Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χόρχε Λουίς Μπόρχες

Στις 15 Ιού­νη 1986, σε ηλι­κία 86 ετών πεθαί­νει στη Γενεύη ο διά­ση­μος Αργε­ντι­νός συγ­γρα­φέ­ας Χόρ­χε Λουίς Μπόρ­χες, μια από τις μεγα­λύ­τε­ρες μορ­φές της λογο­τε­χνί­ας του 20ού αιώ­να. Τα διη­γή­μα­τά του, του χάρι­σαν τη διε­θνή ανα­γνώ­ρι­ση και στα τελευ­ταία χρό­νια της ζωής του, παρό­τι τυφλός, συνέ­χι­σε να γρά­φει ποί­η­ση και πρόζα.

Γεν­νή­θη­κε το 1899 στο Μπου­έ­νος Αϊρες. Παι­δί — θαύ­μα στην κυριο­λε­ξία, έγρα­ψε το πρώ­το του διή­γη­μα σε ηλι­κία 6 ετών. Ο Πρώ­τος Παγκό­σμιος Πόλε­μος τον βρί­σκει στη Γενεύη. Μετά το τέλος του πολέ­μου, πηγαί­νει στην Ισπα­νία, όπου έρχε­ται σε επα­φή με τους σου­ρε­α­λι­στές και τους εξπρε­σιο­νι­στές. Ηταν γνώ­στης της ελλη­νι­κής μυθο­λο­γί­ας και θαυ­μα­στής του αρχαί­ου ελλη­νι­κού πολι­τι­σμού. Το 1938 επέ­στρε­ψε στο Μπου­έ­νος Αϊρες και άρχι­σε να δου­λεύ­ει στη Δημο­τι­κή Βιβλιο­θή­κη. Υπο­γρά­φει μια επι­στο­λή κατά του Περόν και απο­λύ­ε­ται. Επι­στρέ­φει μετά την πτώ­ση του Περόν.

Την αγά­πη του για την γενέ­τει­ρά του την εκδή­λω­σε με την ποι­η­τι­κή συλ­λο­γή, «Πάθος για το Μπου­έ­νος Αϊρες», που δημο­σί­ευ­σε το 1923. Το 1935 γρά­φει την «Παγκό­σμια ιστο­ρία της ατι­μί­ας», «Την ιστο­ρία της αιω­νιό­τη­τας» και τα διη­γή­μα­τα «Μυθι­στο­ρί­ες», για να ακο­λου­θή­σουν τα δοκί­μια: «Η μοί­ρα», «Οι γει­το­νιές», «Ο λαϊ­κός τύπος». Το 1956 που έχα­σε την όρα­ση, συνε­χί­ζει να γρά­φει με τη βοή­θεια της μητέ­ρας του. Επι­στρέ­φει στην ποί­η­ση και γρά­φει τα: «Ο πλά­στης», «Ο χρυ­σός των τίγρε­ων», «Το βιβλίο της άμμου», «Εγκώ­μιο της σκιάς», κ.ά.

Τα λογο­τε­χνι­κά έργα του Μπόρ­χες περι­λαμ­βά­νο­νται σε 300 περί­που τόμους. Θεω­ρεί­ται ο θεμε­λιω­τής της νέας λατι­νο­α­με­ρι­κά­νι­κης λογο­τε­χνί­ας, που τώρα δεσπό­ζει στο παγκό­σμιο προσκήνιο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο