Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χωρίς σοβαρές παρενέργειες οι κλινικές δομικές του ρωσικού εμβολίου — Παρέχει 2 χρόνια προστασία

Οι δημιουρ­γοί του εμβο­λί­ου Sputnik V κατά του κορο­νοϊ­ού εκτι­μούν ότι το εμβό­λιο μπο­ρεί να παρέ­χει προ­στα­σία από τον ιό για του­λά­χι­στον δύο χρό­νια. Τη σχε­τι­κή δήλω­ση έκα­νε σήμε­ρα ο διευ­θυ­ντής του Εθνι­κού Ερευ­νη­τι­κού Κέντρου Επι­δη­μιο­λο­γί­ας και Μικρο­βιο­λο­γί­ας Γκα­μα­λέι Αλε­ξά­ντρ Γκίντσ­μπουργκ, οι επι­στή­μο­νες του οποί­ου συμ­με­τεί­χαν στην παρα­σκευή του εν λόγω εμβολίου.

«Έχου­με κάθε λόγο να ισχυ­ρι­στού­με ότι …το εμβόλιο…θα προ­στα­τεύ­ει τον εμβο­λια­σθέ­ντα από την Covid-19 του­λά­χι­στον για διά­στη­μα δύο ετών και ενδε­χο­μέ­νως για μεγα­λύ­τε­ρο διά­στη­μα» δήλω­σε ο Αλε­ξά­ντρ Γκίντσ­μπουργκ, κατά την διάρ­κεια on-line ενη­μέ­ρω­σης που είχε ως θέμα τον πρώ­το εμβό­λιο κατά του κορο­νοϊ­ού που εγκρί­θη­κε στον κόσμο και φέρει την ονο­μα­σία Sputnik V.

Ο Γκιντσ­μπουργκ διευ­κρί­νι­σε ότι τα τελι­κά δεδο­μέ­να για το εμβό­λιο θα γνω­στο­ποι­η­θούν αφό­του περά­σει ένα χρο­νι­κό διά­στη­μα κατά τη διάρ­κεια του οποί­ου θα παρα­κο­λου­θεί­ται η δρά­ση του εμβολίου.

Η Ρωσία στις 11 Αυγού­στου ενέ­κρι­νε πρώ­τη στον κόσμο το εμβό­λιο κατά του νέου κορο­νοϊ­ού Sputnik V, που φέρει συμ­βο­λι­κά την ονο­μα­σία Sputnik, καθώς ήταν ο πρώ­τος δορυ­φό­ρος που είχε εκτο­ξεύ­σει η Σοβιε­τι­κή Ένω­ση στο Διά­στη­μα. To εμβό­λιο που είναι δημιούρ­γη­μα του κέντρου Γκα­μα­λέι πέρα­σε τις κλι­νι­κές δοκι­μές σε μια μικρή ομά­δα εθε­λο­ντών στο διά­στη­μα Ιου­νί­ου ‑Ιου­λί­ου. Στις 15 Αυγού­στου το ρωσι­κό υπουρ­γείο Υγεί­ας ανα­κοί­νω­σε ότι θα αρχί­σει η μαζι­κή παρα­γω­γή του εμβολίου.

Οι κλινικές δομικές του ρωσικού εμβολίου Sputnik V δεν παρουσίασαν σοβαρές παρενέργειες

Ούτε μία σοβα­ρή παρε­νέρ­γεια δεν παρου­σιά­σθη­κε στους εθε­λο­ντές μετά τις κλι­νι­κές δοκι­μές του εμβο­λί­ου Sputnik V στις οποί­ες συμ­με­τεί­χαν, δήλω­σε σήμε­ρα ο διευ­θυ­ντής του Εθνι­κού Ερευ­νη­τι­κού Κέντρου Επι­δη­μιο­λο­γί­ας και Μικρο­βιο­λο­γί­ας Γκα­μα­λέι και αρμό­διος για το επι­στη­μο­νι­κό έργο ανα­πλη­ρω­μα­τι­κό μέλος της Ρωσι­κής Ακα­δη­μί­ας Επι­στη­μών Ντε­νίς Λογκουνόφ.

«Το εμβό­λιο δοκι­μά­σθη­κε σε υγιείς εθε­λο­ντές ηλι­κί­ας 18 έως 60 ετών και έδει­ξε ένα πολύ καλό προ­φίλ ασφα­λεί­ας. Δεν κατα­γρά­φη­κε ούτε ένα περι­στα­τι­κό σοβα­ρών παρε­νερ­γειών» δήλω­σε ο Λογκουνόφ.

Σύμ­φω­να με τον Λογκου­νόφ, οι πιο συχνές παρε­νέρ­γειες που παρα­τη­ρή­θη­καν μετά τον εμβο­λια­σμό, ήταν πόνος στο σημείο του εμβο­λια­σμού, υπο­θερ­μία όχι όμως σε όλους τους εθε­λο­ντές και πονο­κέ­φα­λος. «Όλες αυτές οι ανε­πι­θύ­μη­τες εκφάν­σεις θεω­ρή­θη­καν ως μη σημα­ντι­κές» διευ­κρί­νι­σε ο ίδιος.

Ο Λογκου­νόφ προ­σέ­θε­σε ότι όπως και στις προ­κλι­νι­κές έρευ­νες οι επι­στή­μο­νες του κέντρου αξιο­λό­γη­σαν την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα του εμβο­λί­ου με βάση την επα­γω­γή, έτσι και οι κλι­νι­κές δοκι­μές έδει­ξαν ότι στο 100% των εθε­λο­ντών δημιουρ­γή­θη­καν αντι­σώ­μα­τα και μάλι­στα σε υψη­λή συσ­σώ­ρευ­ση, περισ­σό­τε­ρα του 1 ανά 15.000 στο τεστ RBD- domain του κορο­νοϊ­ού. Επί­σης και σε ποσο­στό 100% των εθε­λο­ντών δια­μορ­φώ­νε­ται αντι­σώ­μα­τα ουδέ­τε­ρα του ιού, υπο­γράμ­μι­σε ο ίδιος.

Ο Λογκου­νόφ είπε επί­σης ότι στις κλι­νι­κές δοκι­μές χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­καν οι δύο μορ­φές του εμβο­λί­ου, σε υγρή μορ­φή και με τη μορ­φή χαπιού.

Τόνι­σε επί­σης ότι δεν υπάρ­χουν αντεν­δεί­ξεις ως προς την χρή­ση του εμβο­λί­ου για άτο­μα που είχαν ήδη προ­σβλη­θεί από τον κορονοϊό.

«Το εμβό­λιο είναι πρω­τί­στως για άτο­μα, τα οποία δεν έχουν νοσή­σει, αλλά από την άλλη δεν υπάρ­χουν οι οιο­δή­πο­τε περιο­ρι­σμοί για άτο­μα που έχουν ήδη νοσή­σει. Γνω­ρί­ζου­με ότι τα αντι­σώ­μα­τα σε αυτούς που έχουν νοσή­σει χάνο­νται πολύ γρή­γο­ρα, η ανο­σία τους δεν είναι στα­θε­ρή και για αυτόν δεν βρί­σκου­με τον λόγο να μην εμβο­λια­σθούν τα άτο­μα αυτά» δήλω­σε ο Λογκουνόφ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο