Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς αιδώ…

Η ΧΟΥΝΤΑ ΣΕΡΝΕΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΙΗΤΗ ΚΩΣΤΑ ΒΑΡΝΑΛΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

Επει­δή είχαν καλέ­σει την νεο­λαία, το 1966, να αγρυ­πνεί για τον κίν­δυ­νο της δικτατορίας.

ΑΘΗΝΑ (Ιδ. Αντα­πό­κρι­ση).- Σε ηλι­κία 84 ετών, ο μεγά­λος ποι­η­τής της Ελλά­δας Κώστας Βάρ­να­λης και ο Μίκης Θεο­δω­ρά­κης κλή­θη­καν να απο­λο­γη­θούν με την κατη­γο­ρία ότι το Νοέμ­βριο του 1966 είχαν καλέ­σει, με δια­κη­ρύ­ξεις τους, τη Δημο­κρα­τι­κή Νεο­λαία Λαμπρά­κη να προ­ε­τοι­μα­σθεί για την αντι­με­τώ­πι­ση της επερ­χό­με­νης δικτατορίας.

Ο Κώστας Βάρ­να­λης παρου­σιά­στη­κε στις αρχές, δέχτη­κε το γεγο­νός, ανέ­λα­βε τις ευθύ­νες του και είπε ότι «ουδέν έτε­ρον έχει να κατα­θέ­σει». Ο Μίκης Θεο­δω­ρά­κης ζήτη­σε από το στρα­τό­πε­δο του Ωρω­πού να του παρα­σχε­θεί 48ωρη προ­θε­σμία, να του δοθεί η δυνα­τό­τη­τα επι­κοι­νω­νί­ας με δικη­γό­ρο και επί­σης να του τεθεί υπό­ψη η δικογραφία.

Κύριος μάρ­τυ­ρας κατη­γο­ρί­ας ενα­ντί­ον του ποι­η­τή και του συν­θέ­τη είναι ο γνω­στός βασα­νι­στής Κραβαρίτης.

* * *

Από το περιο­δι­κό «Ελεύ­θε­ρη πατρί­δα» (εβδο­μα­διαία δακτυ­λο­γρα­φη­μέ­νη έκδο­ση των Ελλή­νων του εξω­τε­ρι­κού – Ρώμη – 28/2/1970)

Με την ίδρυ­ση της Δημο­κρα­τι­κής Νεο­λαί­ας Λαμπρά­κη ο Κώστας Βάρ­να­λης εκλέ­χτη­κε επί­τι­μος πρό­ε­δρος της. Στις ανα­κοι­νώ­σεις της Νεο­λαί­ας ο υπο­γρά­φουν ο Κ. Βάρ­να­λης  ως πρό­ε­δρος του Εθνι­κού Συμ­βου­λί­ου και ο Μίκης Θεο­δω­ρά­κης  ως πρό­ε­δρος του Κεντρι­κού Συμβουλίου.

Επι­μέ­λεια Ηρα­κλής Κακαβάνης

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο