Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες: Θεοφάνη, Θεοφανία, Ιορδάνη, Ιορδάνα, Φώτη, Φανή…

Οι γιορ­τές του Χρι­στια­νι­σμού, είτε οι ειδω­λο­λα­τρι­κές που εκχρι­στια­νί­στη­καν, είτε αυτές που  «γέν­νη­σε» ο ίδιος ο χρι­στια­νι­σμός. απο­τέ­λε­σαν τη βάση για το σχη­μα­τι­σμό ονο­μά­των, π.χ. Ευάγ­γε­λος (από τη γιορ­τή του Ευαγ­γε­λι­σμού της Θεο­τό­κου), Θεο­φά­νης από τη γιορ­τή των Θεο­φα­νί­ων κλπ.

theofaneia

Το Θεο­φά­νης (< θεο- + ‑φάνης < φαί­νω, ‑ομαι) είναι προ­χρι­στια­νι­κό όνο­μα, υπήρ­χε και αντί­στοι­χη γιορ­τή (γνω­στός μας είναι ο ιστο­ρι­κός Θεο­φά­νης από τη Μυτι­λή­νη 1 π.Χ.). Σε δείγ­μα 28.076 ανδρι­κών ονο­μά­των έχει 58 εμφα­νί­σεις (ποσο­στό 0,20%). Από αυτό προ­έρ­χο­νται τα θηλυ­κά Θεο­φα­νία (11 εμφα­νί­σεις σε δείγ­μα 15.114 γυναι­κεί­ων ονο­μά­των), Θεο­φα­νώ (6 εμφα­νί­σεις). Η διά­δο­ση και χρή­ση των ονο­μά­των είναι σε ανα­ντι­στοι­χία με το κύρος της γιορ­τής. Τα Θεο­φά­νια κοι­νώς απο­κα­λού­νται γιορ­τή των Φώτων. Εξ ου και Φώτης (με 172 εμφα­νί­σεις — 0,61%) — αυτός που φωτί­ζει — Φώτω (2 εμφα­νί­σεις). Φωτού­λα (2 εμφα­νί­σεις) και Φανή (46 εμφα­νί­σεις — 0,30%). Η Εκκλη­σία συν­δέ­ει και τα ονό­μα­τα Φωτει­νός (2 εμφα­νί­σεις) και Φωτει­νή (134 εμφα­νί­σεις — 0,88%) με τα Θεο­φά­νια (τα γιορ­τά­ζει την ίδια ημέ­ρα), όμως αυτά ανή­κουν στην κατη­γο­ρία των ονο­μά­των που προ­έρ­χο­νται ή οφεί­λουν τη διά­δο­σή τους σε «Παρο­μοί­ω­ση προς το περι­βάλ­λον και τη φύση» και δεί­χνουν μια ιδιό­τη­τα του ανθρώ­που που τα φέρει (Φωτει­νός = αυτός που εκπέ­μπει φως, που φωτί­ζει). Με τη βάπτι­ση του Χρι­στού σχε­τί­ζο­νται και τα ονό­μα­τα Ιορ­δά­νης (20 εμφα­νί­σεις) — από τον ποτα­μό Ιορ­δά­νη — Ιορ­δά­να (1 εμφά­νι­ση) και Ιορ­δα­νία (2 εμφανίσεις).

(Το δείγ­μα από τους τηλε­φω­νι­κούς κατα­λό­γους του ΟΤΕ, είναι αντι­προ­σω­πευ­τι­κό πανελ­λα­δι­κά της τάξης των 99.246 ανδρών και 52.927 γυναικών)

Πηγή φωτό

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο