Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Όμορφη βραδιά, γεμάτη με τραγούδια του Δημήτρη Μητροπάνου έζησαν οι χιλιάδες λαού στη Νέα Σμύρνη

Όμορ­φη βρα­διά, γεμά­τη με τρα­γού­δια που ερμή­νευ­σε ο αξέ­χα­στος Δημή­τρης Μητρο­πά­νος, έζη­σαν οι χιλιά­δες λαού που γέμι­σαν το γήπε­δο του Πανιω­νί­ου στη Νέα Σμύρ­νη το βρά­δυ της Δευ­τέ­ρας, στη μεγά­λη συναυ­λία που διορ­γά­νω­σαν το ΚΚΕ και η οικο­γέ­νειά του.

Στη συναυ­λία παρα­βρέ­θη­κε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, ο οποί­ος δήλω­σε: «Με αυτή τη συναυ­λία σήμε­ρα τιμά­με τον Δημή­τρη Μητρο­πά­νο, μια μεγά­λη λαϊ­κή αυθε­ντι­κή φωνή, που μας συντρό­φευ­σε, μας συντρο­φεύ­ει και θα συνε­χί­σει να μας συντρο­φεύ­ει στις αγω­νί­ες, στις χαρές και στις λύπες, στα γλέ­ντια, αλλά και στον καθη­με­ρι­νό αγώ­να με το ΚΚΕ για να επι­κρα­τή­σει το δίκιο του μόχθου του λαού μας, του λαού της βιοπάλης».

Μετά το τέλος της συναυ­λί­ας ο Δ. Κου­τσού­μπας συνε­χά­ρη όλους τους συντελεστές.

Το «άνοιγ­μα» της συναυ­λί­ας — αφιέ­ρω­μα στον Δημή­τρη Μητρο­πά­νο έκα­νε ο Νίκος Σοφια­νός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Με ένα βίντεο με την ερμη­νεία του Δημή­τρη Μητρο­πά­νου στο «Ακου» του Τ. Μου­σα­φί­ρη άρχι­σε η συναυ­λία για τον σπου­δαίο ερμηνευτή.

Στη συνέ­χεια ο Ιερο­κλής Μιχαη­λί­δης υπεν­θύ­μι­σε ότι έχουν περά­σει δέκα καλο­καί­ρια και άλλοι τόσοι χει­μώ­νες που ο Δημή­τρης Μητρο­πά­νος δεν είναι κοντά μας, ωστό­σο συνε­χί­ζει να μας συντρο­φεύ­ει καθημερινά.

Το ίδιο υπο­γράμ­μι­σε ο Οδυσ­σέ­ας Ιωάν­νου, ο στί­χος του οποί­ου «στης ψυχής το παρα­κά­τω» και τον τίτλο αυτής της συναυ­λί­ας, συνε­χά­ρη όσους σκέ­φτη­καν την διορ­γά­νω­ση αυτής της βρα­διάς ενώ επι­σή­μα­νε την παρου­σία στη συναυ­λία πολ­λών μικρών παι­διών που για πρώ­τη φορά στη ζωή τους θα άκου­γαν τρα­γού­δια του Δημή­τρη Μητρο­πά­νου που θα τα συντρο­φεύ­ουν σε όλη τους τη ζωή.

Στη διάρ­κεια της βρα­διάς ο Οδυσ­σέ­ας Ιωάν­νου ανέ­φε­ρε ότι ακό­μα και τώρα στη διάρ­κεια συνερ­γα­σιών με μου­σι­κούς και ερμη­νευ­τές, όταν ένα τρα­γού­δι τους αρέ­σει, αμέ­σως το μυα­λό τους πάει στο πως θα το ερμή­νευε ο Δημή­τρης Μητροπάνος.

Ο Ιερο­κλής Μιχαη­λί­δης παρου­σί­α­σε τους ερμη­νευ­τές ξεκι­νώ­ντας όλοι μαζί ένα ποτ που­ρί από τρα­γού­δια του εμβλη­μα­τι­κού έργου «Αγιος Φεβρουά­ριος» σε στί­χους Μ. Ελευ­θε­ρί­ου και μου­σι­κή του Δ. Μούτση.

Ξεχω­ρι­στή στιγ­μή ήταν η παρου­σί­α­ση βίντεο με τον Δημή­τρη Μητρο­πά­νο να ερμη­νεύ­ει με τον δικό του ανε­πα­νά­λη­πτο τρό­πο το «Αλλί­μο­νο (σ’ αυτούς που δεν αγάπησαν)»

Με τους μου­σι­κούς να ερμη­νεύ­ουν όλοι μαζί τη «Ρόζα», χιλιά­δες χεί­λη να τρα­γου­δούν το «πως η ανά­γκη γίνε­ται ιστο­ρία», τον κόσμο να χορεύ­ει μπρο­στά από την εξέ­δρα και με τη «Θεσ­σα­λο­νί­κη (μάγισ­σα)» ολο­κλη­ρώ­θη­κε η συναυλία.

Τρα­γού­δη­σαν (με αλφα­βη­τι­κή σει­ρά): Πέγκυ Ζήνα, Παντε­λής Θαλασ­σι­νός, Βαγ­γέ­λης Κορα­κά­κης, Λάκης Παπα­δό­που­λος, Μίλ­τος Πασχα­λί­δης, Γιώρ­γος Σαμπά­νης, Κώστας Τριανταφυλλίδης.

Παρου­σί­α­ση, σκη­νο­θε­σία, επι­μέ­λεια: Ιερο­κλής Μιχαηλίδης

Καλ­λι­τε­χνι­κή επι­μέ­λεια: Γιάν­νης Παπαζαχαριάκης.

Ηχο­λη­ψία: Δημή­τρης Ευαγγελάτος.

Συμ­με­τεί­χε η Ορχή­στρα του Δημή­τρη Μητρο­πά­νου. Γιώρ­γος Κατσί­κας (ντραμς), Γιάν­νης Κυφω­νί­δης (πλή­κτρα), Μίμης Ντού­τσου­λης (μπά­σο), Γιάν­νης Παπα­ζα­χα­ριά­κης (κιθά­ρα), Γιώρ­γος Παπα­χρι­στού­δης (πιά­νο), Μάκης Πελέ­κας (μπου­ζού­κι), Χρή­στος Περ­τσι­νί­δης (ηλε­κτρι­κή κιθά­ρα), Γιάν­νης Σινά­νης (μπου­ζού­κι), Ανδρέ­ας Τρά­πα­λης (βιο­λί), Ντί­νος Χατζη­ιορ­δά­νου (ακορ­ντε­όν).

Ναπο­λέ­ων Σου­κα­τζί­δης Το μεγα­λείο ενός αγω­νι­στή της Αντί­στα­σης, του Θέμου Κορνάρου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο