Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ωραιόκαστρο: Ο Σύλλογος  Γονέων, ο δήμαρχος και εμείς

Γρά­φει ο Ηρα­κλής Κακα­βά­νης //

Δύο σύλ­λο­γοι γονέ­ων στο Ωραιό­κα­στρο Θεσ­σα­λο­νί­κης με από­φα­σή τους απει­λούν με κατά­λη­ψη αν  παρα­χω­ρη­θούν οι σχο­λι­κές εγκα­τα­στά­σεις μετά τα πέρας της σχο­λι­κής δια­δι­κα­σί­ας στις 2.30, για την εκπαί­δευ­ση των προσφυγόπουλων!!!

Να υπεν­θυ­μί­σου­με ότι η μετά τον αρχι­κό σχε­δια­σμό για γκε­το­ποί­η­ση των προ­σφύ­γων (δημιουρ­γία σχο­λι­κών μονά­δων εντός των στρα­το­πέ­δων) η κυβέρ­νη­ση απο­φά­σι­σε υπό την πίε­ση και των εκπαι­δευ­τι­κών (δες ανα­κοί­νω­ση ΔΟΕ και ΠΑΜΕ Εκπαι­δευ­τι­κών) να ανα­κοι­νώ­σει στα τέλη Αυγού­στου ότι θα λει­τουρ­γή­σουν 850 τμή­μα­τα υπο­δο­χής προ­σφύ­γων σε σχο­λεία και κέντρα φιλο­ξε­νί­ας σε όλη τη χώρα, τα οποία θα στε­λε­χω­θούν από 750–800 ανα­πλη­ρω­τές εκπαι­δευ­τι­κούς.  Αυτά τα 850 τμή­μα­τα για 22.000 προ­σφυ­γό­που­λα εκ των οποί­ων 8.000 παι­διά οικο­γε­νειών που έχουν κατα­θέ­σει άσυλο

* * *

Όποιος έχει την εμπει­ρία της συμ­με­το­χής στο γονεϊ­κό κίνη­μα (και οι εκπαι­δευ­τι­κοί) δεν  εκπλήσ­σο­νται από την από­φα­ση των δύο Συλ­λό­γων Γονέ­ων του Ωραιο­κά­στρου Θεσ­σα­λο­νί­κης. Ξέρουν πολύ καλά ότι τα τελευ­ταία χρό­νια υπάρ­χει αντι­πα­ρά­θε­ση – σύγκρου­ση με θύλα­κες ρατσι­σμού —  φασι­σμού που προ­ω­θούν σκο­τα­δι­στι­κές αντι­λή­ψεις . Γίνε­ται συστη­μα­τι­κή προ­σπά­θεια να περά­σει με κάθε τρό­πο ο δια­χω­ρι­σμός σε Ελλη­νό­που­λα και «ξένα» και προ­σπά­θειες απο­κλει­σμού των «ξένων» (στην καλύ­τε­ρη περί­πτω­ση  καλ­λιέρ­γειας ενός κλί­μα­τος αδιαφορίας) .

Ήταν ζήτη­μα χρό­νου να υπάρ­ξουν τέτοιου τύπου εκφρά­σεις μιας και η περιρ­ρέ­ου­σα ατμό­σφαι­ρα είναι κατάλ­λη­λη (Σίγου­ρα αυτή η από­φα­ση δεν εκφρά­ζει όλους τους γονείς).  Εχουν φρο­ντί­σει τα ΜΜΕ να καλ­λιερ­γή­σουν ένα κλί­μα ανη­συ­χί­ας, για πιθα­νές αρρώ­στιες, για επει­σό­δια κλπ.  Και η ίδια η κυβέρ­νη­ση με τη λογι­κή του απο­κλει­σμού των προ­σφύ­γων με τη δημιουρ­γία στρα­το­πέ­δων έξω από τον ιστο της πόλης.

Στη δε περί­πτω­ση του Ωραιο­κά­στρου, είχε φρο­ντί­σει ο δήμαρ­χος να ξεση­κώ­σει τον κόσμο επι­κα­λού­με­νος την ιδιό­τη­τα του ως γιατρός:

«Να μην αφή­σουν τα παι­διά των προ­σφύ­γων να πατή­σουν το πόδι τους στα σχο­λεία για­τί τα παι­διά τους κιν­δυ­νεύ­ουν να κολ­λή­σουν ηπα­τί­τι­δα που προ­κα­λεί 100% καρ­κί­νο, κάλε­σε τους σε προ ημε­ρών έκτα­κτη συνε­δρί­α­ση του δημο­τι­κού συμ­βου­λί­ου (φωτο) ο δήμαρ­χος Ωραιο­κά­στρου Αστέ­ριος Γαβότσης!

Συγκε­κρι­μέ­να, στην εισή­γη­σή του ο δήμαρ­χος, ως για­τρός, όπως είπε ο ίδιος, έκρου­σε τον κώδω­να του κιν­δύ­νου αφή­νο­ντας να εννοη­θεί ότι εφό­σον τα προ­σφυ­γό­που­λα έρθουν σε επα­φή με τους Έλλη­νες μαθη­τές μπο­ρεί να κολ­λή­σουν μολυ­σμα­τι­κές ασθέ­νειες, όπως ηπα­τί­τι­δα η οποία, οπως είπε, ευθύ­νε­ται 100% για τον καρ­κί­νο! “Απ όλα τα σχο­λεία σχε­δόν του Ωραιο­κά­στρου και του Παλαιο­κά­στρου οι μαθη­τές φεύ­γουν 4 με 4.30. Αρα που θα πάνε τα παι­διά αυτά; Θα συνυ­πάρ­χουν με τα δικά μας παι­διά που φεύ­γουν 4 με 4.30; Δεν θα ανα­φερ­θώ εγώ-και πάλι επι­κα­λού­με την ιδιό­τη­τα του για­τρου- τι θα γίνει με τις μολυ­σμα­τι­κές ασθέ­νειες. Είπα προη­γου­μέ­νως ότι πολύ κακώς σήμε­ρα όλα τα Κέντρα Φιλο­ξε­νί­ας είναι βόμ­βες υγειο­νο­μι­κές. Γνω­ρί­ζε­τε πολύ καλά οτι η ελο­νο­σία υπάρ­χει ακό­μη. Η Καβά­λα τώρα έχει αρχί­σει να εμβο­λιά­ζε­ται. Θερί­ζει η ηπα­τί­τι­δα. Και η ηπα­τί­τι­δα C είναι αυτή η οποία ενο­χο­ποιεί­ται κατά 100% για τον καρ­κί­νο του ήπατος…Άρα εγώ κρούω τον κώδω­να του κιν­δύ­νου όχι σαν δήμαρ­χος αλλά σαν για­τρός. Και μην μου πεί­τε ότι θα προ­λά­βουν οι καθα­ρί­στριες το από­γευ­μα μετά τις 6 ‑και ποιες καθα­ρί­στριες- να καθα­ρί­σουν. Άρα το θέμα της υγιει­νής των σχο­λεί­ων με ότι συνε­πά­γε­ται είναι σοβα­ρό. Λέω και επι­μέ­νω ότι τα παι­διά αυτά πρέ­πει να βρουν τους χώρους διδα­χής των..”, είπε χαρακτηριστικά.

Μην ξεχνά­με ότι είχε προη­γη­θεί άρνη­ση κατοί­κων περιο­χών να δεχτούν μετα­νά­στες στον τόπο τους. Για κάποιους τελευ­ταίο οχυ­ρό είναι το σχο­λείο «Ε, όχι, στο σχο­λείο του­λά­χι­στον δε θα τους δεχτούμε».

* * *

Αυτή η από­φα­ση είναι ένα ξυπνη­τή­ρι για όλους μας αν δε θέλου­με να βιώ­σου­με στιγ­μές αντί­στοι­χες με αυτές που περι­γρά­φει το σκίτσο.

Εικόνα από παραμύθι των Ναζί. Οι Εβραίοι μαθητές διώχνονται από το σχολείο ενώ οι Αριοί μαθητές ζητοκραυγάζουν

Εικό­να από παρα­μύ­θι των Ναζί. Οι Εβραί­οι μαθη­τές διώ­χνο­νται από το σχο­λείο ενώ οι Αριοί μαθη­τές ζητωκραυγάζουν

Οταν αφή­νου­με χώρους στο σχο­λείο, στη γει­το­νιά, στον αθλη­τι­σμό, βρί­σκουν πρό­σφο­ρο έδα­φος κάποιοι να προ­ω­θή­σουν σκο­τα­δι­στι­κές αντιλήψεις.

Πρέ­πει επί­σης, το πρό­βλη­μα των προ­σφύ­γων για ανθρώ­πι­νες συν­θή­κες δια­βί­ω­σης να γίνει και δικό μας πρόβλημα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο