Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χρ. Κατσώτης στη Βουλή: Σαρώνετε τη ζωή των εργατικών λαϊκών οικογενειών

«Αυτό που απο­τυ­πώ­νε­ται και σ’ αυτόν τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό είναι ότι η καπι­τα­λι­στι­κή ανά­πτυ­ξη, την οποία στη­ρί­ζε­τε όλοι σας, με τις όποιες επι­μέ­ρους δια­φο­ρές, σαρώ­νει τη ζωή των εργα­τι­κών λαϊ­κών οικο­γε­νειών», ανέ­φε­ρε ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ Χρή­στος Κατσώ­της, κατά τη συζή­τη­ση του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού στη Βουλή.

«Το 30% των μισθω­τών, ένας στους τρεις, βγά­ζουν τον μήνα με 345 ευρώ. Ποιος μπο­ρεί να ζήσει με αυτά; Θα μου πεί­τε κανείς, αλλά είναι δημιούρ­γη­μά σας. Η μερι­κή απα­σχό­λη­ση και οι άλλες μορ­φές ευε­λι­ξί­ας έχουν οδη­γή­σει τον μέσο μισθό στα 745 ευρώ. Οι ευέ­λι­κτες μορ­φές εργα­σί­ας, οι συμ­βά­σεις ορι­σμέ­νου χρό­νου, από­το­κα της πολι­τι­κής όλων, κυριαρ­χούν σε σχέ­ση με τις στα­θε­ρές εργα­σια­κές σχέ­σεις. Τα ολι­γό­μη­να πλη­ρω­μέ­να προ­γράμ­μα­τα κοι­νω­φε­λούς εργα­σί­ας ανα­κυ­κλώ­νουν την ανερ­γία, χρη­σι­μο­ποιού­νται για την παρα­γω­γή και την περι­κο­πή δικαιω­μά­των. Σε σύνο­λο δυο εκα­τομ­μυ­ρί­ων τρια­κο­σί­ων εφτά χιλιά­δων εξα­κο­σί­ων ογδό­ντα ενός μισθω­τών ιδιω­τι­κού δικαί­ου οι εφτα­κό­σιες οχτώ χιλιά­δες, το 30,68% εργά­ζο­νται με μερι­κή απα­σχό­λη­ση. Η μέση απα­σχό­λη­ση ήταν 16,6 μέρες το μήνα. Τρεις στους δέκα μισθω­τούς εργά­ζο­νται με μερι­κή απα­σχό­λη­ση με μέσο μισθό μόλις 406 ευρώ μει­κτά, 345 ευρώ καθα­ρά», είπε ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ σημειώ­νο­ντας ότι η ευε­λι­ξία και οι μισθοί πεί­νας είναι πλέ­ον μια μόνι­μη κατάσταση.

«Μεγά­λο μέρος των μισθω­τών δεν μπο­ρούν να καλύ­ψουν ούτε τις βασι­κές τους ανά­γκες. Αν και εργά­ζο­νται, στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα βρί­σκο­νται κάτω και από τα στα­τι­στι­κά όρια της φτώ­χειας. Η κυρια­κά­τι­κη αργία καταρ­γή­θη­κε. Ξεκί­νη­σε με οκτώ Κυρια­κές από τη Νέα Δημο­κρα­τία και το ΠΑΣΟΚ, πήγε στις τριά­ντα δυο με τον ΣΥΡΙΖΑ και συνε­χί­ζει η κυβέρ­νη­ση της Νέας Δημο­κρα­τί­ας. Η κυβέρ­νη­ση με τον νόμο Χατζη­δά­κη έσπευ­σε να δώσει πρό­σθε­τα όπλα στην εργο­δο­σία για να αυξή­σει την κερ­δο­φο­ρία της με τη θεσμο­θέ­τη­ση του απλή­ρω­του δεκά­ω­ρου και την αύξη­ση των ωρών υπε­ρω­ρί­ας που ταυ­τό­χρο­να έγι­ναν και πιο φθη­νές», είπε ο Χρή­στος Κατσώ­της που κατήγ­γει­λε ότι «ο απερ­γο­κτό­νος νόμος Αχτσιό­γλου εμπλου­τί­στη­κε από την κυβέρ­νη­ση της Νέας Δημο­κρα­τί­ας, με τον νόμο Χατζη­δά­κη, που θεω­ρεί ψυχο­λο­γι­κή βία ακό­μη και το μοί­ρα­σμα της ανα­κοί­νω­σης του σωμα­τεί­ου, έξω από τον χώρο δου­λειάς με δικαί­ω­μα απαί­τη­σης από την εργο­δο­σία απο­ζη­μί­ω­σης από το σωμα­τείο και κήρυ­ξη της απερ­γί­ας παρά­νο­μης και καταχρηστικής».

Ανέ­φε­ρε ακό­μα ότι ο νόμος Κατρού­γκα­λου ενσω­μά­τω­σε και νομι­μο­ποί­η­σε όλες τις αντια­σφα­λι­στι­κές μεταρ­ρυθ­μί­σεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημο­κρα­τί­ας πριν και επε­κτά­θη­κε από τη τωρι­νή κυβέρ­νη­ση της Νέας Δημο­κρα­τί­ας με τον νόμο για τις επι­κου­ρι­κές συντά­ξεις. «Στο ασφα­λι­στι­κό η μια κυβέρ­νη­ση συνε­χί­ζει τις ανα­τρο­πές από εκεί όπου στα­μά­τη­σε η προη­γού­με­νη. Ο εργα­ζό­με­νος με τον τελευ­ταίο νόμο της Νέας Δημο­κρα­τί­ας θα είναι επεν­δυ­τής και όχι ασφα­λι­σμέ­νος. Σει­ρά μετά την επι­κου­ρι­κή έχει, όπως δηλώ­νε­τε, η λεγό­με­νη αντα­πο­δο­τι­κή σύντα­ξη», είπε ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο