Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ-ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ: Γη και θαλάσσιο ύδωρ στα «πόδια» των ομίλων

🆘   Γιούργια στη φτωχή λαϊκή ιδοκτησία
Μπαράζ τροπολογιών — «δώρων» σε βιομήχανους, «επενδυτές» και αρπακτικά «πράσινα» άλογα

Ψηφί­ζε­ται σήμε­ρα στην Ολο­μέ­λεια της Βου­λής, με τη δια­δι­κα­σία της ονο­μα­στι­κής ψηφο­φο­ρί­ας, το νομο­σχέ­διο για τον «Εκσυγ­χρο­νι­σμό της Χωρο­τα­ξι­κής και Πολε­ο­δο­μι­κής Νομο­θε­σί­ας», το οποίο παρα­χω­ρεί «γη και ύδωρ» στους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους, παρέ­χο­ντας και νέες διευ­κο­λύν­σεις στους «επεν­δυ­τές» σε βάρος του περι­βάλ­λο­ντος, των δασών και των θαλάσ­σιων οικο­συ­στη­μά­των, της υγεί­ας και της ποιό­τη­τας ζωής των λαϊ­κών στρω­μά­των.

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ Γη και ύδωρ

Παράλ­λη­λα, το νομο­σχέ­διο βάζει στο στό­χα­στρο τη μικρή ιδιο­κτη­σία, αφού η κυβέρ­νη­ση, προ­κει­μέ­νου να άρει κάθε εμπό­διο στη διευ­κό­λυν­ση και την επέ­κτα­ση των «επεν­δύ­σε­ων», δημιουρ­γεί όλες εκεί­νες τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις για την απα­ξί­ω­ση της γης των μικροϊ­διο­κτη­τών, ώστε να που­λη­θεί και μάλι­στα «μπιρ παρά» στους «επεν­δυ­τές».

Ενώ με προ­κλη­τι­κές τρο­πο­λο­γί­ες της τελευ­ταί­ας στιγ­μής η κυβέρ­νη­ση πρό­σφε­ρε επι­πλέ­ον «κίνη­τρα» για τη μετα­τρο­πή της Δυτι­κής Μακε­δο­νί­ας και της Μεγα­λό­πο­λης σε «Ελντο­ρά­ντο» γα τους ομί­λους των ΑΠΕ και λοι­πούς «επεν­δυ­τές», μεί­ω­σε κι άλλο την τιμή του ρεύ­μα­τος για τις ενερ­γο­βό­ρες βιο­μη­χα­νί­ες και φόρ­τω­σε μερι­κούς ακό­μα «πρά­σι­νους φόρους» στην πλά­τη των λαϊ­κών νοικοκυριών.

Το αίτη­μα για ονο­μα­στι­κή ψηφο­φο­ρία κατέ­θε­σε η Κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ, για να κατα­δεί­ξει στον λαό το νέο έγκλη­μα που συντε­λεί­ται και να ανα­λά­βει ο καθέ­νας την ευθύ­νη που του αναλογεί.

Οπως ανέ­δει­ξαν οι βου­λευ­τές του ΚΚΕ, η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ πιά­νο­ντας το νήμα από την κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ, με το νομο­σχέ­διο αυτό συνε­χί­ζει την εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση της γης και τη χωρο­τα­ξία «κομ­μέ­νη και ραμ­μέ­νη» στα μέτρα των ομί­λων, ώστε να συνε­χί­σουν ανε­μπό­δι­στα να «φυτρώ­νουν», ακό­μα και σε προ­στα­τευό­με­νες περιο­χές, ανε­μο­γεν­νή­τριες, επι­χει­ρη­μα­τι­κά πάρ­κα, τερά­στιες του­ρι­στι­κές μονάδες.

Να σημειω­θεί πως ο εκτρω­μα­τι­κός χαρα­κτή­ρας του νομο­σχε­δί­ου επι­βε­βαιώ­νε­ται και από τη θύελ­λα αντι­δρά­σε­ων που έχει ξεση­κώ­σει ακό­μα και σε φορείς που η πλειο­ψη­φία είναι φιλο­κυ­βερ­νη­τι­κή όπως για παρά­δειγ­μα η ΚΕΔΕ που ζήτη­σε την από­συρ­σή του. Οι μόνοι που χει­ρο­κρό­τη­σαν την κυβέρ­νη­ση ήταν ο ΣΕΒ, ο οποί­ος με υπό­μνη­μα που κατέ­θε­σε στη Βου­λή ανα­φέ­ρει ότι οι δια­τά­ξεις του νομο­σχε­δί­ου «ανα­μέ­νε­ται να ενθαρ­ρύ­νουν και να βελ­τιώ­σουν τη διε­νέρ­γεια επεν­δύ­σε­ων» και πως «πολ­λές από αυτές υλο­ποιούν δια­χρο­νι­κά αιτή­μα­τα των επι­χει­ρή­σε­ων — μελών του ΣΕΒ» και βέβαια ο ΣΕΤΕ.

kke anakoinosi gia pagkosmia imera perivallontosΤην αντί­θε­ση του ΚΚΕ με τον χωρο­τα­ξι­κό σχε­δια­σμό που προ­βλέ­πε­ται στο νομο­σχέ­διο του υπουρ­γεί­ου Περι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας, εξέ­φρα­σε ο κοι­νο­βου­λευ­τι­κός εκπρό­σω­πος του Κόμ­μα­τος, Νίκος Καρα­θα­να­σό­που­λος, καθώς εξυ­πη­ρε­τεί τη συγκέ­ντρω­ση της γης στα χέρια λίγων. Το ΚΚΕ κατέ­θε­σε στη Βου­λή, αίτη­μα ονο­μα­στι­κής ψηφο­φο­ρί­ας, επί της αρχής και επί των άρθρων του σχε­δί­ου νόμου με τα οποία διαφωνεί.

Ο Νίκος Καρα­θα­να­σό­που­λος υπο­γράμ­μι­σε πως η κυβέρ­νη­ση, παρά τους αντί­θε­τους ισχυ­ρι­σμούς της, είναι υπέρ της εκτός σχε­δί­ου δόμη­σης, δίνο­ντας τη σχε­τι­κή δυνα­τό­τη­τα (με μπό­νους επι­πλέ­ον συντε­λε­στή δόμη­σης) στα σύν­θε­τα του­ρι­στι­κά κατα­λύ­μα­τα, «δηλα­δή στους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους που θα συγκε­ντρώ­σουν τη γη αυτών που έχουν μικρά αγροτεμάχια».
«Είσα­στε υπέρ­μα­χοι της αναρ­χί­ας στην χωρο­θέ­τη­ση, και όχι μόνο εσείς, και οι προη­γού­με­νες κυβερ­νή­σεις», είπε, υπεν­θυ­μί­ζο­ντας πως αυτό έκα­νε και ο ΣΥΡΙΖΑ θεσπί­ζο­ντας μέχρι και ειδι­κό χωρο­τα­ξι­κό για τις «στρα­τη­γι­κές επενδύσεις».

Σε σχέ­ση με το πρά­σι­νο χαρά­τσι στο πετρέ­λαιο κίνη­σης, εξέ­φρα­σε την αντί­θε­ση του ΚΚΕ με αυτή την τρο­πο­λο­γία, όπως και συνο­λι­κά με την απο­λι­γνι­το­ποί­η­ση για την οποία σημεί­ω­σε πως δεν σχε­τί­ζε­ται με την προ­στα­σία του περι­βάλ­λο­ντος, αλλά με την επι­λο­γή της ΕΕ να αξιο­ποι­ή­σει το συγκρι­τι­κό πλε­ο­νέ­κτη­μα που έχει στις ΑΠΕ, για­τί ακρι­βώς έχει έλλει­ψη ορυ­κτών πόρων. Προει­δο­ποί­η­σε δε πως με αυτό το χαρά­τσι θα αυξη­θεί η ενερ­γεια­κή φτώ­χεια για να χρη­μα­το­δο­τη­θούν τα αρπα­κτι­κά που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στις ΑΠΕ.
Κατα­λή­γο­ντας, υπο­γράμ­μι­σε πως το ΚΚΕ κατέ­θε­σε ονο­μα­στι­κή ψηφο­φο­ρία επί της αρχής, για τα άρθρα που αφο­ρούν την εκτός σχε­δί­ου δόμη­ση και τα προ­κλη­τι­κά προ­νό­μια που δίνο­νται στο του­ρι­στι­κό κεφά­λαιο, καθώς και με την τρο­πο­λο­γία που αφο­ρά την απο­λι­γνι­το­ποί­η­ση και την προ­ώ­θη­ση των ΑΠΕ.

Σχέδιο Ν Σ ΥπΠεΕν για τον εκσυγχρονισμό της πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας

Αρθρο άρθρο κομμένο και ραμμένο για το κεφάλαιο

Με βασι­κή κατεύ­θυν­ση την επι­τά­χυν­ση των επεν­δυ­τι­κών σχε­δια­σμών, με το νομο­σχέ­διο προ­ω­θού­νται μετα­ξύ άλλων:

  • Η παρά­δο­ση της γης μικροϊ­διο­κτη­τών εκτός σχε­δί­ου δόμη­σης στους μεγά­λους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους. Αυτό θα είναι το απο­τέ­λε­σμα των δια­τά­ξε­ων που προ­βλέ­πουν ότι οι μικροϊ­διο­κτή­τες — στην πλειο­ψη­φία τους εργα­ζό­με­νοι, άνερ­γοι, μισθω­τοί, αγρό­τες — θα πρέ­πει μέσα σε δύο χρό­νια και εν μέσω κρί­σης να έχουν βγά­λει άδεια και να έχουν ξεκι­νή­σει να χτί­ζουν, δια­φο­ρε­τι­κά χάνουν αυτό το δικαίωμα.
  • Η μετα­φο­ρά συντε­λε­στών δόμη­σης σε κτί­ρια που κατα­σκευά­ζο­νται με προ­δια­γρα­φές υψη­λής από­δο­σης, μέτρο που θα λει­τουρ­γή­σει υπέρ του κατα­σκευα­στι­κού κεφα­λαί­ου, θα οδη­γή­σει σε αλλοί­ω­ση του χαρα­κτή­ρα ολό­κλη­ρων περιο­χών αλλά και σε νομι­μο­ποί­η­ση αυθαι­ρέ­των μέσω της μετα­φο­ράς συντε­λε­στή δόμησης.
  • Η νομι­μο­ποί­η­ση, «από το παρά­θυ­ρο», κατα­πα­τή­σε­ων και παρά­νο­μων αλλα­γών χρή­σε­ων γης και χαρα­κτή­ρα κυρί­ως κρα­τι­κών δασών και δασι­κών εκτά­σε­ων, όπως προ­κύ­πτει από τις δια­τά­ξεις που αφο­ρούν την οριο­θέ­τη­ση οικι­σμών πριν από το 1923.
  • Η ευνοϊ­κή αντι­με­τώ­πι­ση των «οργα­νω­μέ­νων υπο­δο­χέ­ων» του του­ρι­στι­κού και κατα­σκευα­στι­κού κεφα­λαί­ου για εκτός σχε­δί­ου δόμηση.
  • Το πέταγ­μα εκτός σημα­ντι­κών οργά­νων, όπως το Εθνι­κό Συμ­βού­λιο Χωρο­τα­ξί­ας, της Δασι­κής Υπη­ρε­σί­ας (που είναι υπεύ­θυ­νη για το 65% των δασών) και της Ενω­σης Αρχι­τε­κτό­νων Διπλω­μα­τού­χων Ανω­τά­των Σχο­λών, ενώ περί­ο­πτο ρόλο θα έχουν ο ΣΕΒ, ο ΣΕΤΕ, ο Ελλη­νι­κός Σύν­δε­σμος Επι­χει­ρη­μα­τι­κών Πάρ­κων και άλλοι φορείς εκπρό­σω­ποι του εγχώ­ριου κεφαλαίου.

⚠️  Χαρα­κτη­ρι­στι­κή, άλλω­στε, είναι και η τρο­πο­λο­γία που κατέ­θε­σε το ΥΠΕΝ χτες, με βάση την οποία για τις «στρα­τη­γι­κές επεν­δύ­σεις» δημιουρ­γεί­ται φορέ­ας που υπά­γε­ται απευ­θεί­ας στον υπουρ­γό και δεν δίνει λογα­ρια­σμό πουθενά.

  • Η πρό­βλε­ψη συγκε­κρι­μέ­νων χρό­νων για τις ρυμο­το­μι­κές απαλ­λο­τριώ­σεις ή, δια­φο­ρε­τι­κά, η αυτο­δί­καιη άρση των ρυμο­το­μι­κών απαλ­λο­τριώ­σε­ων, που ευνο­εί ιδιο­κτή­τες να εκβιά­ζουν για καλύ­τε­ρους όρους απαλλοτριώσεων.
  • Η πρό­βλε­ψη ότι το πρό­στι­μο σε βάρος όσων υπο­βάλ­λουν εκπρό­θε­σμη δήλω­ση ακι­νή­του στο Κτη­μα­το­λό­γιο θα εξαρ­τά­ται όχι μόνο από την αξία του ακι­νή­του αλλά και από το χρό­νο της καθυ­στέ­ρη­σης. Μέτρο που θα λει­τουρ­γή­σει καθα­ρά σε βάρος των λαϊ­κών στρω­μά­των που δεν θα κατα­φέρ­νουν να δηλώ­σουν την πρώ­τη κατοι­κία λόγω αδυναμίας.
  • Η επι­τά­χυν­ση του θαλάσ­σιου χωρο­τα­ξι­κού σχε­δια­σμού υπέρ του του­ρι­στι­κού κεφα­λαί­ου και μεγά­λων ιχθυο­καλ­λιερ­γη­τι­κών επιχειρήσεων.

🔳  «Ελντοράντο» και δώρα με ουρά για βιομήχανους και ΑΠΕ

Μπα­ράζ ρυθ­μί­σε­ων για ακό­μα φτη­νό­τε­ρο ρεύ­μα στις μεγά­λες επι­χει­ρή­σεις, τη διευ­κό­λυν­ση των «επεν­δυ­τών» να ξεσα­λώ­σουν στις απο­λι­γνι­το­ποι­η­μέ­νες περιο­χές της Δυτι­κής Μακε­δο­νί­ας και τη Μεγα­λό­πο­λη, την οικο­νο­μι­κή στή­ρι­ξη του λογα­ρια­σμού επι­δό­τη­σης των παρα­γω­γών ηλε­κτρι­σμού από ΑΠΕ, αλλά και νέο «πρά­σι­νο» χαρά­τσι στο πετρέ­λαιο κίνη­σης, την ώρα που ο λαός στε­νά­ζει από την ενερ­γεια­κή φτώ­χεια, προ­βλέ­πει τρο­πο­λο­γία που κατέ­θε­σε χτες το υπουρ­γείο Περι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας στο χωρο­τα­ξι­κό — πολε­ο­δο­μι­κό νομοσχέδιο.

Ειδι­κό­τε­ρα, προ­βλέ­πο­νται επι­βο­λή έκτα­κτης χρέ­ω­σης για το 2021, 2 ευρώ/μεγαβατώρα, στις εται­ρεί­ες προ­μή­θειας ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας, και έκτα­κτη ειδι­κή εισφο­ρά σε όλους τους σταθ­μούς ΑΠΕ που έχουν τεθεί σε λει­τουρ­γία έως και την 31η Δεκέμ­βρη 2015, σε ποσο­στό 6% επί των πωλή­σε­ων ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας μετα­ξύ 1η Γενά­ρη και 31η Δεκέμ­βρη 2020.

Οπως εύκο­λα γίνε­ται κατα­νοη­τό, οι παρα­πά­νω χρε­ώ­σεις θα περά­σουν στην τελι­κή κατα­νά­λω­ση και στα τιμο­λό­για ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος, ενώ την ίδια στιγ­μή η κυβέρ­νη­ση επι­βάλ­λει από 1η Γενά­ρη του νέου έτους «πρά­σι­νο τέλος» στο πετρέ­λαιο κίνη­σης, ύψους 0,03 ευρώ/λίτρο, κόστος που θα επι­βα­ρύ­νει επί­σης το λαϊ­κό εισό­δη­μα, αφού θα αυξη­θεί το κόστος μετα­κι­νή­σε­ων και μετα­φο­ράς εμπο­ρευ­μά­των, ενώ θα κάνει παρα­πέ­ρα απα­γο­ρευ­τι­κό το κόστος παρα­γω­γής για τους μικρούς αγρό­τες, αλλά και τα κόστη για τους αυτο­κι­νη­τι­στές επι­βα­τι­κών ή εμπο­ρευ­μα­τι­κών μετα­φο­ρών. Ανοι­χτά μάλι­στα η ηγε­σία του υπουρ­γεί­ου Περι­βάλ­λο­ντος ομο­λο­γεί ότι τα έσο­δα από το γδάρ­σι­μο των λαϊ­κών στρω­μά­των θα κατευ­θύ­νο­νται για την ενί­σχυ­ση των έργων ΑΠΕ και την προ­ώ­θη­ση της ηλεκτροκίνησης.

Επί­σης, στο πλαί­σιο της υλο­ποί­η­σης του κυβερ­νη­τι­κού σχε­δια­σμού για τη λεγό­με­νη «μετα­λι­γνι­τι­κή επο­χή» σε Δυτι­κή Μακε­δο­νία και Μεγα­λό­πο­λη, η τρο­πο­λο­γία προ­βλέ­πει όρους και προ­ϋ­πο­θέ­σεις για την αλλα­γή χρή­σης και αξιο­ποί­η­σης των τερά­στιων εκτά­σε­ων που δια­θέ­τει η ΔΕΗ στις περιο­χές αυτές. Οι Περι­φε­ρεια­κές Ενό­τη­τες Κοζά­νης και Φλώ­ρι­νας και ο δήμος Μεγα­λό­πο­λης χαρα­κτη­ρί­ζο­νται «Ζώνες Απο­λι­γνι­το­ποί­η­σης», όπου θα επι­τα­χυν­θεί η εκπό­νη­ση Ειδι­κών Πολε­ο­δο­μι­κών Σχε­δί­ων για τη διευ­κό­λυν­ση επεν­δύ­σε­ων και επι­χει­ρη­μα­τι­κών δραστηριοτήτων.

Τέλος, εφαρ­μό­ζε­ται κλι­μα­κω­τή τιμο­λό­γη­ση του Ειδι­κού Φόρου Κατα­νά­λω­σης στις επι­χει­ρή­σεις Υψη­λής και Μέσης Τάσης σύμ­φω­να με την ετή­σια κατα­νά­λω­σή τους, μέτρο που όπως ανα­φέ­ρει το υπουρ­γείο Περι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας «οδη­γεί στη μεί­ω­ση του ΕΦΚ σε μεγά­λο αριθ­μό επι­χει­ρή­σε­ων της Μέσης Τάσης», ικα­νο­ποιώ­ντας άλλο ένα δια­χρο­νι­κό «πόθο» των βιομηχάνων.

Επι­πλέ­ον, με δια­φο­ρε­τι­κή τρο­πο­λο­γία συστή­νε­ται στο υπουρ­γείο Περι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας Κεντρι­κή Υπη­ρε­σία Δόμη­σης (ΚΥΔΟΜ), η οποία υπά­γε­ται απευ­θεί­ας στον υπουρ­γό και ανα­λαμ­βά­νει την έκδο­ση προ­έ­γκρι­σης, ή ανα­θε­ώ­ρη­σης οικο­δο­μι­κής άδειας, παρα­κάμ­πτο­ντας τις μέχρι σήμε­ρα αρμό­διες υπη­ρε­σί­ες δόμη­σης για περι­πτώ­σεις οικο­δο­μι­κών εργα­σιών που γίνο­νται στο πλαί­σιο στρα­τη­γι­κών επεν­δύ­σε­ων ή επεν­δύ­σε­ων που χρη­μα­το­δο­τού­νται από τα ταμεία της ΕΕ αξί­ας του­λά­χι­στον 500.000 ευρώ ή που αφο­ρούν σε κτί­ρια άνω των 3.000 τ.μ. Επί­σης η ΚΥΔΟΜ θα ανα­λαμ­βά­νει σε περί­πτω­ση που η δια­δι­κα­σία προ­έ­γκρι­σης, έκδο­σης ή ανα­θε­ώ­ρη­σης οικο­δο­μι­κής άδειας δεν έχει εκδο­θεί από την αρμό­δια ΥΔΟΜ μετά την πάρο­δο τριών μηνών.

ℹ️  Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από Βου­λή, 902.gr & Ριζο­σπά­στη


✔️   Δεί­τε & ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ — ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
|> Καβγα­δά­κια στα «χωρά­φια» του κεφαλαίου


 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο