Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Όποιος κόβει το τσιγάρο πριν τα 35, είναι σαν να μην κάπνισε ποτέ από άποψη κινδύνου πρόωρου θανάτου

Οι άνθρω­ποι που στα­μα­τούν να καπνί­ζουν σε νεα­ρή ηλι­κία, εμφα­νί­ζουν πολύ μικρό­τε­ρο κίν­δυ­νο θανά­του σε σχέ­ση με τους καπνι­στές. Κάποιος που κόβει το τσι­γά­ρο έως τα 35 του, έχει παρό­μοια θνη­σι­μό­τη­τα με κάποιον που δεν κάπνι­σε ποτέ στη ζωή του, δεί­χνει μια μεγά­λη αμε­ρι­κα­νο-βρε­τα­νι­κή επι­στη­μο­νι­κή μελέ­τη. Πρό­κει­ται για την τρί­τη έρευ­να που συμπε­ραί­νει ότι έως τα 35 είναι η ιδα­νι­κή ηλι­κία για να κόψει κανείς το κάπνισμα.

Αλλά ακό­μη κι εκεί­νοι που στα­μα­τούν το κάπνι­σμα σε μεγα­λύ­τε­ρη ηλι­κία, πάλι έχουν σημα­ντι­κό όφε­λος, αν και η πρό­ω­ρη θνη­σι­μό­τη­τα τους είναι μεγα­λύ­τε­ρη σε σχέ­ση όσους το έκο­ψαν νωρίς. Όσο περισ­σό­τε­ρος χρό­νος έχει περά­σει πάντως από τότε που κάποιος στα­μά­τη­σε να καπνί­ζει, τόσο περισ­σό­τε­ρο ο κίν­δυ­νος πρό­ω­ρου θανά­του του πλη­σιά­ζει τα ποσο­στά ενός μηδέ­πο­τε καπνιστή.

Έτσι, κάποιος που κόβει το τσι­γά­ρο σε ηλι­κία 45 έως 44 ετών, έχει κατά μέσο όρο 21% μεγα­λύ­τε­ρη πιθα­νό­τη­τα πρό­ω­ρου θανά­του σε σχέ­ση με όσους δεν κάπνι­σαν ποτέ, ενώ όποιος το κόβει στα 45 έως 54 του, έχει 47% μεγα­λύ­τε­ρο κίνδυνο.

Οι ερευ­νη­τές της Αμε­ρι­κα­νι­κής Εται­ρεί­ας Καρ­κί­νου και του βρε­τα­νι­κού Πανε­πι­στη­μί­ου της Οξφόρ­δης, οι οποί­οι έκα­ναν τη σχε­τι­κή δημο­σί­ευ­ση στο αμε­ρι­κα­νι­κό ιατρι­κό περιο­δι­κό “JAMA Network Οpen”, ανέ­λυ­σαν στοι­χεία για περί­που 551.000 άτο­μα 25 έως 84 ετών (καπνι­στές, πρώ­ην καπνι­στές και μηδέ­πο­τε καπνι­στές), εκ των οποί­ων σχε­δόν 75.000 είχαν πεθάνει.

Σε σχέ­ση τους μηδέ­πο­τε καπνι­στές, οι νυν καπνι­στές βρέ­θη­καν να έχουν σημα­ντι­κά αυξη­μέ­νη πιθα­νό­τη­τα θανά­του από οποια­δή­πο­τε αιτία, καθώς και από συγκε­κρι­μέ­νες αιτί­ες (καρ­κί­νο, καρ­διο­πά­θεια και πνευ­μο­νο­πά­θεια), κάτι που ισχύ­ει τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες.

Σύν­δε­σμος για την επι­στη­μο­νι­κή δημο­σί­ευ­ση: ΕΔΩ

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο