Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ψήφος αποδήμων: Πολιτικός τυχοδιωκτισμός και πολιτικά παιχνίδια από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ

Τον πολι­τι­κό τυχο­διω­κτι­σμό, την απρο­κά­λυ­πτη, απο­κρου­στι­κή ψηφο­θη­ρία αλλά και τα πολι­τι­κά παι­χνί­δια που παί­ζουν στις πλά­τες των απο­δή­μων, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, κατήγ­γει­λε ο Γιάν­νης Γκιό­κας μέλος ΚΕ και βου­λευ­τής του ΚΚΕ μιλώ­ντας στην Επι­τρο­πή της Βου­λής σχε­τι­κά με το νομο­σχέ­διο του υπ. Εσω­τε­ρι­κών με τίτλο: «Άρση περιο­ρι­σμών για την εγγρα­φή στους ειδι­κούς κατα­λό­γους εκλο­γέ­ων εξωτερικού».

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται πως το νομο­σχέ­διο κατέ­θε­σε η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ μετά από δηλώ­σεις της βου­λευ­τής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Τζά­κρη περί άρσης των περιο­ρι­σμών με προ­φα­νή στό­χο την αλλοί­ω­ση του εκλο­γι­κού σώμα­τος. Περι­λαμ­βά­νει ένα μόνο άρθρο, με το οποίο καταρ­γού­νται τα κρι­τή­ρια που θέτει ο ισχύ­ων νόμος του 2019 για την ψήφο των απο­δή­μων, όπως: «α) Να έχουν δια­μεί­νει συνο­λι­κά δύο (2) έτη εντός της Ελλη­νι­κής Επι­κρά­τειας κατά το χρο­νι­κό διά­στη­μα των τελευ­ταί­ων τριά­ντα πέντε (35) ετών από την ημε­ρο­μη­νία υπο­βο­λής της αίτη­σης εγγρα­φής, β) να έχουν υπο­βά­λει φορο­λο­γι­κή δήλω­ση κατά το τρέ­χον ή το προη­γού­με­νο φορο­λο­γι­κό έτος».

Ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ επι­σή­μα­νε ότι η κυβέρ­νη­ση — αξιο­ποιώ­ντας τις απα­ρά­δε­κτες δηλώ­σεις της Θ. Τζά­κρη, φέρ­νει το νομο­σχέ­διο για την κατάρ­γη­ση των όρων εγγρα­φής των απο­δή­μων στους εκλο­γι­κούς κατα­λό­γους προ­κει­μέ­νου να παί­ξει στις πλά­τες τους πολι­τι­κά παι­χνί­δια, να στη­θεί ένα απο­προ­σα­να­το­λι­στι­κό σόου και να αλλοιω­θεί το εκλο­γι­κό σώμα.

Υποκρισία από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ για τους απόδημους

Κατήγ­γει­λε πως τα κόμ­μα­τα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ αντι­με­τω­πί­ζουν τους απο­δή­μους ως «κου­κιά» και το δήθεν ενδια­φέ­ρον που επι­κα­λού­νται μόνο υπο­κρι­τι­κό είναι, καθώς ποτέ δεν ασχο­λή­θη­καν σοβα­ρά, ως κυβέρ­νη­ση με τα πραγ­μα­τι­κά, σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζουν στις χώρες όπου ζουν. Έφε­ρε ως χαρα­κτη­ρι­στι­κό παρά­δειγ­μα, τις αλλε­πάλ­λη­λες Ερω­τή­σεις που έχει κατα­θέ­σει το ΚΚΕ σχε­τι­κά με το κλεί­σι­μο τμη­μά­των ελλη­νι­κής γλώσ­σας σε Μελ­βούρ­νη, Βερο­λί­νο, Σίδνευ, Βου­δα­πέ­στη και αλλού, τα προ­βλή­μα­τα σχε­τι­κά με τις λίστες ανα­μο­νής στα προ­ξε­νεία της Αυστρα­λί­ας, για τα οποία καμία κυβέρ­νη­ση δεν έκα­νε τίποτα.

Κατήγ­γει­λε ακό­μα την υπο­κρι­σία τους σχε­τι­κά με τους από­δη­μους Έλλη­νες, όταν η μετα­νά­στευ­ση των χιλιά­δων οικο­γε­νειών που ξερι­ζώ­θη­καν εδώ και χρό­νια, είναι απο­τέ­λε­σμα των πολι­τι­κών επι­λο­γών των κυβερ­νή­σε­ων αλλά και του βάρ­βα­ρου απάν­θρω­που συστή­μα­τος που ζού­με. Δεν είναι φυσι­κό φαι­νό­με­νο η μετα­νά­στευ­ση και η προ­σφυ­γιά, σημεί­ω­σε χαρακτηριστικά.

Όσον αφο­ρά τη στά­ση του ΚΙΝΑΛ, σχο­λί­α­σε ότι εμφα­νί­ζε­ται σαν να ήρθε με παρ­θε­νο­γέ­νε­ση ενώ οι κυβερ­νή­σεις του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν έφε­ραν ποτέ σχε­τι­κό νομο­σχέ­διο αλλά δεν έκα­ναν ούτε καν κατα­μέ­τρη­ση των Ελλή­νων ομο­γε­νών, όπως και καμία άλλη κυβέρνηση.

Αλλοίωση του εκλογικού σώματος με την κατάργηση των κριτηρίων

Όσον αφο­ρά την πρό­τα­ση της κυβέρ­νη­σης που θέλει να έχουν όλοι δικαί­ω­μα ψήφου χωρίς κανέ­να κρι­τή­ριο, πρό­τα­ση με την οποία συμ­φω­νούν το ΚΙΝΑΛ, η Ελλη­νι­κή Λύση, σε ορι­σμέ­να σημεία το «Μέρα25», ο Γ. Γκιό­κας επι­σή­μα­νε ότι οδη­γεί στη δια­μόρ­φω­ση ενός τερά­στιου εκλο­γι­κού σώμα­τος που θα καθο­ρί­ζει τις πολι­τι­κές εξε­λί­ξεις στην Ελλά­δα αλλά δεν θα υφί­στα­ται τις συνέ­πειες της όποιας πολι­τι­κής επιλογής.

Επι­σή­μα­νε το σοβα­ρό κίν­δυ­νο να δια­μορ­φω­θεί ένα απροσ­διό­ρι­στο εκλο­γι­κό σώμα όπου χιλιά­δες άνθρω­ποι δεν θα έχουν κανέ­να κοι­νω­νι­κό ή οικο­νο­μι­κό δεσμό με την Ελλά­δα, μπο­ρεί να μην έχουν καν επι­σκε­φθεί την Ελλά­δα, αλλά θα έχουν το δικαί­ω­μα ψήφου. Υπάρ­χει αυτός ο κίν­δυ­νος, εξή­γη­σε, για­τί στο δίκαιο της ιθα­γέ­νειας στην Ελλά­δα, κυριαρ­χεί ακό­μα το ανα­χρο­νι­στι­κό δίκαιο του αίμα­τος για το οποίο κανέ­να κόμ­μα ‑εκτός του ΚΚΕ- δεν θέτει ζήτη­μα αλλαγής.

Αυτό έχει σαν απο­τέ­λε­σμα, όσοι έχουν ακό­μα κι έναν μακρι­νό πρό­γο­νο ελλη­νι­κής κατα­γω­γής να μπο­ρούν να απο­κτή­σουν την ελλη­νι­κή ιθα­γέ­νεια και αυτό συνε­πά­γε­ται ότι μπο­ρούν να εγγρα­φούν αυτό­μα­τα στους εκλο­γι­κούς κατα­λό­γους, για­τί στην Ελλά­δα δεν μεσο­λα­βεί κάποιο άλλο στά­διο, όπως σε άλλες χώρες.

Έτσι, δικαί­ω­μα ψήφου θα απο­κτή­σουν άνθρω­ποι που ζουν εκτός Ελλά­δας, ενδε­χο­μέ­νως να έχουν γεν­νη­θεί εκτός Ελλά­δας και δια­μορ­φώ­νουν συνεί­δη­ση και κρι­τή­ριο ψήφου με βάση τη χώρα που ζουν και όχι τη χώρα μας.

Ο Γ. Γκιό­κας κάλε­σε την κυβέρ­νη­ση επί­σης, να εξη­γή­σει στον ελλη­νι­κό λαό τί θα σημά­νουν αυτές οι αλλα­γές. Θα πρέ­πει να εξη­γή­σει δηλα­δή ότι αν δεν υπάρ­χουν κρι­τή­ρια, με την ψήφο τους οι ομο­γε­νείς θα συν­δια­μορ­φώ­νουν την κατά­στα­ση στην Ελλά­δα ενώ δεν θα υφί­στα­νται τις συνέ­πειες των επι­λο­γών τους αλλά θα επη­ρε­ά­ζουν με τις απο­φά­σεις τους, για το αν θα δου­λεύ­ουν στην Ελλά­δα, οι εργα­ζό­με­νοι 8 ή 10 ώρες, για το ύψος των συντά­ξε­ων, για την κατά­στα­ση στα σχο­λεία και τα νοσο­κο­μεία, για το ύψος των φόρων και τη φορο­λο­γι­κή πολι­τι­κή για την εξω­τε­ρι­κή πολιτική.

Κατήγ­γει­λε τη στά­ση του ΣΥΡΙΖΑ που υπο­στη­ρί­ζει πως η Θ. Τζά­κρη ανα­φε­ρό­ταν στην αρχι­κή πρό­τα­ση του κόμ­μα­τος, η οποία προ­έ­βλε­πε να ψηφί­ζουν όλοι, ενιαίο ψηφο­δέλ­τιο και χωρίς να απο­κλεί­ε­ται η επι­στο­λι­κή ψήφος.

Οι άξονες του ΚΚΕ βρίσκουν αποδοχή εντός κι εκτός Ελλάδας

Ο Γ. Γκιό­κας επα­νέ­λα­βε την ξεκά­θα­ρη θέση του ΚΚΕ που στέ­κε­ται στο πλευ­ρό των ομο­γε­νών και παλεύ­ει για τα δικαιώ­μα­τά τους, θέτο­ντας τους τρεις άξο­νες που από τη μία διευ­κο­λύ­νουν την άσκη­ση του εκλο­γι­κού δικαιώ­μα­τος και από την άλλη δια­μορ­φώ­νουν ένα εκλο­γι­κό σώμα που προ­σο­μοιά­ζει με τις συν­θή­κες ζωής του ελλη­νι­κού λαού στο εξω­τε­ρι­κό. Ο πρώ­τος είναι η ύπαρ­ξη πραγ­μα­τι­κών κοι­νω­νι­κών και οικο­νο­μι­κών δεσμών, ο δεύ­τε­ρος η δια­πί­στω­ση ενός ελά­χι­στου χρό­νου παρου­σί­ας στη χώρα τα τελευ­ταία χρό­νια και ο τρί­τος άξο­νας η αυτο­πρό­σω­πη παρου­σία στα εκλο­γι­κά τμή­μα­τα του εξω­τε­ρι­κού. Με τα συγκε­κρι­μέ­να κρι­τή­ρια δεν χάνε­ται το εκλο­γι­κό δικαί­ω­μα, αντί­θε­τα διευ­κο­λύ­νε­ται για την άσκη­σή του. Αυτό άλλω­στε κάνουν και άλλες χώρες, σημεί­ω­σε, όπως η Μ. Βρε­τα­νία, οι ΗΠΑ, η Γερ­μα­νία για τους δικούς τους ομογενείς.

Κατα­λή­γο­ντας επι­σή­μα­νε ότι το ΚΚΕ θα κατα­ψη­φί­σει το συγκε­κρι­μέ­νο νομοσχέδιο.

902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο