Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χρ. Κατσώτης: Οι οικογένειες των θυμάτων δικαιούνται πολύ περισσότερα (VIDEO)

Ψηφί­στη­κε κατά πλειο­ψη­φία το πολυ­νο­μο­σχέ­διο του υπουρ­γεί­ου Ανάπτυξης.

Το ΚΚΕ ψήφι­σε «παρών» στα άρθρα του πολυ­νο­μο­σχε­δί­ου για τα μέτρα στή­ρι­ξης των οικο­γε­νειών των θυμά­των και των τραυ­μα­τιών του προ­δια­γε­γραμ­μέ­νου εγκλή­μα­τος στα Τέμπη.

Το σκε­πτι­κό που ανέ­λυ­σε διε­ξο­δι­κά ο ειδι­κός αγο­ρη­τής του ΚΚΕ, Χρή­στος Κατσώ­της, ανα­φέ­ρει πως «οι οικο­γέ­νειες των θυμά­των, οι τραυ­μα­τί­ες δικαιού­νται πολύ περισ­σό­τε­ρα και τα μέτρα είναι ανε­παρ­κή».

Ολό­κλη­ρη η ανα­φο­ρά στη δευ­τε­ρο­λο­γία του βου­λευ­τή του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Το ΚΚΕ έχει στα­θε­ρά στη δρά­ση του την υγεία και την ασφά­λεια των εργα­ζο­μέ­νων και του λαού. Πρω­το­στα­τεί στους χώρους δου­λειάς για τη λήψη εκεί­νων των μέτρων που θα απο­τρέ­πουν ατυ­χή­μα­τα και θα προ­στα­τεύ­ουν τη ζωή.

Ανα­δει­κνύ­ου­με στα­θε­ρά την ανά­γκη αντι­πυ­ρι­κών, αντι­πλημ­μυ­ρι­κών έργων, αντι­σει­σμι­κής θωρά­κι­σης για να μην κιν­δυ­νεύ­ουν ανθρώ­πι­νες ζωές.

Συγκρουό­μα­στε με την εργο­δο­σία και το κρά­τος, για­τί στο όνο­μα του κόστους δεν παίρ­νουν τα ανα­γκαία μέτρα και μεγα­λώ­νει ο αριθ­μός των εργο­δο­τι­κών και κρα­τι­κών εγκλημάτων.

Κύριο ζήτη­μα για τους εργα­ζό­με­νους και τον λαό είναι η ασφά­λεια της ζωής, που είναι ανε­κτί­μη­τη και δεν κοστολογείται.

Κανέ­να ποσό, κανέ­να μέτρο δεν μπο­ρεί να υπο­κα­τα­στή­σει τη ζωή που αφαι­ρεί­ται από την υλο­ποί­η­ση της πολι­τι­κής σας, τον ανεί­πω­το πόνο και θλί­ψη των συγ­γε­νών των θυμά­των του προ­δια­γε­γραμ­μέ­νου εγκλή­μα­τος στα Τέμπη.

Επει­δή αυτά τα μέτρα έρχο­νται να αθω­ώ­σουν αυτήν την εγκλη­μα­τι­κή πολιτική.

Επει­δή θεω­ρού­με ότι οι οικο­γέ­νειες των θυμά­των, οι τραυ­μα­τί­ες δικαιού­νται πολύ περισ­σό­τε­ρα και τα μέτρα είναι ανε­παρ­κή, το ΚΚΕ τοπο­θε­τεί­ται με το “παρών” στα συγκε­κρι­μέ­να άρθρα».

Χαρα­κτή­ρι­σε απα­ρά­δε­κτη την τρο­πο­λο­γία 1682/165 που προ­βλέ­πει τη λει­τουρ­γία των εμπο­ρι­κών κατα­στη­μά­των, σε περιό­δους υψη­λού κατα­να­λω­τι­κού ενδια­φέ­ρο­ντος, μέχρι τις 6 το πρωί, με από­φα­ση του κατά τόπου αρμό­διου δημάρχου.

Για την ασφά­λεια των μετα­φο­ρών, σημεί­ω­σε πως ενώ η κυβέρ­νη­ση με το νόμο 5014/2023 σύστη­σε τον Οργα­νι­σμό διε­ρεύ­νη­σης αερο­πο­ρι­κών και σιδη­ρο­δρο­μι­κών ατυ­χη­μά­των, δύο μήνες μετά τη ψήφι­σή του και έναν μήνα μετά το έγκλη­μα στα Τέμπη, αυτός ο Οργα­νι­σμός όχι μόνο δεν λει­τουρ­γεί αλλά η κυβέρ­νη­ση ανέ­θε­σε την απο­κλει­στι­κή αρμο­διό­τη­τα σε επι­τρο­πή εμπει­ρο­γνω­μό­νων την οποία μάλι­στα θωρά­κι­σε και με το ακαταδίωκτο.

Ο Χρή­στος Κατσώ­της ανα­φέρ­θη­κε στις νομο­τε­χνι­κές βελ­τιώ­σεις που έφε­ρε η κυβέρ­νη­ση για τα Γεω­πο­νι­κά πανε­πι­στή­μια, κάτω από την πίε­ση φοι­τη­τών και καθη­γη­τών, τονί­ζο­ντας πως έχουν πολ­λά κενά και δεν περι­λαμ­βά­νουν ανε­ξαι­ρέ­τως όλες τις σχο­λές. Για τους καλ­λι­τέ­χνες ζήτη­σε την από­συρ­ση των ρυθ­μί­σε­ων για το μητρώο.

Τεράστιες οι ελλείψεις προσωπικού

Ο Χρ. Κατσώ­της στη­λί­τευ­σε την πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης που δεν προ­σλαμ­βά­νει τους 1.300 εργα­ζό­με­νους που λεί­πουν με βάση το  οργα­νό­γραμ­μα από τον ΟΣΕ αλλά προ­σλαμ­βά­νει μόλις 90 που ήδη δου­λεύ­ουν με μπλοκάκι.

Να διασφαλιστεί το δικαίωμα ψήφου στους εποχικών εργαζόμενους

Ο Χρ. Κατσώ­της ανα­φέρ­θη­κε και στη συζή­τη­ση που έγι­νε για το δικαί­ω­μα ψήφου των επο­χι­κών εργα­ζο­μέ­νων στα νησιά, καλώ­ντας την κυβέρ­νη­ση να λύσει το πρό­βλη­μα, πριν κλεί­σει η Βου­λή. Σημεί­ω­σε ότι οι εργο­δό­τες δεν δίνουν άδειες αλλά και τα έξο­δα είναι μεγά­λα και κάλε­σε την κυβέρ­νη­ση να λάβει όλα εκεί­να τα μέτρα για να έχουν τη δυνα­τό­τη­τα να ψηφί­ζουν οι εργα­ζό­με­νοι στον του­ρι­σμό, είτε με τη δια­σφά­λι­ση της άδειας είτε με την κάλυ­ψη των εισιτηρίων.

Πηγή: 902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο