Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χρόνια Πολλά — καλή Χρονιά! με ζακυνθινή κουλούρα

Χρι­στού­γεν­να χωρίς κου­λού­ρα δεν γίνο­νται για τους Ζακυν­θι­νούς !  Μάλι­στα εκεί βάζουν και το νόμι­σμα που θα το κερ­δί­σει ο τυχε­ρός την Παρα­μο­νή των Χρι­στου­γέν­νων. Άμα τύχει να δοκι­μά­σε­τε αυτή την πίτα φτιαγ­μέ­νη από σπί­τι και όχι αγο­ρα­σμέ­νη από φούρ­νο δεν θα ξεχά­σε­τε ποτέ αυτή την τόσο μυρω­δά­τη, πολύ­πλο­κη γεύ­ση της…, ελαιό­λα­δο, πορ­το­κά­λια, λεμό­νια, γλυ­κά­νι­σος, μαστί­χα, κανέ­λα, μοσχο­κά­ρυ­δο, γαρύ­φαλ­λο και  κονιάκ ενώ­νο­νται με μαύ­ρη ζάχα­ρη, αμύ­γδα­λα, καρύ­δια ψιλο­κο­πα­νι­σμέ­να και δύο ειδών στα­φί­δες και .… τέρ­μα, απο­γεί­ω­ση

Μόνο κάνα ζευ­γά­ρι μπρά­τσα να ΄χετε εύκο­λα δια­θέ­σι­μα στο σπί­τι για το ζύμω­μα η κάποιο καλό μεγά­λο μίξερ (η ζύμη γίνε­ται σφι­χτή με τους ξηρούς καρ­πούς και τα μίξερ … την μισούν ‑εκτός και έχε­τε το «super_super») …Βέβαια μπο­ρεί­τε να βάλε­τε τη μισή ποσό­τη­τα από τα υλι­κά οπό­τε θα κάνε­τε μόνο μία μεγά­λη κου­λού­ρα, μια χαρά.

Για αλλα­γή,  την κάνε­τε και σε επί­πε­δο σχή­μα, όχι κου­λού­ρα, και την ψήνε­τε στρογ­γυ­λή σαν κανο­νι­κή βασι­λό­πι­τα !  Φοβε­ρή ιδέα, φοβε­ρή γεύ­ση !  Στην Ζάκυν­θο τέλος, την στο­λί­ζουν με έγχρω­μη ζάχα­ρη η μικρά πολύ­χρω­μα ζαχα­ρω­τά τρου­φά­κια δίνο­ντας εορ­τα­στι­κό τόνο μέρες που είναι …

[αρχι­κή συντα­γή από Γρηγ Ευαγγελάτο, 
Δια­σκευή από Βασ. Φραν­τζο­λά]

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 2 ΚΟΥΛΟΥΡΕΣ

2 κιλά αλεύ­ρι (κατάλ­λη­λο για κέικ, ψωμιά κλπ)
9 φακε­λά­κια μαγιά η 8 κυβά­κια φρέ­σκια μαγιά των 25 γραμ
500 γρ ζάχα­ρη μαύρη
1 ποτή­ρι ελαιό­λα­δο (περ. 300 γραμ)
3 κουτ. σ. κοφτές γαρύφαλλο
1 κουτ. σ. κοφτή μοσχοκάρυδο
6 κουτ. σ. κοφτές κανέλλα
2 κυλιν­δρά­κια βανίλια
3 κοφτά κ. γλ. baking powder
Ξύσμα φλού­δες από 2 πορτοκάλια
2 κουτ. γλυ­κού μαστί­χα κοπανισμένη
2 κουτ.γλυκού γλυ­κά­νι­σο κοπανισμένο
200 gr. καρυ­δό­ψι­χα κοπανισμένη
200 gr. αμύ­γδα­λα άψη­τα κοπανισμένα
Χυμός 2 πορτοκαλιών
Χυμός 1 λεμονιού
2 κουτ. γλυ­κού αλά­τι δια­λυ­μέ­να σε νερό
300 gr. μαύ­ρη σταφίδα
300 gr. σουλτανίνα
150 gr κονιάκ (η και ρούμι)
150 gr. κάντι­τα πορ­το­κά­λι η ανά­μι­κτα εσπε­ρι­δοει­δή (προ­αι­ρε­τι­κό)

  • Ρίχνω σε μεγά­λη λεκά­νη (η εναλ­λα­κτι­κά στο super_mixer) και ανα­κα­τεύω όλα τα υγρά και τα στε­ρεά υλι­κά της συντα­γής εκτός από τις στα­φί­δες, καρύ­δια, αμύγδαλα.
  • Την μαστί­χα την χτυ­πάω στον πολυ­κό­φτη για να θρυμ­μα­τι­στεί μαζί με το γλυκάνισο.
  • Ζυμώ­νω για λίγο τα αρχι­κά υλι­κά ώστε να ανα­κα­τευ­τούν καλά και μετά προ­σθέ­τω και τα υπόλοιπα.
  • Ζυμώ­νω καλά (το μίγ­μα θα είναι γενι­κά σφι­χτό αφού βεβαί­ως έχω προ­σθέ­σει το ανά­λο­γο νερό και λίγο αλεύ­ρι εάν χρεια­σθεί) μέχρις ότου να μην κολ­λά­ει η ζύμη στα δάκτυλα.
  • Πλά­θω τις δύο μεγά­λες κου­λού­ρες σε δύο στρογ­γυ­λά σχή­μα­τα και βάζω την κάθε μία σε ένα ταψί ξεχω­ρι­στά πάνω σε χαρ­τί για ψήσιμο
  • Αφή­νω να φου­σκώ­σουν περί­που 1,5  ώρα σε σχε­τι­κά ζεστό περι­βάλ­λον (δεν θα φου­σκώ­σουν πάρα πολύ).
  • Ψήνω στους 180 βαθ­μούς για 90 — 100 λεπτά.
  • Μετά από 50 λεπτά βγά­ζω την κου­λού­ρα από τον φούρ­νο, βάζω νερό (ραντί­ζω) με την χού­φτα και κολ­λάω σου­σά­μι και λίγα χρω­μα­τι­στά ζαχα­ρω­τά (έτοι­μα απο το Σ/Μ). Ξανα­βά­ζω στο φούρνο.
  • Όταν κρυώ­σει λίγο την μετα­φέ­ρω με το χαρ­τί σε πια­τέ­λα και μετά το αφαι­ρώ γύρω-γύρω.
  • Τη άλλη μέρα έχει ακό­μη πιο ωραία γεύ­ση που τα αρώ­μα­τα της έχουν δια­χυ­θεί σε όλη την πίτα

Κουλούρα Χριστουγέννων

Ζακυνθινή Κουλούρα Χριστουγέννων

Για το στό­λι­σμα:
Σου­σά­μι, κάστα­να, ζάχα­ρη, ζαχα­ρω­τά ή απλά λευ­κή ζάχα­ρη και άχνη ζάχα­ρη. Τη λευ­κή ζάχα­ρη, μπο­ρεί­τε να τη βάψε­τε με χρώ­μα ζαχα­ρο­πλα­στι­κής, (μέσα σε ένα μπω­λά­κι που κλεί­νει, βάζου­με ένα φλυ­τζά­νι ζάχα­ρη, προ­σθέ­του­με 2–3 στα­γό­νες χρώ­μα ζαχα­ρο­πλα­στι­κής και χτυ­πά­με καλά).

Εκτέ­λε­ση
Βάζου­με σε ένα μεγά­λο μπωλ το αλεύ­ρι και το ανα­κα­τεύ­ου­με με τη μαγιά.
Προ­σθέ­του­με το κρα­σί (αν είναι δυνα­τό κόκ­κι­νο, περιο­ρι­στεί­τε στο ένα φλυ­τζά­νι) και συμπλη­ρώ­νου­με με χλια­ρό νερό, τόσο ώστε η ζύμη μας να μην κολ­λά­ει πολύ στα χέρια.
Αφή­νου­με σε μέρος ζεστό (κοντά σε καλο­ρι­φέρ ή στο φούρ­νο μας αναμ­μέ­νο στους 50 βαθ­μούς ή με μια κου­βερ­τού­λα) για μιά­μι­ση ώρα να φουσκώσει.
Μετά, προ­σθέ­του­με όλα τα υπό­λοι­πα υλι­κά. Ζυμώ­νου­με να ενω­θούν και βάζου­με το μίγ­μα σε λαδω­μέ­νο ταψάκι.
Αφή­νου­με μισή ωρί­τσα πάλι να φου­σκώ­σει λίγο (δε φου­σκώ­νει πάρα πολύ για­τί έχει βαριά υλι­κά μέσα) ενώ προ­θερ­μαί­νου­με το φούρ­νο στους 200οC
Ψήνου­με για 1 ώρα κι ένα τέταρ­το στους 180–190οC.
Βυθί­στε ένα μαχαί­ρι για να σιγου­ρευ­τεί­τε ότι ψήθη­κε στο κέντρο.

Όταν τη βγά­λου­με αφή­νου­με να κρυώ­σει λίγο, αλεί­φου­με με λάδι ή μέλι την επι­φά­νεια και ρίχνου­με πάνω ζαχα­ρω­τά, ζάχα­ρη χρω­μα­τι­στή, κάστα­να ή ό,τι άλλο θέλου­με. Εγώ περι­μέ­νω να κρυώ­σει λίγο, αραιώ­νω μια γερή κου­τα­λιά μέλι με λίγο νερό και την περ­νάω με ένα πινέ­λο. Μετά την πασπα­λί­ζω με ζάχαρη.

Συμ­βου­λή. Μη βάλε­τε παρα­πά­νω στα­φί­δες από όσες λέει για­τί όταν το γλυ­κό μας έχει μέσα υγρά υλι­κά όπως οι στα­φί­δες κιν­δυ­νεύ­ει να λασπώ­σει και να μην ψηθεί καλά. Γι’ αυτό και η κου­λού­ρα θέλει πολ­λή ώρα ψήσιμο.

Ζακυνθινή κουλούρα

Είναι η ζακυν­θι­νή παρα­δο­σια­κή εκδο­χή της βασι­λό­πι­τας! Θα βρεί­τε επί­σης πλη­ρο­φο­ρί­ες για τα Ζακυν­θι­νά έθι­μα, τους συμ­βο­λι­σμούς της κου­λού­ρας για το “εύρη­μα” ή “ηύρη­μα”, δηλ. για το φλου­ρί κά

Ατέχνως εύχεται αγωνιστικά καλές γιορτές με υγεία για ένα ελπιδοφόρο «αύριο»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο