Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Όμοιος …ομοίω… (Όταν ο Πάγκαλος παρασημοφορούσε τον Μουσολίνι)

Γρά­φει ο Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

Στις 9 Ιού­νη 1926 η δικτα­το­ρι­κή κυβέρ­νη­ση Πάγκα­λου απο­νέ­μει το Μεγα­λό­σταυ­ρο του Τάγ­μα­τος του Σωτή­ρος στον φασί­στα δικτά­το­ρα της Ιτα­λί­ας Μπε­νί­το Μου­σο­λί­νι. Ένα ακό­μη δείγ­μα της ιδε­ο­λο­γι­κής στην ουσία της συγ­γέ­νεια που είχαν τα δύο καθεστώτα.

Να θυμί­σου­με ακό­μη ότι στις 26 Ιου­νί­ου του 1925, ο Πάγκα­λος ανέ­τρε­ψε την κυβέρ­νη­ση Μιχα­λα­κό­που­λου και εγκα­τέ­στη­σε φασι­στι­κή δικτα­το­ρία. Στις 7 Αυγού­στου του 1926 ανα­τρά­πη­κε. Φυλα­κί­στη­κε, αμνη­στεύ­τη­κε για τα πολι­τι­κά αδι­κή­μα­τα, κατα­δι­κά­στη­κε για τα ποι­νι­κά, ιδιώ­τευ­σε, ξανα­μπή­κε στη φυλα­κή μετά την απε­λευ­θέ­ρω­ση από τους Γερ­μα­νούς ως δοσί­λο­γος, απο­φυ­λα­κί­στη­κε το 1945, κατέ­βη­κε υπο­ψή­φιος βου­λευ­τής το 1950 με το Εθνι­κόν Κόμ­μα του Ναπο­λέ­ο­ντα Ζέρ­βα, απέ­τυ­χε να εκλε­γεί και πέθα­νε το 1952.

Ο Μεγα­λό­σταυ­ρος του Σωτή­ρος είναι το κορυ­φαίο παρά­ση­μο του τάγ­μα­τος του Σωτή­ρος και απο­νέ­με­ται μόνο σε εξέ­χου­σες προ­σω­πι­κό­τη­τες.  Το τάγ­μα του Σωτή­ρος είναι ιεραρ­χι­κά, το πρώ­το Τάγ­μα Αρι­στεί­ας. Η σύστα­σή του απο­φα­σί­στη­κε το 1829, τελευ­ταίο χρό­νο της επα­νά­στα­σης, από την Δ’ Εθνι­κή Συνέ­λευ­ση του Άργους, άρχι­σε όμως να απο­νέ­με­ται από το 1833, σύμ­φω­να με τα όσα ανα­φέ­ρο­νται στην ιστο­σε­λί­δα της προ­ε­δρί­ας της Ελλη­νι­κής Δημο­κρα­τί­ας. Ο πρώ­τος που τιμή­θη­κε με τον Μεγα­λό­σταυ­ρο του Τάγ­μα­τος ήταν ο Βασι­λιάς της Βαυα­ρί­ας Λου­δο­βί­κος Α’, πατέ­ρας του Βασι­λιά Όθωνα.

Η σχε­τι­κή ανα­κοί­νω­ση στις εφη­με­ρί­δες της επο­χής (ΕΜΠΡΟΣ 9/6/1926) για τα γεγο­νός ανα­φέ­ρο­νται τα εξής:

« Ο υπουρ­γός των Εξω­τε­ρι­κών κ. Ρού­φος απηύ­θη­νε­χθες το εσπέ­ρας προς τον Πρω­θυ­πουρ­γόν της Ιτα­λί­ας κ. Μου­σο­λο­νί το εξής τηλεγράφημα:

«Α.Ε Κύριον Μουσολίνι
Πρό­ε­δρον της Ιτα­λι­κής Κυβερ­νή­σε­ως Ρώμην

Εκπλη­ρών λίαν ευχα­ρί­στως εντο­λήν του Προ­έ­δρου της Ελλη­νι­κής Δημο­κρα­τί­ας Στρα­τη­γού Παγκά­λου , αγγέ­λω την εις υμάς απο­στο­λήν του Μεγα­λο­σταύ­ρου του Τάγ­μα­τος του Σωτή­ρος, εις έκφρα­σιν υπε­ρό­χου προ­σω­πι­κής εκτι­μή­σε­ως και ευχα­ρι­στιών διά το υπέρ της Ελλά­δος εκδη­λού­με­νον ενδια­φέ­ρον της υμε­τέ­ρας Εξο­χό­τη­τος. Είμαι ευτυ­χής επι­λαμ­βα­νό­με­νος της ευκαι­ρί­ας ταύ­της να εκφρά­σω προς την Α. Εξο­χό­τη­τα τα θερ­μό­τα­τα και ειλι­κρι­νέ­στα­τα συγ­χα­ρη­τή­ριά μου και την έξο­χον υπό­λη­ψίν μου.

ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΝΑΚΑΡΗΣ ΡΟΥΦΟΣ
Υπουρ­γός των Εξω­τε­ρι­κών της Ελλάδος»

_________________________________________________________________________________________________

Αλέκος Α. Χατζηκώστας  Δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Η Άλλη Άποψη της Ημαθίας» και του alli-apopsi.gr. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και site εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μια σειρά ιστορικά συνέδρια και ημερίδες. Έχει εκδώσει 7 βιβλία και συμμετέχει σε συλλογικούς τόμους.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο