Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χρονολόγιο των πιο πρόσφατων και των πιο πολύνεκρων επιθέσεων σε σχολεία των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ είναι η μονα­δι­κή ανα­πτυγ­μέ­νη χώρα του πλα­νή­τη όπου επα­να­λαμ­βά­νο­νται, με απελ­πι­στι­κό τρό­πο, οι επι­θέ­σεις με τη χρή­ση πυρο­βό­λων όπλων μέσα σε σχο­λι­κά ιδρύ­μα­τα, όπως αυτό που βυθί­στη­κε στο πέν­θος χθες Πέμ­πτη στην Καλι­φόρ­νια. Ακο­λου­θεί ένα χρο­νο­λό­γιο των πιο πρό­σφα­των και των πιο πολύ­νε­κρων στην ιστορία.

14η Νοεμβρίου 2019: Σάντα Κλαρίτα, Καλιφόρνια

16χρονος ανοί­γει πυρ την ημέ­ρα των γενε­θλί­ων του ενα­ντί­ον συμ­μα­θη­τών του στο λύκειο, σκο­τώ­νει δύο, τραυ­μα­τί­ζει άλλους τρεις, πριν στρέ­ψει το όπλο στον εαυ­τό του κι απο­πει­ρα­θεί να αυτο­κτο­νή­σει. Τα θύμα­τα είναι 14 ως 15 ετών.

7η Μαΐου 2019: Χάιλαντς Ραντς, Κολοράντο

Δύο έφη­βοι ανοί­γουν πυρ μέσα σε σχο­λείο σε προ­ά­στιο του Ντέν­βερ, σκο­τώ­νουν έναν μαθη­τή 18 ετών και τραυ­μα­τί­ζουν άλλους οκτώ ανθρώπους.

18η Μαΐου 2018: Σάντα Φε, Τέξας

17χρονος μαθη­τής θερί­ζει 20 ανθρώ­πους μέσα στο λύκειο όπου φοι­τά· δύο ενή­λι­κοι και οκτώ νέοι υπο­κύ­πτουν. Ο δρά­στης είναι έκτο­τε στη φυλακή.

14η Φεβρουαρίου 2018: Πάρκλαντ, Φλόριντα

Την ημέ­ρα του Αγί­ου Βαλε­ντί­νου, ο 19χρονος Νίκο­λας Κρουζ ανοί­γει πυρ με ημιαυ­τό­μα­το του­φέ­κι ενα­ντί­ον μαθη­τών και εκπαι­δευ­τι­κών στο λύκειο Μάρ­τζο­ρι Στό­ουν­μαν Ντά­γκλας, από το οποίο έχει απο­βλη­θεί. Ο απο­λο­γι­σμός ανέρ­χε­ται σε 17 νεκρούς, στην πλειο­νό­τη­τά τους έφη­βους και έφη­βες. Ο δρά­στης συλλαμβάνεται.

23η Ιανουαρίου 2018: Μπέντον, Κεντάκι

15χρονος οπλι­σμέ­νος με πιστό­λι σκο­τώ­νει δύο συνο­μη­λί­κους συμ­μα­θη­τές του στο λύκειο της Κομη­τεί­ας Μάρ­σαλ. Δεκα­ο­κτώ άνθρω­ποι τραυ­μα­τί­ζο­νται από τις σφαί­ρες του, ή στο χάος που προ­κα­λεί η επίθεση.

1η Οκτωβρίου 2015: Ρόουζμπεργκ, Όρεγκον

26χρονος φοι­τη­τής σκο­τώ­νει εννέα ανθρώ­πους στο πανε­πι­στή­μιο Άμπ­κουα. Τραυ­μα­τι­σμέ­νος, στρέ­φει το όπλο στον εαυ­τό του κι αυτοκτονεί.

2α Απριλίου 2012: Όκλαντ, Καλιφόρνια

Ένας άνδρας σκο­τώ­νει μεθο­δι­κά επτά ανθρώ­πους στο μικρό πανε­πι­στή­μιο Oikos στην Καλι­φόρ­νια. Ο δρά­στης, πρώ­ην φοι­τη­τής, κορε­α­τι­κής κατα­γω­γής, συλ­λαμ­βά­νε­ται. Πεθαί­νει επτά χρό­νια αργό­τε­ρα στη φυλακή.

14η Δεκεμβρίου 2012: Νιούταουν, Κονέτικατ

Αφού δολο­φο­νεί τη μητέ­ρα του, ο 20χρονος ψυχι­κά ασθε­νής Άνταμ Λάν­ζα σκο­τώ­νει 26 ανθρώ­πους, ανά­με­σά τους είκο­σι παι­διά από 6 ως 7 ετών, μέσα στο σχο­λείο Σάντι Χουκ. Αυτο­κτο­νεί κατό­πιν. Η σφα­γή αυτή θα στοι­χειώ­σει πολ­λούς στις ΗΠΑ, κυρί­ως επει­δή τα θύμα­τα ήταν μικρά παιδιά.

16η Απριλίου 2007: Πανεπιστήμιο Βιρτζίνια Τεκ

Φοι­τη­τής με προ­βλή­μα­τα ψυχι­κής υγεί­ας, με κατα­γω­γή από τη Νότια Κορέα, σκο­τώ­νει 32 ανθρώ­πους με δύο ημιαυ­τό­μα­τα πιστό­λια πριν αυτο­κτο­νή­σει μέσα στο φημι­σμέ­νο ανώ­τα­το εκπαι­δευ­τι­κό ίδρυμα.

20ή Απριλίου 1999: Κολουμπάιν, Κολοράντο

Δύο μαθη­τές λυκεί­ου, 17 και 18 ετών, βαριά οπλι­σμέ­νοι, σκο­τώ­νουν μέσα σε μερι­κά λεπτά δώδε­κα συμ­μα­θη­τές τους κι έναν καθη­γη­τή πριν αυτο­κτο­νή­σουν στη βιβλιο­θή­κη. Ο απο­λο­γι­σμός πιστεύ­ε­ται πως θα ήταν πολύ βαρύ­τε­ρος αν πυρο­δο­τού­σαν αυτο­σχέ­διους εκρη­κτι­κούς μηχα­νι­σμούς που είχαν μαζί τους.

1η Αυγούστου 1966: Όστιν, Τέξας

25χρονος φοι­τη­τής, πρώ­ην πεζο­ναύ­της, αφού μαχαι­ρώ­νει και σκο­τώ­νει τη μητέ­ρα και τη σύζυ­γό του τη νύχτα της προη­γου­μέ­νης, ανε­βαί­νει στον Πύρ­γο του κύριου κτι­ρί­ου του Πανε­πι­στη­μί­ου του Τέξας στο Όστιν εφο­δια­σμέ­νος με του­φέ­κια και μεγά­λη ποσό­τη­τα πυρο­μα­χι­κών. Τα επό­με­να 90 και πλέ­ον λεπτά πυρο­βο­λεί από το παρα­τη­ρη­τή­ριο διερ­χό­με­νους αδια­κρί­τως. Σκο­τώ­νει 14 ανθρώ­πους και τραυ­μα­τί­ζει δεκά­δες άλλους, πριν πέσει νεκρός κι ο ίδιος από τα πυρά ενός αστυ­νο­μι­κού κι ενός πολίτη.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο