Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χριστούγεννα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Εορ­τα­στι­κή συναυ­λία, εκπαι­δευ­τι­κές δρά­σεις, αφη­γή­σεις μύθων και άλλες ενδια­φέ­ρου­σες εκδη­λώ­σεις περι­λαμ­βά­νει το πλού­σιο εορ­τα­στι­κό πρό­γραμ­μα του Εθνι­κού Αρχαιο­λο­γι­κού Μου­σεί­ου. Το Μου­σείο προ­σκα­λεί μικρούς και μεγά­λους κατά τη διάρ­κεια των δια­κο­πών των Χρι­στου­γέν­νων να περι­η­γη­θούν στο μου­σείο και να γνω­ρί­σουν τις συλ­λο­γές του μέσα από τον κόσμο της μου­σι­κής, του παι­χνι­διού, των αφη­γή­σε­ων και της ζωγραφικής.

Το πλή­ρες πρό­γραμ­μα έχει ως εξής:

- Η εορ­τα­στι­κή συναυ­λία των Χρι­στου­γέν­νων. Παρα­σκευή 29 Δεκεμ­βρί­ου, ώρα 13:00. Αίθου­σα του Βωμού. Μου­σι­κές στιγ­μές για βιο­λί, τσέ­λο και φλάουτο.

Στην ετή­σια εορ­τα­στι­κή συναυ­λία το 3ensemble θα ερμη­νεύ­σει έργα των Βιβάλ­ντι, Χάυ­ντν, Μπαχ και Πια­τσό­λα. Από την έντα­ση και το πάθος του Βιβάλ­ντι ως τη μαγευ­τι­κή διά­στα­ση των Trio του Χάυ­ντν, η ατμό­σφαι­ρα γεμί­ζει με μια ενέρ­γεια που συμπα­ρα­σύ­ρει τους ακρο­α­τές και τους προ­σκα­λεί να αισθαν­θούν για λίγο μέτο­χοι σε αυτή τη μονα­δι­κή συνά­ντη­ση δια­φο­ρε­τι­κών ηχο­χρω­μά­των. Παί­ζουν οι μου­σι­κοί Σίση Μπα­ρα­κά­ρη (τσέ­λο), Ορέ­στης Γαρ­γου­λά­κης (φλά­ου­το), Νίκος Πυλα­ρι­νός (βιο­λί). Απα­ραί­τη­τη η προ­μή­θεια εισι­τη­ρί­ου για την είσο­δο στο μουσείο.

- Εκπαι­δευ­τι­κές δρά­σεις για ενή­λι­κες και παι­διά. «Παί­ζο­ντας με τον τρό­πο των αρχαίων».

Παι­διά 6–8 ετών προ­σκα­λού­νται να γνω­ρί­σουν τα αρχαία παι­χνί­δια μέσα από μια ευχά­ρι­στη περι­ή­γη­ση στον «Κόσμο του Παι­διού» της μόνι­μης έκθε­σης των Αγγεί­ων και μέσω της απτι­κής επα­φής με αντί­γρα­φα αρχαί­ων παι­χνι­διών. Στο εικα­στι­κό εργα­στή­ριο που θα ακο­λου­θή­σει τα παι­διά θα κατα­σκευά­σουν τα δικά τους αρχαία παι­χνί­δια εμπνε­ό­με­να από τα σχε­τι­κά εκθέ­μα­τα. Τετάρ­τη 27 Δεκεμ­βρί­ου, ώρα 11:00–12:30.

Μαθαί­νω για τα αρχαία παι­χνί­δια και συμ­με­τέ­χω σε εργα­στή­ρι κατα­σκευ­ής Ίυγ­γας. Πέμ­πτη 28 Δεκεμ­βρί­ου, ώρα 11:00–12:30, για παι­διά 9–12.

Μαθαί­νω για τα αρχαία παι­χνί­δια και συμ­με­τέ­χω σε εργα­στή­ρι κατα­σκευ­ής Πεντά­λι­θων. Απα­ραί­τη­τη η δήλω­ση συμ­με­το­χής στο 2132144856 και ‑58. Έναρ­ξη δηλώ­σε­ων: 15 Δεκεμβρίου.

- «Ο άγγε­λός μου»

Ο Αλέ­κος Κυρα­ρί­νης δίνει ραντε­βού για μια δια­δρα­στι­κή εμπει­ρία στο πνεύ­μα των Χρι­στου­γέν­νων στο Καφέ του Μου­σεί­ου, όπου ο ζωγρά­φος εκθέ­τει έργα του από τη σει­ρά «Αγγε­λο­φά­νεια». Τα παι­διά θα γνω­ρί­σουν τον τρό­πο με τον οποίο απει­κο­νί­ζο­νται οι άγγε­λοι στην ελλη­νι­κή παρά­δο­ση και τέχνη, από τα τάμα­τα των πιστών έως και τη ζωγρα­φι­κή του Κων­στα­ντί­νου Παρ­θέ­νη, και θα δημιουρ­γή­σουν τους δικούς τους αγγέ­λους. Παρα­σκευή 29 Δεκεμ­βρί­ου, ώρα 11:00–12:30, για παι­διά 9–13 ετών. Εσω­τε­ρι­κό Καφέ του Μου­σεί­ου (Αίθριο). Απα­ραί­τη­τη η δήλω­ση συμ­με­το­χής στο 2132144856 και ‑58. Έναρ­ξη δηλώ­σε­ων: 15 Δεκεμβρίου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο