Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ψίχουλα μοίρασε η κυβέρνηση για να αμβλύνει αντιδράσεις εμπόρων — επαγγελματιών και να μετριάσει το πολιτικό κόστος

«Σπεύ­δω να αγο­ρά­σω μεγά­λο πορ­το­φό­λι για να βάλω αυτά που μου δίνει η κυβέρ­νη­ση ως ενί­σχυ­ση» ήταν το σχό­λιο εμπό­ρου από την Καλα­μα­ριά σε ραδιο­φω­νι­κό σταθ­μό λίγα λεπτά μετά τις ανα­κοι­νώ­σεις για απο­ζη­μί­ω­ση σε κλει­στά κατα­στή­μα­τα και επι­χει­ρή­σεις. Μια ανα­κοί­νω­ση που ήρθε μετά τις έντο­νες αντι­δρά­σεις εμπό­ρων και επαγγελματιών.

Τα ψίχου­λα που ανα­κοι­νώ­θη­καν σήμε­ρα από το οικο­νο­μι­κό επι­τε­λείο της κυβέρ­νη­σης σε τίπο­τα δεν ανα­πλη­ρώ­νουν τις απώ­λειες των επαγ­γελ­μα­τιών και εμπό­ρων ούτε απο­κι­θι­στούν την ταλαι­πω­ρία τους.

Ο κ. Σταϊ­κού­ρας ανα­κοί­νω­σε απο­ζη­μί­ω­ση ειδι­κού σκο­πού για τις επι­χει­ρή­σεις των κλά­δων στους οποί­ους εφαρ­μό­ζο­νται περιο­ρι­στι­κά μέτρα κατά τον μήνα Απρί­λιο, ανα­κοί­νω­σε ο υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών Χρή­στος Σταϊκούρας.

Ειδι­κό­τε­ρα, οι επι­χει­ρή­σεις που απα­σχο­λούν έως 50 εργα­ζό­με­νους και έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγα­λύ­τε­ρα έσο­δα στους κλά­δους και στις περιο­χές όπου εφαρ­μό­ζο­νται περιο­ρι­στι­κά μέτρα κατά τη διάρ­κεια του Απρι­λί­ου, είναι δικαιού­χοι αυξη­μέ­νης απο­ζη­μί­ω­σης ειδι­κού σκο­πού, χωρίς να ληφθεί υπό­ψη το κρι­τή­ριο μεί­ω­σης τζίρου.

Η απο­ζη­μί­ω­ση δια­μορ­φώ­νε­ται ως εξής:

–1.000 ευρώ για επι­χει­ρή­σεις που απα­σχο­λούν 0 έως 5 εργαζόμενους.

–2.000 ευρώ για επι­χει­ρή­σεις που απα­σχο­λούν 6 έως 20 εργαζόμενους.

–4.000 ευρώ για επι­χει­ρή­σεις που απα­σχο­λούν 21 έως 50 εργαζόμενους.

Για τις επι­χει­ρή­σεις στις οποί­ες εφαρ­μό­ζο­νται περιο­ρι­στι­κά μέτρα για λιγό­τε­ρες από 15 ημέ­ρες, η απο­ζη­μί­ω­ση θα ανα­λο­γεί στο ήμι­συ των προ­α­να­φε­ρό­με­νων ποσών, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Μη επιστρεπτέα και αφορολόγητη η αποζημίωση

Ο ίδιος σημεί­ω­σε ότι αυτή η αποζημίωση:

–είναι μη επιστρεπτέα,

–είναι αφο­ρο­λό­γη­τη, ανεκ­χώ­ρη­τη και ακα­τά­σχε­τη στα χέρια του Δημο­σί­ου ή τρίτων,

–δεν υπό­κει­ται σε οποιο­δή­πο­τε κρά­τη­ση, τέλος ή εισφορά,

–δεν δεσμεύ­ε­ται και δεν συμ­ψη­φί­ζε­ται με βεβαιω­μέ­να χρέη προς τη φορο­λο­γι­κή διοί­κη­ση και το Δημό­σιο εν γένει, τους δήμους, τις περι­φέ­ρειες, τα ασφα­λι­στι­κά ταμεία ή τα πιστω­τι­κά ιδρύματα.

Ο υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών τόνι­σε ότι «το συγκε­κρι­μέ­νο μέτρο δια­φο­ρο­ποιεί­ται σε σχέ­ση με την αρχι­κή απο­ζη­μί­ω­ση ειδι­κού σκο­πού για τις επι­χει­ρή­σεις, είναι αυξη­μέ­νο και καλύ­πτει περισ­σό­τε­ρες επι­χει­ρή­σεις, καθώς λαμ­βά­νει υπό­ψη τη συσ­σω­ρευ­μέ­νη και κλι­μα­κού­με­νη πίε­ση – λόγω των υγειο­νο­μι­κών περιο­ρι­σμών – στο εισό­δη­μα των επι­χει­ρη­μα­τιών. Ενώ ταυ­τό­χρο­να επι­διώ­κε­ται η μη δημιουρ­γία “ηθι­κού κιν­δύ­νου”, απέ­να­ντι στις επι­χει­ρή­σεις που επα­νεκ­κι­νούν τη λει­τουρ­γία τους μέσα στον μήνα».

Οι ωφελούμενοι

Σύμ­φω­να με τον υπουρ­γό Οικο­νο­μι­κών, οι ωφε­λού­με­νοι, επι­χει­ρή­σεις και ελεύ­θε­ροι επαγ­γελ­μα­τί­ες, υπο­λο­γί­ζο­νται σε περί­που 100.000.

Από αυτούς, περί­που 10.800 δρα­στη­ριο­ποιού­νται στους κλά­δους του λια­νε­μπο­ρί­ου στους οποί­ους έχουν επι­βλη­θεί περιο­ρι­στι­κά μέτρα στις Περι­φε­ρεια­κές Ενό­τη­τες Θεσ­σα­λο­νί­κης, Αχα­ΐ­ας και Κοζάνης.

Οι υπό­λοι­ποι δρα­στη­ριο­ποιού­νται στο σύνο­λο της επι­κρά­τειας και αφο­ρούν στους κλά­δους του του­ρι­σμού, του πολι­τι­σμού, του αθλη­τι­σμού, τις μετα­φο­ρές, τα κατα­στή­μα­τα ΟΠΑΠ, τα γυμνα­στή­ρια, τους παι­δό­το­πους, και τους υπό­λοι­πους κλά­δους για τους οποί­ους ανα­στέλ­λε­ται η δρα­στη­ριό­τη­τά τους με κρα­τι­κή εντο­λή κατά τη διάρ­κεια του τρέ­χο­ντος μήνα.

Ο κ. Σταϊ­κού­ρας σημεί­ω­σε ότι έχει ήδη προ­βλε­φθεί η αυξη­μέ­νη ενί­σχυ­ση του κλά­δου της εστί­α­σης και συνε­πώς αυτή δεν συγκα­τα­λέ­γε­ται στους ανω­τέ­ρω κλάδους.

Όπως είπε, το κόστος της απο­ζη­μί­ω­σης ειδι­κού σκο­πού ανα­μέ­νε­ται να ανέλ­θει στα 130 εκατ. ευρώ.

Η κατα­βο­λή ανα­μέ­νε­ται να γίνει εντός Μαΐ­ου, αφού ολο­κλη­ρω­θούν οι κατα­βο­λές του μέτρου της Επι­στρε­πτέ­ας Προ­κα­τα­βο­λής 7.

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο