρθρογραφεί στην εφημερίδα Αγώνας της Κρήτης καθώς και στο διαδικτυακό πολιτικό και πολιτιστικό περιοδικό Ατέχνως. Διατηρεί το ιστολόγιο Λογοτεχνία και Σκέψη.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο