Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ψηφίσθηκε το σχέδιο νόμου για την κάνναβη

Κατά πλειο­ψη­φία ψηφί­σθη­κε επί της αρχής, των άρθρων και το σύνο­λό, το σχέ­διο νόμου του υπουρ­γεί­ου Ανά­πτυ­ξης και Επεν­δύ­σε­ων για την «Παρα­γω­γή, εξα­γω­γή και διά­θε­ση τελι­κών προ­ϊ­ό­ντων φαρ­μα­κευ­τι­κής κάν­να­βης του είδους Cannabis Sativa L περιε­κτι­κό­τη­τας σε τετραϋ­δρο­καν­να­βι­νό­λη (THC) άνω του 0,2%».

Μετά την ονο­μα­στι­κή ψηφο­φο­ρία επί της Αρχής, που ζήτη­σε το κόμ­μα της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης, το νομο­σχέ­διο ψηφί­σθη­κε από 158 βου­λευ­τές, ενώ 33 βου­λευ­τές το καταψήφισαν.

Από την ονο­μα­στι­κή ψηφο­φο­ρία απεί­χε η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαί­σιο της από­φα­σής της να μην μετέ­χει σε ονο­μα­στι­κές ψηφο­φο­ρί­ες όσο αυτές δεν είναι υπο­χρε­ω­τι­κά αυτοπρόσωπες.

Η Κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΙΝΑΛ ενώ δήλω­σε πως θα ψήφι­ζε θετι­κά επί της Αρχής του νομο­σχε­δί­ου, απεί­χε της ονο­μα­στι­κής ψηφο­φο­ρί­ας θεω­ρώ­ντας ότι η επι­λο­γή του ΣΥΡΙΖΑ να προ­κα­λεί ονο­μα­στι­κές ψηφο­φο­ρί­ες, αλλά εκεί­νο να μην μετέ­χει, ευτε­λί­ζει τις κοι­νο­βου­λευ­τι­κές διαδικασίες.

Επί της Αρχής, το νομο­σχέ­διο ψηφί­σθη­κε από τους βου­λευ­τές της ΝΔ, ενώ το κατα­ψή­φι­σαν οι βου­λευ­τές του ΚΚΕ, της Ελλη­νι­κής Λύσης και του ΜέΡΑ 25.

Κατά πλειο­ψη­φία ψηφί­σθη­καν και τα άρθρα του νομο­σχε­δί­ου, οι τρο­πο­λο­γί­ες και στο σύνο­λό του.

Στο νομο­σχέ­διο προ­βλέ­πε­ται η απε­λευ­θέ­ρω­ση του ορί­ου περιε­κτι­κό­τη­τας σε THC (τετραϋ­δρο­καν­να­βι­νό­λη) για τα προ­ϊ­ό­ντα που προ­ο­ρί­ζο­νται για εξα­γω­γή, ανά­με­σα στα οποία είναι πλέ­ον και ο ανθός. Στο εξής, προ­ϊ­ό­ντα κάν­να­βης με περιε­κτι­κό­τη­τα THC άνω του 0,2% θα «εξά­γο­νται ανε­ξαρ­τή­τως των θερα­πευ­τι­κών ενδεί­ξε­ών τους» και χωρίς έγκρι­ση από τον ΕΟΦ. Για την εγχώ­ρια αγο­ρά, θα απαι­τεί­ται έγκρι­ση από τον ΕΟΦ, ενώ παρά το γεγο­νός ότι η κάν­να­βη με THC άνω του 0,2% έχει ψυχο­τρό­πο δρά­ση, δεν θα απαι­τεί­ται η γνώ­μη της Επι­τρο­πής Ναρ­κω­τι­κών. Η αδειο­δό­τη­ση προ­ϊ­ό­ντων εξα­γω­γής θα γίνε­ται με τις ελά­χι­στες δυνα­τές προ­ϋ­πο­θέ­σεις και πολ­λές διευκολύνσεις.

Με το νομο­σχέ­διο αυτό η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, συνε­χί­ζο­ντας και διευ­ρύ­νο­ντας το θεσμι­κό πλαί­σιο που είχε δια­μορ­φώ­σει η κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο του 2018, σπεύ­δει να προ­σφέ­ρει νέες διευ­κο­λύν­σεις στους «επεν­δυ­τές» για να ρίξουν λιμνά­ζο­ντα κεφά­λαια σε αυτό το επι­κερ­δές πεδίο δρά­σης, «αίρο­ντας» προη­γού­με­νους περιο­ρι­σμούς ως «σκα­λο­πά­τι» και για την πλή­ρη απελευθέρωση.

Η σύμπλευ­ση όλων των αστι­κών κομ­μά­των έβγα­ζε «μάτι», με πιο χαρα­κτη­ρι­στι­κή περί­πτω­ση την «αυτο­κρι­τι­κή» του υπουρ­γού Ανά­πτυ­ξης, Αδ. Γεωρ­γιά­δη, ότι έκα­νε «λάθος» το 2018 όταν κατα­ψή­φι­ζε το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για­τί «δεν ήμα­σταν ώρι­μοι να ανα­γνω­ρί­σου­με τη φαρ­μα­κευ­τι­κή κάν­να­βη» και τις «ευκαι­ρί­ες».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που υπερ­θε­μά­τι­σε για το νομο­σχέ­διο, με τον ειση­γη­τή του, Αλ. Χαρί­τση, να χαρα­κτη­ρί­ζει «καλο­δε­χού­με­νη τη στρο­φή 180 μοι­ρών» της ΝΔ, κατέ­θε­σε το αίτη­μα ονο­μα­στι­κής ψηφο­φο­ρί­ας, για­τί, όπως είπε, «δεν είναι σίγου­ρο ότι συμ­φω­νούν όλοι οι βου­λευ­τές της ΝΔ». Επι­πλέ­ον, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέ­θε­σε τρο­πο­λο­γί­ες για να γίνει το νομο­σχέ­διο πιο «τολ­μη­ρό», όπως να καλ­λιερ­γεί­ται φαρ­μα­κευ­τι­κή κάν­να­βη και σε γη υψη­λής παρα­γω­γι­κό­τη­τας κ.ά.

Στη συζή­τη­ση παρε­νέ­βη και ο Γ. Παπαν­δρέ­ου, ο οποί­ος πρό­τει­νε ξανά την απο­ποι­νι­κο­ποί­η­ση της χρή­σης κάν­να­βης με το αμί­μη­το «επι­χεί­ρη­μα» ότι «το 80% των νέων θα χρη­σι­μο­ποι­ή­σει μία φορά την κάν­να­βη. Θέλε­τε να γίνει αυτό ελεγ­χό­με­να ή από παρά­νο­μα κυκλώ­μα­τα;». Με αντί­στοι­χα «επι­χει­ρή­μα­τα» την απο­ποι­νι­κο­ποί­η­ση της χρή­σης κάν­να­βης ζήτη­σε και ο επι­κε­φα­λής του Μέρα25, Γ. Βαρουφάκης.

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Με τα μάτια των παι­διών (Βέρα Κλών­τζα-Για­κλο­βά – Φρά­νιο Κραλ)

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο