Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ψήφος των αποδήμων: Ξάστερη και προς το συμφέρον των ομογενών η θέση του ΚΚΕ

Ευκαι­ρία για να επα­να­λά­βουν τις αντι­δρα­στι­κές τους θέσεις για την ψήφο των Ελλή­νων που με την πολι­τι­κή τους οδή­γη­σαν στην ξενι­τιά βρή­καν οι πολι­τι­κοί αρχη­γοί των αστι­κών κομ­μά­των, χτες, στη Βου­λή, κατά τη διάρ­κεια της συζή­τη­σης του σχε­τι­κού νομο­σχε­δί­ου, παρου­σιά­ζο­ντας τον… καη­μό τους επει­δή το τελι­κό κεί­με­νο δεν περι­λαμ­βά­νει τις αρχι­κές τους. Προ­τά­σεις που βασί­ζο­νταν στο ανα­χρο­νι­στι­κό «δίκαιο του αίμα­τος» και άνοι­γαν το δρό­μο για αλλοί­ω­ση του εκλο­γι­κού σώμα­τος, δίνο­ντας έτσι το περι­θώ­ριο σε διά­φο­ρα λόμπι να δια­μορ­φώ­νουν εκλο­γι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα, ανά­λο­γα και με τα επι­χει­ρη­μα­τι­κά τους συμφέροντα.

✔️  Ο Κυρ. Μητσο­τά­κης δήλω­σε «χαρού­με­νος» που το νομο­θέ­τη­μα για την ψήφο των απο­δή­μων περ­νά με ευρεία κοι­νο­βου­λευ­τι­κή πλειο­ψη­φία, επι­χει­ρώ­ντας να παρου­σιά­σει την υπερ­ψή­φι­σή του ως τάχα «νίκη του κοι­νο­βου­λευ­τι­σμού και της ενό­τη­τας. Ενα υπό­δειγ­μα συναί­νε­σης και πολι­τι­κής συνεν­νό­η­σης», «εθνι­κή νίκη» κ.ο.κ.

Παράλ­λη­λα, για να δικαιο­λο­γή­σει την αλλα­γή στά­σης από τις αρχι­κές θέσεις της κυβέρ­νη­σης, σημεί­ω­σε ότι παρά την αρχι­κή πρό­τα­ση της κυβέρ­νη­σης αλλά και του ΚΙΝΑΛ, που τις χαρα­κτή­ρι­σε τάχα «πιο γεν­ναιό­δω­ρες προς τους απο­δή­μους», λέγο­ντας χαρα­κτη­ρι­στι­κά πως «δεν έθε­τε περιο­ρι­σμούς στο εύρος του εκλο­γι­κού σώμα­τος», «είχα­με χρέ­ος, ως άκαμ­πτοι στο μεγά­λο στό­χο, να φανού­με ευέ­λι­κτοι στο δρό­μο για την επί­τευ­ξή του». Παρου­σιά­ζο­ντας τα βασι­κά στοι­χεία του νομο­σχε­δί­ου είπε πως «ήταν προ­ϋ­πο­θέ­σεις οι οποί­ες τέθη­καν από άλλα κόμ­μα­τα. Ηταν απα­ραί­τη­τη προ­ϋ­πό­θε­ση για να πετύ­χου­με τη συναί­νε­ση την οποία χρεια­ζό­μα­σταν για να ξεπε­ρά­σου­με το όριο των 200 βουλευτών».

Απο­γειώ­νο­ντας μάλι­στα την πρό­κλη­ση προς τους μετα­νά­στες που η πολι­τι­κή των αστι­κών κυβερ­νή­σε­ων έδιω­ξε από την Ελλά­δα, ο πρω­θυ­πουρ­γός σημεί­ω­σε πως «ο απο­κλει­σμός τους από τη δυνα­τό­τη­τα συμ­με­το­χής στην εκλο­γι­κή δια­δι­κα­σία είχε και ένα έντο­νο ταξι­κό πρό­σω­πο», ενώ σβή­νο­ντας και τις ταξι­κές δια­φο­ρές που κάθε άλλο παρά σβή­νουν και ανά­με­σα στους Ελλη­νες μετα­νά­στες επι­στρά­τευ­σε τα γνω­στά περί νομο­σχε­δί­ου που «ενώ­νει και πάλι τους Ελλη­νες της οικου­μέ­νης των πολ­λών εκα­τομ­μυ­ρί­ων» κ.ά.

✔️  Ο Αλ. Τσί­πρας, που αφιέ­ρω­σε το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος της ομι­λί­ας του για να παρα­δώ­σει μαθή­μα­τα… ευρω­α­τλα­ντι­σμού στην κυβέρ­νη­ση, υπο­στή­ρι­ξε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το λεγό­με­νο σύστη­μα «κλει­στής» εκπρο­σώ­πη­σης, «με προ­κα­θο­ρι­σμέ­νο, κλει­στό δηλα­δή, αριθ­μό εδρών που αντι­στοι­χούν στους ψηφο­φό­ρους του εξω­τε­ρι­κού». Εθε­σε ξανά δύο ζητή­μα­τα που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ καθι­στούν προ­βλη­μα­τι­κή την πρό­τα­ση της κυβέρ­νη­σης και αφο­ρούν το ένα την επι­και­ρο­ποί­η­ση των ειδι­κών εκλο­γι­κών κατα­λό­γων εξω­τε­ρι­κού κατ’ έτος και το άλλο τις ευρύ­τα­τες εξου­σιο­δο­τή­σεις προς τον εκά­στο­τε υπουρ­γό Εσω­τε­ρι­κών για ρύθ­μι­ση βασι­κών θεμά­των, και ζήτη­σε απ’ την κυβέρ­νη­ση να άρει «το αδιέ­ξο­δο ως προς τα δύο αυτά θέμα­τα, προ­κει­μέ­νου να μπο­ρέ­σου­με να υπερ­ψη­φί­σου­με το νομο­σχέ­διο όχι μόνο επί της αρχής αλλά και επί όλων των άρθρων».

✔️  Η πρό­ε­δρος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεν­νη­μα­τά, σημεί­ω­σε ότι το κόμ­μα της υπο­στη­ρί­ζει την «καθο­λι­κό­τη­τα της συμ­με­το­χής των Ελλή­νων του εξω­τε­ρι­κού στην εκλο­γι­κή δια­δι­κα­σία» και ότι «διεκ­δι­κού­με την επι­στο­λι­κή ψήφο». Ωστό­σο, όπως ανέ­φε­ρε, «όταν εμείς βάζα­με την καθο­λι­κό­τη­τα» άλλοι «έβα­ζαν περιο­ρι­σμούς και αστε­ρί­σκους». Στη βάση αυτών, πρό­σθε­σε ότι «το νομο­θέ­τη­μα δεν είναι αυτό που επι­διώ­κου­με, είναι κατώ­τε­ρο, φοβι­κό με αρκε­τά προ­βλη­μα­τι­κά σημεία. Είναι όμως μια αρχή, δίνου­με τη θετι­κή μας ψήφο».

✔️  Ανά­λο­γα ο πρό­ε­δρος της Ελλη­νι­κής Λύσης, Κυρ. Βελό­που­λος, είπε ότι θα υπερ­ψη­φί­σει μεν, ωστό­σο εξέ­φρα­σε τις θέσεις για να ψηφί­ζει όλη η «ελλη­νι­κή ομο­γέ­νεια», πλαι­σιω­μέ­νες από τα γνω­στά του εθνι­κι­στι­κά παρα­λη­ρή­μα­τα όπως π.χ. «είστε ικα­νοί να βάλε­τε να ψηφί­σουν όλοι αυτοί που ήρθαν τα τελευ­ταία χρό­νια εδώ, οι αλλό­θρη­σκοι, οι αλλο­γε­νείς, οι μη γηγε­νείς, και να μην ψηφί­ζει ο Ελλη­νας της ομο­γέ­νειας» κ.ο.κ.

✔️  Ο δε επι­κε­φα­λής του ΜέΡΑ25, Γ. Βαρου­φά­κης, πήρε το λόγο κυρί­ως για να δια­στρε­βλώ­σει τις θέσεις του ΚΚΕ, φτά­νο­ντας — ο ίδιος που παρου­σί­α­σε τις αντι­δρα­στι­κές θέσεις του κόμ­μα­τός του από τα συρ­τά­ρια των δια­φό­ρων «λόμπι» και βασι­σμέ­να στο αντι­δρα­στι­κό «δίκαιο του αίμα­τος» — να ισχυ­ρι­στεί ότι η θέση του ΚΚΕ να απο­δει­κνύ­ο­νται οι πραγ­μα­τι­κοί δεσμοί των Ελλή­νων του εξω­τε­ρι­κού με την Ελλά­δα, σημαί­νει ότι «δεν έχου­νε πρό­βλη­μα με έναν εφο­πλι­στή που έχει μία βίλα στην Καστέ­λα ή στην Εκά­λη, που είναι offshore και δεν πλη­ρώ­νει τίπο­τα για­τί είναι φορο­λο­γι­κός κάτοι­κος Λον­δί­νου να ψηφί­ζει στην Καστέ­λα, στην Εκά­λη. Αλλά έχουν πρό­βλη­μα με τον μερο­κα­μα­τιά­ρη της Μελ­βούρ­νης, που πασχί­ζει και κόπτε­ται για την πατρί­δα» και άλλες τέτοιες παρό­μοιες αθλιό­τη­τες που πήραν απά­ντη­ση από τον κοι­νο­βου­λευ­τι­κό εκπρό­σω­πο του ΚΚΕ

ΚΚΕ logo

Ευκαιρία να επαναλάβουν τις αντιδραστικές τους θέσεις

Ο ειδι­κός αγο­ρη­τής του ΚΚΕ Γιάν­νης Γκιό­κας επι­σή­μα­νε ότι η διευ­κό­λυν­ση των απο­δή­μων να ασκούν το δικαί­ω­μα στον τόπο δια­μο­νής τους σε καμία περί­πτω­ση δεν θα πρέ­πει να λει­τουρ­γή­σει ως «πλυ­ντή­ριο» ευθυ­νών για αυτές τις πολι­τι­κές δυνά­μεις και για εκεί­νες τις κυβερ­νή­σεις που με την αντι­λαϊ­κή τους πολι­τι­κή ευθύ­νο­νται για τη μετα­νά­στευ­ση αυτών των ανθρώπων.

Σημεί­ω­σε ότι τα κρι­τή­ρια που έθε­σε το ΚΚΕ, τα περισ­σό­τε­ρα από τα οποία έχουν συμπε­ρι­λη­φθεί στο νομο­σχέ­διο, είχαν βασι­κό άξο­να να μην ισχύ­σει ο ανα­χρο­νι­σμός του «δικαί­ου του αίμα­τος» που προ­στα­τεύ­ουν τα αστι­κά κόμ­μα­τα, όπου προ­βλέ­πε­ται ότι οποιοσ­δή­πο­τε κάτοι­κος άλλης χώρας, αν απο­δεί­ξει ότι έχει έναν παλιό πρό­γο­νο από την Ελλά­δα, απο­κτά την ελλη­νι­κή ιθα­γέ­νεια, αυτό­μα­τα εγγρά­φε­ται στους εκλο­γι­κούς κατα­λό­γους και μπο­ρεί να ψηφί­σει. Αυτό, σημεί­ω­σε, ενέ­χει τον κίν­δυ­νο της αλλοί­ω­σης του εκλο­γι­κού αποτελέσματος.

Δεί­χνο­ντας ότι το ΚΚΕ λει­τουρ­γεί στη βάση αρχών, σημεί­ω­σε ότι «υπάρ­χει μια κατη­γο­ρία απο­δή­μων με τους οποί­ους το Κόμ­μα μας έχει ισχυ­ρό­τα­τους δεσμούς, δεσμούς αίμα­τος. Είναι πολι­τι­κοί πρό­σφυ­γες, είναι οι από­γο­νοί τους, για­τί οι περισ­σό­τε­ροι έχουν πεθά­νει. Με την πρό­τα­ση που κάνα­με, η πλειο­ψη­φία αυτών των ανθρώ­πων μένει εκτός. Ομως συνει­δη­τά κάνα­με αυτήν την επι­λο­γή, για­τί δεν λει­τουρ­γού­με με σκο­πι­μό­τη­τες ή με μικρο­κομ­μα­τι­κά κριτήρια».

Ανέ­φε­ρε ακό­μα πως το ΚΚΕ στη­ρί­χτη­κε για τις προ­τά­σεις του στη διε­θνή πρα­κτι­κή, λέγο­ντας ότι χώρες όπως Γερ­μα­νία, Βρε­τα­νία, ΗΠΑ, «χώρες τις οποί­ες επι­κα­λεί­στε για άλλα ζητή­μα­τα, για να εφαρ­μό­ζε­τε αντι­λαϊ­κά μέτρα κ.λπ.», για την ψήφο των απο­δή­μων τους βάζουν αντί­στοι­χα κρι­τή­ρια, τα οποία σε ορι­σμέ­νες περι­πτώ­σεις είναι και πιο αυστη­ρά. Τα κρι­τή­ρια αυτά απορ­ρέ­ουν από την πάγια νομο­λο­γία του Ευρω­παϊ­κού Δικα­στη­ρί­ου Δικαιω­μά­των του Ανθρώ­που, πρόσθεσε.

Χωρίς την παραμικρή υστεροβουλία η θέση του ΚΚΕ

Ο Γιάν­νης Δελής, βου­λευ­τής του ΚΚΕ, σημεί­ω­σε: «Δεν νομί­ζου­με ότι υπάρ­χει άνθρω­πος καλό­πι­στος που να μην ανα­γνω­ρί­ζει στο ΚΚΕ ότι για το συγκε­κρι­μέ­νο θέμα τοπο­θε­τή­θη­κε καθα­ρά και ξάστε­ρα, και χωρίς την παρα­μι­κρή υστε­ρο­βου­λία». Πρό­σθε­σε ότι με την πρό­τα­ση του ΚΚΕ «όχι μόνο καλύ­πτο­νται όλοι αυτοί οι άνθρω­ποι που μετα­νά­στευ­σαν στα χρό­νια της κρί­σης και των μνη­μο­νί­ων, αλλά επι­πλέ­ον καλύ­πτο­νται και διευ­κο­λύ­νο­νται ώστε να ψηφί­σουν στον τόπο δια­μο­νής τους ακό­μα και όσοι και όσες έφυ­γαν αρκε­τά χρό­νια πριν από την κρί­ση και δεν μπό­ρε­σαν να επι­στρέ­ψουν στη χώρα εξαι­τί­ας ακρι­βώς αυτής της κρί­σης, παρό­λο που είχαν και εξα­κο­λου­θούν να έχουν μια τέτοια επι­θυ­μία και προσδοκία».

Συνέ­χι­σε λέγο­ντας ότι είναι αξιο­σέ­βα­στη η ύπαρ­ξη ψυχι­κών και συναι­σθη­μα­τι­κών δεσμών με την Ελλά­δα, αλλά αυτοί «δεν είναι αρκε­τοί για να θεμε­λιώ­σουν διευ­κό­λυν­ση εκλο­γι­κού δικαιώ­μα­τος». Τα κρι­τή­ρια που έθε­σε το ΚΚΕ ορι­σμέ­νοι «τα εμφά­νι­σαν ακό­μα και ως γρα­φειο­κρα­τι­κά εμπό­δια. Σε κάθε περί­πτω­ση, είναι πολύ λιγό­τε­ρα αυτά τα εμπό­δια από αυτά για τη χορή­γη­ση π.χ. του επι­δό­μα­τος θέρ­μαν­σης ή άλλων κοι­νω­νι­κών επι­δο­μά­των», συμπλή­ρω­σε. Ζήτη­σε δε να ληφθούν μέτρα για τη διευ­κό­λυν­ση των Ελλή­νων εκλο­γέ­ων και στο εσω­τε­ρι­κό, υπεν­θυ­μί­ζο­ντας ότι στις εκλο­γές του περα­σμέ­νου Ιού­λη εργο­δό­τες στον Του­ρι­σμό απα­γό­ρευ­σαν σε εργα­ζό­με­νους να ασκή­σουν το εκλο­γι­κό τους δικαίωμα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο