Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Όταν η «Χρυσή Αυγή» υποστηρίζει τη λειτουργία του «Βλαχογιάννειου Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα»

Γρά­φει ο Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

Η ΦΩΤΟ είναι εύγλωτ­τη. Προ­έρ­χε­ται από την ιστο­σε­λί­δα της «Χρυ­σής Αυγής» και δεί­χνει τη στά­ση της απέ­να­ντι στα όσα περιέ­χο­νται στο Μου­σείο Μακε­δο­νι­κού Αγώ­να στη Βέροια.
Ανα­φέ­ρει κάτω από τον χαρα­κτη­ρι­στι­κό τίτλο, «Κομ­μού­νια, κάτω τα χέρια από το Βλα­χο­γιάν­νειο Μου­σείο Μακε­δο­νι­κού Αγώ­νας της Βεροί­ας» τα παρακάτω:

«Πήρε αέρα το κομ­μου­νι­στα­ριό από τη Συμ­φω­νία των Πρε­σπών .κι έβα­λε στο στό­χα­στρο τον αγώ­να για την απε­λευ­θέ­ρω­ση της Μακε­δο­νί­ας μας, αλλά και για την εν συνε­χεία δια­τή­ρη­ση της στον εθνι­κό κορμό!

Έτσι , κάποιος «Σύλ­λο­γος Φυλα­κι­σθέ­ντων και Εξο­ρι­σθέ­ντων της περιό­δου 1967 – 1974 ο οποί­ος προ­φα­νώς απο­τε­λεί­ται από πολι­τι­κούς απο­γό­νους των εαμο­βουλ­γά­ρων κομ­μου­νι­στο­συμ­μο­ριών ‚που αιμα­το­κύ­λι­σαν την Ελλά­δα για να απο­κό­ψουν την Μακε­δο­νία και την Θρά­κη μας από τον εθνι­κό κορ­μό, κατα­φέ­ρε­ται με «καταγ­γε­λία» του προς τους υπουρ­γούς (κομι­σά­ριους) Πολι­τι­σμού και Παι­δεί­ας, κατά του Βλα­χο­γιάν­νειου Μου­σεί­ου Μακε­δο­νι­κού Αγώ­να της Βεροί­ας, που ανή­κει στην Ιερά Μητρό­πο­λη Βεροί­ας, διό­τι εκεί «υπάρ­χουν εκθέ­μα­τα που εκπέ­μπουν διχα­στι­κά μηνύ­μα­τα για την επο­χή του Εμφυ­λί­ου Πολέ­μου και άλλα μέσω των οποί­ων εξυ­μνού­νται βασα­νι­στές της χούντας»

Έτσι η «Χρυ­σή Αυγή» αφού δεί­χνει την «αλλερ­γία της» απέ­να­ντι στους αγω­νι­στές κατά της επτά­χρο­νης δικτα­το­ρί­ας και τον ΣΦΕΑ, απο­κα­λύ­πτει και την ιδε­ο­λο­γι­κή συγ­γέ­νεια που έχει με μια σει­ρά εκθέ­μα­τα του Μου­σεί­ου . Η στή­ρι­ξη μάλι­στα που παρέ­χει στην τέτοια λει­τουρ­γία του και στο περιε­χό­με­νο των εκθε­μά­των του, ανα­δει­κνύ­ει ταυ­τό­χρο­να και τις μεγά­λες ευθύ­νες αυτών που είχαν τόσα χρό­νια την ευθύ­νη (παρά τις παρα­τη­ρή­σεις που δεχό­ταν) για την λει­τουρ­γία του Μου­σεί­ου και κυρί­ως για τις επι­σκέ­ψεις σχο­λεί­ων σ’αυτό. Η από­φα­ση της Μητρό­πο­λης για ανα­στο­λή της λει­τουρ­γί­ας του , γίνε­ται μετά από τον θόρυ­βο που σηκώ­θη­κε και που το atexnos.gr είχε τη δική του συμ­βο­λή!

Δεν ήταν και λίγες οι χρυ­σαυ­γί­τι­κες επι­θέ­σεις που δεχτή­κα­με σε ομά­δες που το θέμα κοι­νο­ποι­ή­θη­καν τα σχε­τι­κά θέμα­τά μας.

_________________________________________________________________________________________________

Αλέκος Α. Χατζηκώστας  Δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Η Άλλη Άποψη της Ημαθίας» και του alli-apopsi.gr. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και site εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μια σειρά ιστορικά συνέδρια και ημερίδες. Έχει εκδώσει 7 βιβλία και συμμετέχει σε συλλογικούς τόμους.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο