Χριστούγεννα χωρίς κουλούρα δεν γίνονται για τους Ζακυνθινούς ! Μάλιστα εκεί βάζουν και το νόμισμα που θα το κερδίσει ο τυχερός την Παραμονή των Χριστουγέννων. Άμα τύχει να δοκιμάσετε αυτή την πίτα φτιαγμένη από σπίτι και όχι αγορασμένη από φούρνο δεν θα ξεχάσετε ποτέ αυτή την τόσο μυρωδάτη, πολύπλοκη γεύση της…, ελαιόλαδο, πορτοκάλια, λεμόνια, γλυκάνισος, μαστίχα, κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο και κονιάκ ενώνονται με μαύρη ζάχαρη, αμύγδαλα, καρύδια ψιλοκοπανισμένα και δύο ειδών σταφίδες και .… τέρμα, απογείωση…
Μόνο κάνα ζευγάρι μπράτσα να ΄χετε εύκολα διαθέσιμα στο σπίτι για το ζύμωμα η κάποιο καλό μεγάλο μίξερ (η ζύμη γίνεται σφιχτή με τους ξηρούς καρπούς και τα μίξερ … την μισούν ‑εκτός και έχετε το «super_super») …Βέβαια μπορείτε να βάλετε τη μισή ποσότητα από τα υλικά οπότε θα κάνετε μόνο μία μεγάλη κουλούρα, μια χαρά.
Για αλλαγή, την κάνετε και σε επίπεδο σχήμα, όχι κουλούρα, και την ψήνετε στρογγυλή σαν κανονική βασιλόπιτα ! Φοβερή ιδέα, φοβερή γεύση ! Στην Ζάκυνθο τέλος, την στολίζουν με έγχρωμη ζάχαρη η μικρά πολύχρωμα ζαχαρωτά τρουφάκια δίνοντας εορταστικό τόνο μέρες που είναι …
[αρχική συνταγή από Γρηγ Ευαγγελάτο,
Διασκευή από Βασ. Φραντζολά]
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 2 ΚΟΥΛΟΥΡΕΣ
2 κιλά αλεύρι (κατάλληλο για κέικ, ψωμιά κλπ)
9 φακελάκια μαγιά η 8 κυβάκια φρέσκια μαγιά των 25 γραμ
500 γρ ζάχαρη μαύρη
1 ποτήρι ελαιόλαδο (περ. 300 γραμ)
3 κουτ. σ. κοφτές γαρύφαλλο
1 κουτ. σ. κοφτή μοσχοκάρυδο
6 κουτ. σ. κοφτές κανέλλα
2 κυλινδράκια βανίλια
3 κοφτά κ. γλ. baking powder
Ξύσμα φλούδες από 2 πορτοκάλια
2 κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
2 κουτ.γλυκού γλυκάνισο κοπανισμένο
200 gr. καρυδόψιχα κοπανισμένη
200 gr. αμύγδαλα άψητα κοπανισμένα
Χυμός 2 πορτοκαλιών
Χυμός 1 λεμονιού
2 κουτ. γλυκού αλάτι διαλυμένα σε νερό
300 gr. μαύρη σταφίδα
300 gr. σουλτανίνα
150 gr κονιάκ (η και ρούμι)
150 gr. κάντιτα πορτοκάλι η ανάμικτα εσπεριδοειδή (προαιρετικό)
- Ρίχνω σε μεγάλη λεκάνη (η εναλλακτικά στο super_mixer) και ανακατεύω όλα τα υγρά και τα στερεά υλικά της συνταγής εκτός από τις σταφίδες, καρύδια, αμύγδαλα.
- Την μαστίχα την χτυπάω στον πολυκόφτη για να θρυμματιστεί μαζί με το γλυκάνισο.
- Ζυμώνω για λίγο τα αρχικά υλικά ώστε να ανακατευτούν καλά και μετά προσθέτω και τα υπόλοιπα.
- Ζυμώνω καλά (το μίγμα θα είναι γενικά σφιχτό αφού βεβαίως έχω προσθέσει το ανάλογο νερό και λίγο αλεύρι εάν χρειασθεί) μέχρις ότου να μην κολλάει η ζύμη στα δάκτυλα.
- Πλάθω τις δύο μεγάλες κουλούρες σε δύο στρογγυλά σχήματα και βάζω την κάθε μία σε ένα ταψί ξεχωριστά πάνω σε χαρτί για ψήσιμο
- Αφήνω να φουσκώσουν περίπου 1,5 ώρα σε σχετικά ζεστό περιβάλλον (δεν θα φουσκώσουν πάρα πολύ).
- Ψήνω στους 180 βαθμούς για 90 — 100 λεπτά.
- Μετά από 50 λεπτά βγάζω την κουλούρα από τον φούρνο, βάζω νερό (ραντίζω) με την χούφτα και κολλάω σουσάμι και λίγα χρωματιστά ζαχαρωτά (έτοιμα απο το Σ/Μ). Ξαναβάζω στο φούρνο.
- Όταν κρυώσει λίγο την μεταφέρω με το χαρτί σε πιατέλα και μετά το αφαιρώ γύρω-γύρω.
- Τη άλλη μέρα έχει ακόμη πιο ωραία γεύση που τα αρώματα της έχουν διαχυθεί σε όλη την πίτα
Κουλούρα Χριστουγέννων
Για το στόλισμα:
Σουσάμι, κάστανα, ζάχαρη, ζαχαρωτά ή απλά λευκή ζάχαρη και άχνη ζάχαρη. Τη λευκή ζάχαρη, μπορείτε να τη βάψετε με χρώμα ζαχαροπλαστικής, (μέσα σε ένα μπωλάκι που κλείνει, βάζουμε ένα φλυτζάνι ζάχαρη, προσθέτουμε 2–3 σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής και χτυπάμε καλά).
Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπωλ το αλεύρι και το ανακατεύουμε με τη μαγιά.
Προσθέτουμε το κρασί (αν είναι δυνατό κόκκινο, περιοριστείτε στο ένα φλυτζάνι) και συμπληρώνουμε με χλιαρό νερό, τόσο ώστε η ζύμη μας να μην κολλάει πολύ στα χέρια.
Αφήνουμε σε μέρος ζεστό (κοντά σε καλοριφέρ ή στο φούρνο μας αναμμένο στους 50 βαθμούς ή με μια κουβερτούλα) για μιάμιση ώρα να φουσκώσει.
Μετά, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε να ενωθούν και βάζουμε το μίγμα σε λαδωμένο ταψάκι.
Αφήνουμε μισή ωρίτσα πάλι να φουσκώσει λίγο (δε φουσκώνει πάρα πολύ γιατί έχει βαριά υλικά μέσα) ενώ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC
Ψήνουμε για 1 ώρα κι ένα τέταρτο στους 180–190οC.
Βυθίστε ένα μαχαίρι για να σιγουρευτείτε ότι ψήθηκε στο κέντρο.
Όταν τη βγάλουμε αφήνουμε να κρυώσει λίγο, αλείφουμε με λάδι ή μέλι την επιφάνεια και ρίχνουμε πάνω ζαχαρωτά, ζάχαρη χρωματιστή, κάστανα ή ό,τι άλλο θέλουμε. Εγώ περιμένω να κρυώσει λίγο, αραιώνω μια γερή κουταλιά μέλι με λίγο νερό και την περνάω με ένα πινέλο. Μετά την πασπαλίζω με ζάχαρη.
Συμβουλή. Μη βάλετε παραπάνω σταφίδες από όσες λέει γιατί όταν το γλυκό μας έχει μέσα υγρά υλικά όπως οι σταφίδες κινδυνεύει να λασπώσει και να μην ψηθεί καλά. Γι’ αυτό και η κουλούρα θέλει πολλή ώρα ψήσιμο.
Ζακυνθινή κουλούρα
Είναι η ζακυνθινή παραδοσιακή εκδοχή της βασιλόπιτας! Θα βρείτε επίσης πληροφορίες για τα Ζακυνθινά έθιμα, τους συμβολισμούς της κουλούρας για το “εύρημα” ή “ηύρημα”, δηλ. για το φλουρί κά