Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χριστουγεννιάτικα στολίδια με εικόνες του Άουσβιτς πουλά η Amazon (ΦΩΤΟ)

Το Μου­σείο Άου­σβιτς-Μπιρ­κε­νά­ου επέ­κρι­νε χθες Κυρια­κή τον αμε­ρι­κα­νι­κό δια­δι­κτυα­κό κολοσ­σό της λια­νι­κής Amazon διό­τι διέ­θε­τε ως χθες προς πώλη­ση χρι­στου­γεν­νιά­τι­κα στο­λί­δια με φωτο­γρα­φί­ες του άλλο­τε ναζι­στι­κού στρα­το­πέ­δου συγκέντρωσης.

«Το να πωλού­νται “ χρι­στου­γεν­νιά­τι­κα στο­λί­δια” με εικό­νες του Άου­σβιτς δεν μοιά­ζει σωστό», σχο­λί­α­σε το Μου­σείο μέσω Twitter, μετα­φορ­τώ­νο­ντας φωτο­γρα­φί­ες στο­λι­διών με φωτο­γρα­φί­ες που εικο­νί­ζουν συρ­μα­το­πλέγ­μα­τα και παρα­πήγ­μα­τα στο στρατόπεδο.

Προ­έ­τρε­ψε την Amazon να τα αφαι­ρέ­σει από τον κατά­λο­γό της.

amazon stolidia4

«Το Άου­σβιτς σε ανοι­χτή­ρια μπου­κα­λιών, αυτό είναι μάλ­λον ανη­συ­χη­τι­κό και ασε­βές» προς τη μνή­μη των θυμά­των, τόνι­σε το Μου­σείο στην ανάρ­τη­σή του στην αγγλι­κή γλώσσα.

Σε ακό­λου­θη ανάρ­τη­σή του, το μου­σείο ανέ­φε­ρε πως η Amazon απέ­συ­ρε τις κατα­χω­ρή­σεις των προ­ϊ­ό­ντων που υπέ­δει­ξε, προ­τού σε τρί­τη ανάρ­τη­ση τονί­σει πως εντό­πι­σε κι άλλα.

Ανα­φε­ρό­ταν μετα­ξύ άλλων σε ένα mousepad κι ένα κερα­μι­κό «χρι­στου­γεν­νιά­τι­κο στο­λί­δι» στο οποίο εικο­νί­ζε­ται βαγό­νι τρέ­νου που μετέ­φε­ρε Εβραί­ους στους θαλά­μους αερίων.

amazon stolidia3

Η ναζι­στι­κή Γερ­μα­νία δημιούρ­γη­σε το συγκε­κρι­μέ­νο στρα­τό­πε­δο συγκέ­ντρω­σης και εξό­ντω­σης αφού κατέ­λα­βε την Πολω­νία, στις αρχές του Β΄ Παγκο­σμί­ου Πολέμου.

Το Άου­σβιτς, όπου εξο­ντώ­θη­καν πάνω από ένα εκα­τομ­μύ­ριο Εβραί­οι, άνδρες, γυναί­κες και παι­διά από όλη την Ευρώ­πη, όπως και του­λά­χι­στον 100.000 μη Εβραί­οι, έχει μετα­τρα­πεί σε σύμ­βο­λο του Ολοκαυτώματος.

Περί­που 232.000 παι­διά συμπε­ρι­λαμ­βά­νο­νταν στα θύμα­τα, κατά εκτιμήσεις.

amazon stolidia

Όσον αφο­ρά την Amazon, υπεν­θυ­μί­ζου­με ότι πρό­κει­ται για την εται­ρεία που έχει κάνει την εκμε­τάλ­λευ­ση των εργα­ζο­μέ­νων «επι­στή­μη» εμπνευ­σμέ­νη από τα στρα­τό­πε­δα συγκέ­ντρω­σης. Θέλει τους εργα­ζό­με­νους να ουρούν σε μπου­κά­λια, απα­γο­ρεύ­ει το συν­δι­κα­λι­σμό, τους φορά ηλε­κτρο­νι­κές «αλυ­σί­δες», κόβει την ασφά­λι­ση, τους ανα­γκά­ζει να επαι­νούν και την εται­ρεία δημό­σια. Έτσι εξη­γού­νται και τα αμύ­θη­τα κέρ­δη της…

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο