Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ψηφιακή άδεια οδήγησης + Νέες ταυτότητες: έκτακτη ενημέρωση

Μπείτε στο Gov.gr Wallet
Κατεβάστε την εφαρμογή | Συχνές ερωτήσεις | Υποστήριξη | Ανάκληση ψηφιακών εγγράφων | Εγκύκλιος |

Οι (περισ­σό­τε­ροι) πολί­τες μπο­ρούν πλέ­ον να αφή­σουν στο σπί­τι την ταυ­τό­τη­τα και το δίπλω­μα οδή­γη­σής τους, καθώς δια­τί­θε­ται η ψηφια­κή τους εκδο­χή, η οποία μπο­ρεί να απο­θη­κευ­τεί στο κινη­τό μέσα από τη νέα εφαρ­μο­γή, Gov.gr Wallet.

Αν υπάρ­χει πρό­βλη­μα αυτό είναι  με κάποιους που έχουν τα παλιά ροζ τρί­πτυ­χα και πιθα­νά δεν έχει ενη­με­ρω­θεί η άδεια οδή­γη­σης με τον ΑΦΜ.

Η λύση στο πρόβλημα

Προ­κει­μέ­νου να πραγ­μα­το­ποι­ή­σουν οι πολί­τες την ενη­μέ­ρω­ση του ΑΦΜ θα πρέ­πει να μπουν στην εφαρ­μο­γή, drivers-vehicles.services.gov.gr και να ακο­λου­θή­σουν τα σχε­τι­κά βήμα­τα και τις οδηγίες.

Μόλις ενη­με­ρω­θεί η άδεια οδή­γη­σης με τον ΑΦΜ, τότε θα μπο­ρούν να εκδώ­σουν και να απο­θη­κεύ­σουν το ψηφια­κό δίπλω­μα οδή­γη­σης στο κινη­τό τους. Δυστυ­χώς, υπάρ­χει και μια μερί­δα χρη­στών που δεν μπο­ρεί να «κατε­βά­σει» ούτε το ψηφια­κό δελ­τίο ταυ­τό­τη­τας λαμ­βά­νο­ντας μηνύ­μα­τα απο­τυ­χί­ας. Σε αυτή την περί­πτω­ση, θα πρέ­πει οι πολί­τες να υπο­βά­λουν ένα αίτη­μα υπο­στή­ρι­ξης μέσω του wallet.gov.gr/support. Μάλι­στα, εάν δεν έχουν εκδώ­σει δελ­τίο ταυ­τό­τη­τας ή εάν αυτό έχει δηλω­θεί ως απο­λε­σθέν, τότε δεν μπο­ρούν να βγά­λουν ούτε το ψηφια­κό δελ­τίο έως ότου εκδο­θεί νέα ταυ­τό­τη­τα. Προ­ϋ­πό­θε­ση για τη χρή­ση του Gov.gr Wallet είναι η εγκα­τά­στα­ση της εκά­στο­τε τελευ­ταί­ας έκδο­σης της εφαρμογής.

Οι νέες ταυτότητες για όλους

Ανα­λυ­τι­κές πλη­ρο­φο­ρί­ες για όλα όσα θέλε­τε να γνω­ρί­ζε­τε για τη χρή­ση τους.

Πού δεν γίνο­νται δεκτά το ψηφια­κό δίπλω­μα οδή­γη­σης και η ταυ­τό­τη­τα, οι εξαι­ρέ­σεις. Τι ισχύ­ει με το gov.gr wallet.

Τα ψηφια­κά έγγρα­φα στο gov.gr wallet έχουν ακρι­βώς την ίδια ισχύ με τα έγχαρ­τα πιστο­ποι­η­τι­κά εντός της χώρας, με μόνη εξαί­ρε­ση τα διε­θνή ταξί­δια.

Τα ψηφια­κά αντί­γρα­φα έχουν εντός της ελλη­νι­κής επι­κρά­τειας ακρι­βώς την ίδια ισχύ με τα αντί­στοι­χα έγχαρ­τα πιστο­ποι­η­τι­κά ωστό­σο όπως επι­ση­μαί­νε­ται «δεν συνι­στά ταξι­διω­τι­κό έγγρα­φο και μπο­ρεί να χρη­σι­μο­ποι­η­θεί μόνο σε πτή­σεις εσω­τε­ρι­κού, αλλά όχι σε διε­θνείς πτή­σεις ή σε μετα­κι­νή­σεις εντός της ζώνης Σένγκεν».

Τις 44.000 αγγί­ζουν οι ψηφια­κές ταυ­τό­τη­τες και τα ψηφια­κά διπλώ­μα­τα οδή­γη­σης που «κατέ­βα­σαν» από οι πολί­τες στην εφαρ­μο­γή Gov.gr Wallet, είπε χθες ο υπουρ­γός Ψηφια­κής Δια­κυ­βέρ­νη­σης Κυριά­κος Πιερρακάκης.

Συγκε­κρι­μέ­να ο υπουρ­γός δήλω­σε πως μέχρι στιγ­μής έχουν ψηφιο­ποι­η­θεί 25.200 ταυ­τό­τη­τες και 19.400 διπλώ­μα­τα οδή­γη­σης, μόνο μέσα σε λίγες ώρες από τους πολί­τες με ΑΦΜ σε λήγο­ντα 1, εκτί­μη­σε δε ότι είναι πολ­λα­πλά­σιος ο αριθ­μός των ατό­μων που κατέ­βα­σαν την εφαρμογή.

Το Gov.gr Wallet είναι ήδη δια­θέ­σι­μο στα appstores των λογι­σμι­κών iOS και Android και η χρή­ση του –μέχρι χτες θα ήταν «τμη­μα­τι­κή σύμ­φω­να με το τελευ­ταίο ψηφίο στον ΑΦΜ του πολί­τη» αλλά με νεό­τε­ρη ανα­κοί­νω­ση «η εφαρ­μο­γή είναι δια­θέ­σι­μη για όλους ‑ανε­ξάρ­τη­τα από τον ΑΦΜ τους».

Για την ασφα­λή πρό­σβα­ση στην εφαρ­μο­γή, η ταυ­το­ποί­η­ση γίνε­ται σε πρώ­το επί­πε­δο με τους κωδι­κούς στο Taxisnet και κατό­πιν με την κατα­χώ­ρη­ση κωδι­κού μιας χρή­σης (OTP–One Time Password), ο οποί­ος απο­στέλ­λε­ται σε αριθ­μό κινη­τού τηλε­φώ­νου που ανή­κει επι­βε­βαιω­μέ­να στον πολί­τη. Για τον σκο­πό αυτό ο πολί­της θα πρέ­πει πριν εισέλ­θει στην εφαρ­μο­γή και:

είτε να έχει κατα­χω­ρί­σει τον αριθ­μό του κινη­τού του τηλε­φώ­νου στο Εθνι­κό Μητρώο Επι­κοι­νω­νί­ας (ΕΜΕπ) μέσω του notify.gov.gr,

είτε να έχει βεβαιώ­σει ψηφια­κά την υπο­γρα­φή του μέσω του gov.gr (Υπεύ­θυ­νη Δήλω­ση, Εξου­σιο­δό­τη­ση, Ψηφια­κή Βεβαί­ω­ση Εγγρά­φου, Ιδιω­τι­κό Συμφωνητικό).

Αφού αυθε­ντι­κο­ποι­η­θεί, καλεί­ται να δώσει άδεια για να λαμ­βά­νει ειδο­ποι­ή­σεις από την εφαρ­μο­γή, οι οποί­ες είναι απα­ραί­τη­τες για τη λει­τουρ­γία της λόγω του μηχα­νι­σμού συγκα­τά­θε­σης σε περί­πτω­ση επα­λή­θευ­σης ενός ψηφια­κού εγγρά­φου. Επι­πλέ­ον, έχει τη δυνα­τό­τη­τα να επι­λέ­ξει την ενερ­γο­ποί­η­ση της δυνα­τό­τη­τας εύκο­λης πρό­σβα­σης (quick login), η οποία παρέ­χε­ται σύμ­φω­να με τις προ­δια­γρα­φές κάθε συσκευής.

Νέες ταυτότητες –
Που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν –
Τα πρότυπα ασφαλείας

Όπως είπα­με ήδη, τα ψηφια­κά αντί­γρα­φα έχουν ακρι­βώς την ίδια ισχύ με τα έγχαρ­τα πιστο­ποι­η­τι­κά εντός της χώρας, με μόνη εξαί­ρε­ση τα διε­θνή ταξίδια.
Προ­σο­χή, για τη χρή­ση του ψηφια­κού δελ­τί­ου ταυ­τό­τη­τας για συναλ­λα­γές με τρα­πε­ζι­κά ιδρύ­μα­τα ή παρό­χους κινη­τής ή στα­θε­ρής τηλε­φω­νί­ας ισχύ­ει η μετα­βα­τι­κή περί­ο­δος μέχρι την 1η-Οκτ-2022, όπως και έχει ορι­στεί στην σχε­τι­κή ΚΥΑ.

Με τον τρό­πο αυτό, οι πολί­τες μπο­ρούν πλέ­ον να χρη­σι­μο­ποιούν το κινη­τό τους για οποια­δή­πο­τε συναλ­λα­γή τους εντός Ελλά­δας, όπως ακρι­βώς χρη­σι­μο­ποιού­σαν μέχρι τώρα την αστυ­νο­μι­κή τους ταυ­τό­τη­τα και το δίπλω­μα οδή­γη­σής τους. Περαι­τέ­ρω, μέσα από την εφαρ­μο­γή απο­κτούν τη δυνα­τό­τη­τα να υπο­γρά­φουν ψηφια­κά έγγρα­φα ακό­μα πιο εύκο­λα, γρή­γο­ρα και με μεγα­λύ­τε­ρη ασφά­λεια, μέσω του docs.gov.gr.

Με νέες του δηλώ­σεις μάλι­στα ο Υπουρ­γός απά­ντη­σε για το αν αυτά τα ψηφια­κά έγγρα­φα θα μπο­ρέ­σουν στα­δια­κά να χρη­σι­μο­ποιού­νται και για ταξί­δια στο εξω­τε­ρι­κό, ότι πολ­λές χώρες της ΕΕ ενδια­φέ­ρο­νται να υιο­θε­τή­σουν την πρω­το­βου­λία της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης με το Gov.gr Wallet, προ­σθέ­το­νας ότι «σύντο­μα θα μπο­ρού­με να ταξι­δέ­ψου­με με αυτά και στο εξωτερικό».

Σύμ­φω­να με τους νέους κανο­νι­σμούς, οι ταυ­τό­τη­τες θα πρέ­πει να φτιά­χνο­νται σε ένα ενιαίο φορ­μάτ πιστω­τι­κής κάρ­τας θα περι­λαμ­βά­νουν μία λωρί­δα ανα­γνώ­σι­μη από μηχανήματα
θα ακο­λου­θούν τις βασι­κές προ­δια­γρα­φές ασφα­λεί­ας που θέτει ο ICAO (International Civil Aviation Organisation) θα περι­λαμ­βά­νουν επί­σης φωτο­γρα­φία και δαχτυ­λι­κά απο­τυ­πώ­μα­τα του κατό­χου, απο­θη­κευ­μέ­να σε ψηφια­κή μορ­φή, σε ένα ανέ­πα­φο τσιπ θα δεί­χνουν τον κώδι­κα της χώρας του κρά­τους – μέλους που τις εκδί­δει, μέσα σε μία σημαία της ΕΕ.

Οι ταυ­τό­τη­τες θα έχουν ελά­χι­στη περί­ο­δο ισχύ­ος τα πέντε χρό­νια και μέγι­στη τα δέκα.

Τα κρά­τη-μέλη θα μπο­ρούν να εκδί­δουν ταυ­τό­τη­τες με μεγα­λύ­τε­ρη διάρ­κεια για άτο­μα από 70 ετών και άνω. Εάν εκδο­θούν για ανή­λι­κους, θα έχουν ισχύ μικρό­τε­ρη της 5ετίας.

Οι νέοι κανο­νι­σμοί θα τεθούν σε ισχύ σε διά­στη­μα 2ετίας μετά την υιο­θέ­τη­σή τους, κάτι που σημαί­νει πως έως τότε όλα τα νέα έγγρα­φα θα πρέ­πει να αντα­πο­κρί­νο­νται στα νέα κριτήρια.

Οι υπάρ­χου­σες ταυ­τό­τη­τες που δεν αντα­πο­κρί­νο­νται στις νέες προ­δια­γρα­φές θα πάψουν να ισχύ­ουν δέκα χρό­νια μετά την ημε­ρο­μη­νία εφαρ­μο­γής των νέων κανο­νι­σμών ή, αν λήγουν νωρί­τε­ρα, όποιο από τα δύο συμ­βεί πρώ­το. Οι ταυ­τό­τη­τες πολι­τών άνω των 70 θα παρα­μεί­νουν σε ισχύ μέχρι να λήξουν, υπό προ­ϋ­πο­θέ­σεις. Οι λιγό­τε­ρο ασφα­λείς ταυ­τό­τη­τες, που δεν αντα­πο­κρί­νο­νται στις ελά­χι­στες προ­δια­γρα­φές, θα τεθούν εκτός ισχύ­ος σε πέντε χρόνια.

Προστασία δεδομένων

Στους νέους κανο­νι­σμούς περι­λαμ­βά­νο­νται δικλεί­δες ασφα­λεί­ας πολύ δυνα­τές, για να δια­σφα­λι­στεί πως οι πλη­ρο­φο­ρί­ες που περι­λαμ­βά­νουν οι ταυ­τό­τη­τες δεν θα πέσουν στα λάθος χέρια. Συγκε­κρι­μέ­να, οι εθνι­κές αρχές θα πρέ­πει να δια­σφα­λί­σουν την ασφά­λεια του ανέ­πα­φου τσιπ και των πλη­ρο­φο­ριών που απο­θη­κεύ­ει, ώστε να μην μπο­ρεί να παρα­βια­στεί ή να είναι προ­σβά­σι­μο χωρίς άδεια.

Από πότε θα γίνονται δεκτές  σε τράπεζες και εταιρείες τηλεφωνίας

Κοι­νή υπουρ­γι­κή από­φα­ση προ­βλέ­πει ότι τα ψηφια­κά αντί­γρα­φα ταυ­το­τή­των και διπλω­μά­των οδή­γη­σης θα γίνο­νται δεκτά από τις τρά­πε­ζες και τις εται­ρεί­ες κινη­τής τηλε­φω­νί­ας από την 1η Οκτω­βρί­ου 2022.

Ωστό­σο, μέχρι τον Οκτώ­βριο, όταν θα ανα­κοι­νω­θούν οι επι­μέ­ρους λεπτο­μέ­ρειες χρή­σης των ψηφια­κών αντι­γρά­φων ταυ­τό­τη­τας στις συναλ­λα­γές με τρά­πε­ζες και εται­ρί­ες τηλε­φω­νί­ας, οι συναλ­λασ­σό­με­νοι με τις τρά­πε­ζες και τις εται­ρί­ες στα­θε­ρής και κινη­τής τηλε­φω­νί­ας θα εξα­κο­λου­θούν να χρη­σι­μο­ποιούν τα έγγρα­φα που απαι­τού­νται στην έντυ­πη μορ­φή τους.

Το ψηφια­κό αντί­γρα­φο ταυ­τό­τη­τας, δεν συνι­στά ταξι­διω­τι­κό έγγρα­φο και ως εκ τού­του, μπο­ρεί να χρη­σι­μο­ποι­η­θεί μόνο σε πτή­σεις εσω­τε­ρι­κού, αλλά όχι σε διε­θνείς πτή­σεις ή σε μετα­κι­νή­σεις εντός της ζώνης Σένγκεν.

Συχνές ερω­τή­σεις και απα­ντή­σεις βρί­σκο­νται στην εφαρ­μο­γή και στο wallet.gov.gr και επι­πλέ­ον, οι πολί­τες μπο­ρούν να υπο­βά­λουν αιτή­μα­τα εξυ­πη­ρέ­τη­σης και υπο­στή­ρι­ξης στο wallet.gov.gr/support.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο