Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χωρίς θεατές οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο

 Οι διορ­γα­νω­τές των Ολυ­μπια­κών Αγώ­νων του Τόκιο συμ­φώ­νη­σαν το κορυ­φαίο αθλη­τι­κό γεγο­νός στον κόσμο να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί χωρίς θεα­τές, λόγω της κατά­στα­σης έκτα­κτης ανά­γκης, εξαι­τί­ας της COVID-19, όπως δήλω­σε σήμε­ρα η υπουρ­γός Ολυ­μπια­κών Αγώ­νων της Ιαπω­νί­ας, Ταμά­γιο Μαρουκάβα.

Η ευρέ­ως ανα­με­νό­με­νη κίνη­ση έγι­νε μετά από συνο­μι­λί­ες μετα­ξύ της κυβέρ­νη­σης, των διορ­γα­νω­τών των Αγώ­νων του Τόκιο και των εκπρο­σώ­πων της Διε­θνούς Ολυ­μπια­κής Επι­τρο­πής και της Διε­θνούς Παρα­ο­λυ­μπια­κής Επιτροπής.

Είναι «λυπη­ρό» που οι Αγώ­νες θα γίνουν σε «περιο­ρι­σμέ­νη μορ­φή», όπως δήλω­σε η πρό­ε­δρος του «Τόκιο 2020», Σέι­κο Χασι­μό­το, σε ενη­μέ­ρω­ση, προ­σθέ­το­ντας τη συγ­γνώ­μη της σε όσους αγό­ρα­σαν εισιτήρια.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός Γιο­σι­χί­ντε Σού­γκα είπε ότι είναι απα­ραί­τη­το να προ­στα­τευ­θεί το Τόκιο, όπου εξα­πλώ­θη­κε η εξαι­ρε­τι­κά μολυ­σμα­τι­κή μετάλ­λα­ξη «Δέλ­τα», από το να γίνει η πηγή ενός άλλου κύμα­τος κρουσμάτων.

Νωρί­τε­ρα σήμε­ρα ανα­κοί­νω­σε την επι­βο­λή νέας κατά­στα­σης έκτα­κτης ανά­γκης στο Τόκιο, για την αντι­με­τώ­πι­ση της αύξη­σης των κρου­σμά­των της Covid-19, δύο εβδο­μά­δες πριν από την έναρ­ξη των Ολυ­μπια­κών Αγώνων.

 Οι Ολυ­μπια­κοί Αγώ­νες έχουν προ­γραμ­μα­τι­στεί να διε­ξα­χθούν από τις 23 Ιου­λί­ου έως τις 8 Αυγούστου.

 Εμπει­ρο­γνώ­μο­νες της Υγεί­ας στην Ιαπω­νία χαι­ρέ­τι­σαν την από­φα­ση να διε­ξα­χθούν οι Ολυ­μπια­κοί Αγώ­νες του Τόκιο χωρίς θεα­τές, αλλά προει­δο­ποί­η­σαν ότι η απα­γό­ρευ­ση δεν θα εξα­λεί­ψει εντε­λώς τον κίν­δυ­νο αύξη­σης των κρου­σμά­των Covid-19.

Η απα­γό­ρευ­ση επι­ση­μο­ποι­ή­θη­κε σήμε­ρα, καθώς η Ιαπω­νία αγω­νί­ζε­ται να ανα­στεί­λει ένα νέο κύμα κρουσμάτων.

 «Φυσι­κά, υπο­στη­ρί­ζω το «κανέ­ναν θεα­τή», αλλά οι ανη­συ­χί­ες δεν θα εξα­φα­νι­στούν ποτέ όσο έχου­με ένα μεγά­λο γεγο­νός, όπως οι Αγώ­νες, μαζί με την περί­ο­δο των δια­κο­πών» δήλω­σε ο Γιού­κι Φου­ρού­ζε, καθη­γη­τής ιατρι­κής του Πανε­πι­στη­μί­ου του Κιό­το, μέλος της κυβερ­νη­τι­κής ομά­δας εμπει­ρο­γνω­μό­νων για την Covid-19.

 Οι δημό­σιες προ­βο­λές των Ολυ­μπια­κών Αγώ­νων έχουν ακυ­ρω­θεί και τα εστια­τό­ρια θα κλη­θούν να στα­μα­τή­σουν να σερ­βί­ρουν αλκο­όλ σε κατά­στα­ση έκτα­κτης ανάγκης.

Ωστό­σο, το ιατρι­κό προ­σω­πι­κό προει­δο­ποιεί ότι οι κίν­δυ­νοι από τη συμπε­ρι­φο­ρά των ανθρώ­πων γύρω από τις Ολυ­μπια­κές εκδη­λώ­σεις, όπως το ποτό και το φαγη­τό μαζί, ήταν πιο δύσκο­λο να ελεγ­χθούν από εκεί­νους μέσα στους χώρους.

«Δεν είναι δύσκο­λο να φαντα­στεί κανείς ότι πολ­λοί άνθρω­ποι θα έχουν μεγά­λη διά­θε­ση μετά τους αγώ­νες και θα θέλουν να πιουν ένα ποτό με άλλους» δήλω­σε η Φού­μιε Σακα­μό­το, διευ­θύ­ντρια ελέγ­χου των κρου­σμά­των στο Διε­θνές Νοσο­κο­μείο St Luke στο Τόκιο.

 Οι θεα­τές από το εξω­τε­ρι­κού είχαν ήδη απα­γο­ρευ­τεί να παρευ­ρε­θούν στους Αγώ­νες, που μετα­τέ­θη­καν κατά ένα χρό­νο λόγω της παν­δη­μί­ας. Τον περα­σμέ­νο μήνα, μια ομά­δα κορυ­φαί­ων συμ­βού­λων υγεί­ας είπε ότι οι Ολυ­μπια­κοί Αγώ­νες χωρίς θεα­τές θα ήταν η «λιγό­τε­ρο επι­κίν­δυ­νη» επιλογή.

 Σήμε­ρα, η πόλη υπο­δο­χής του Τόκιο κατέ­γρα­ψε 896 νέα κρού­σμα­τα, κοντά στα υψη­λά που σημειώ­θη­καν τελευ­ταία στα μέσα Μαΐ­ου, ενώ υπάρ­χουν προ­βλέ­ψεις για αύξη­ση σε 1.000 τον Ιού­λιο και 2.000 τον Αύγουστο.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο