Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χωρίς μάσκα από σήμερα σε εξωτερικούς χώρους — Τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα

Χωρίς μάσκα μπο­ρούν να κυκλο­φο­ρούν οι πολί­τες της χώρας από σήμε­ρα Πέμ­πτη σε εξω­τε­ρι­κούς χώρους, όπου δεν παρα­τη­ρεί­ται συνω­στι­σμός και συγ­χρω­τι­σμός, όπως ανα­κοί­νω­σε χθες Τετάρ­τη ο υφυ­πουρ­γός Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας και Δια­χεί­ρι­σης Κρί­σε­ων, Νίκος Χαρ­δα­λιάς, κατά τη διάρ­κεια της ενη­μέ­ρω­σης για την πορεία της παν­δη­μί­ας της λοί­μω­ξης Covid-19.

Ακό­μη ο κ. Χαρ­δα­λιάς ανα­κοί­νω­σε ότι από τη Δευ­τέ­ρα 28 Ιου­νί­ου αίρε­ται ο περιο­ρι­σμός της νυχτε­ρι­νής κυκλοφορίας.

Συγκε­κρι­μέ­να, όπως είπε, ανα­φο­ρι­κά με το αίτη­μα για την ανα­στο­λή υπο­χρέ­ω­σης χρή­σης μάσκας σε εξω­τε­ρι­κούς χώρους όπου δεν σημειώ­νε­ται συνά­θροι­ση ή συγ­χρω­τι­σμός, τα μέλη της Επι­τρο­πής ομό­φω­να ειση­γή­θη­καν θετι­κά και η κυβέρ­νη­ση απο­φά­σι­σε τα εξής:

– Τη δια­τή­ρη­ση της υπο­χρε­ω­τι­κής χρή­σης μάσκας σε εσω­τε­ρι­κούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις.

– Τη δυνα­τό­τη­τα κυκλο­φο­ρί­ας σε εξω­τε­ρι­κούς χώρους χωρίς μάσκα εφό­σον δεν υπάρ­χουν συνω­στι­σμοί και συγχρωτισμοί.

Ανα­λυ­τι­κό­τε­ρα από 28 Ιου­νί­ου εκτός από την άρση του περιο­ρι­σμού της νυχτε­ρι­νής κυκλο­φο­ρί­ας ισχύ­ουν τα παρακάτω:

- Εξαι­ρού­νται οι πλή­ρως εμβο­λια­σμέ­νοι εργα­ζό­με­νοι από την υπο­χρέ­ω­ση διε­νέρ­γειας self- test σε χώρους εργα­σί­ας και οι αθλού­με­νοι σε γυμνα­στή­ρια, 15 ημέ­ρες μετά από την ολο­κλή­ρω­ση του εμβο­λια­σμού (και της δεύ­τε­ρης δόσης εφό­σον πρό­κει­ται για εμβό­λιο δύο δόσεων).

- Αλλά­ζει το πρω­τό­κολ­λο στην εστί­α­ση με αύξη­ση του ανώ­τα­του ορί­ου παρου­σί­ας μέχρι δέκα άτο­μα ανά τρα­πέ­ζι, από έξι άτο­μα που ισχύ­ει σήμερα.

- Σχε­τι­κά με τη λει­τουρ­γία των εξω­τε­ρι­κών χώρων δεξιώ­σε­ων, το ανώ­τα­το όριο ατό­μων θα είναι 300 άτο­μα, όπως έχει ήδη ανα­κοι­νω­θεί και με τα υφι­στά­με­να υγειο­νο­μι­κά πρωτόκολλα.

- Σχε­τι­κά με τη λει­τουρ­γία των οργα­νω­μέ­νων παραλιών/ πλαζ ορί­ζε­ται μέγι­στος αριθ­μός εκα­τόν 120 ατό­μων ανά 1.000 τ.μ. επι­φα­νεί­ας παρα­λί­ας με ελεγ­χό­με­νη είσοδο.

Ανα­φο­ρι­κά με αιτή­μα­τα αρμο­διό­τη­τας του υπουρ­γεί­ου Εσω­τε­ρι­κών τα μέλη της Επι­τρο­πής ειση­γή­θη­καν ομό­φω­να τα ακόλουθα:

– Οι εμβο­λια­σμέ­νοι και μη εμβο­λια­σμέ­νοι, υπάλ­λη­λοι του Δημο­σί­ου που ανή­κουν στις ομά­δες αυξη­μέ­νου κιν­δύ­νου (Β κατη­γο­ρία), δύνα­ται να επα­νέλ­θουν στην εργα­σία τους με αυτο­πρό­σω­πη παρουσία.

– Οι εμβο­λια­σμέ­νοι και μη εμβο­λια­σμέ­νοι, υπάλ­λη­λοι του Δημο­σί­ου που ανή­κουν στις ομά­δες υψη­λού κιν­δύ­νου (Α κατη­γο­ρία) δύνα­ται επί­σης να επα­νέλ­θουν στην εργα­σία τους με αυτο­πρό­σω­πη παρου­σία, αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επα­φή με κοινό.

– Ειδι­κά για το ιατρο­νο­ση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό θα κρί­νε­ται από την Διοί­κη­ση κάθε υγειο­νο­μι­κού σχη­μα­τι­σμού η αξιο­ποί­η­σή τους στις κατάλ­λη­λες θέσεις ανα­λό­γως της κατη­γο­ρί­ας κιν­δύ­νου που ανήκουν.

◦ Επα­να­προσ­διο­ρί­ζε­ται ο τρό­πος εξυ­πη­ρέ­τη­σης του κοι­νού στις δημό­σιες υπη­ρε­σί­ες. Η εξυ­πη­ρέ­τη­ση του κοι­νού να γίνε­ται κατά προ­τί­μη­ση, αλλά όχι απο­κλει­στι­κά, κατό­πιν προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νου ραντε­βού, τηρου­μέ­νων πάντα των μέτρων προ­στα­σί­ας και των κανό­νων που ισχύ­ουν για το λια­νε­μπό­ριο (1 άτο­μο ανά 16 τ.μ.), για τον αριθ­μό των εξυ­πη­ρε­τού­με­νων πολι­τών και την υπο­χρε­ω­τι­κή χρή­ση μάσκας ακό­μα και σε εξω­τε­ρι­κό χώρο εφό­σον παρα­τη­ρού­νται ουρές.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο