Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Όχι στην εκμετάλλευση για το …φτερό του καρχαρία!

Τον «χορό» εκμε­τάλ­λευ­σης που στή­νε­ται πάνω στο …φτε­ρό του καρ­χα­ρία, επι­χει­ρεί να ανα­κό­ψει ευρω­παϊ­κή πρω­το­βου­λία στην οποία συμ­με­τέ­χει και η περι­βαλ­λο­ντι­κή οργά­νω­ση iSea, που ιδρύ­θη­κε το 2016 στη Θεσ­σα­λο­νί­κη. «Στα­μα­τή­στε την πρα­κτι­κή αφαί­ρε­σης πτε­ρυ­γί­ων — Στα­μα­τή­στε το εμπό­ριο» (Stop Finning — Stop the trade) είναι το θέμα της πρω­το­βου­λί­ας ενά­ντια στην αφαί­ρε­ση και στο εμπό­ριο των πτε­ρυ­γί­ων καρ­χα­ριών, τα οποία πωλού­νται στη συνέ­χεια, σε πολύ υψη­λές τιμές, σε ασια­τι­κές αγορές.

«Το πτε­ρύ­γιο του μπλε καρ­χα­ρία, είδους που συνα­ντά­ται και στην Ελλά­δα, μπο­ρεί να που­λη­θεί έως και 60 ευρώ το κιλό, ενώ φέτες από το σώμα του ζώου, που συνή­θως παρου­σιά­ζο­νται ψευ­δώς ως “γαλέ­ος”, πωλού­νται από 3 έως 15 ευρώ το κιλό», υπο­γραμ­μί­ζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύ­θυ­νος προ­γραμ­μά­των αλιεί­ας της iSea Ιωάν­νης Γιώ­βος. Όπως διευ­κρι­νί­ζει, μπο­ρεί η αλιεία καρ­χα­ριών να επι­τρέ­πε­ται στην Ευρώ­πη, αλλά από το 2013 με βάση την ευρω­παϊ­κή νομο­θε­σία πρέ­πει να εκφορ­τώ­νο­νται ολό­κλη­ροι, χωρίς να λεί­πουν το πτε­ρύ­γιά τους.

«Κι αυτό για­τί συνα­ντά­με σε ασια­τι­κές χώρες το φαι­νό­με­νο να αλιεύ­ουν τον καρ­χα­ρία, να κόβουν μόνο τα πτε­ρύ­για και στη συνέ­χεια να τον ξανα­πε­τά­νε στη θάλασ­σα, με απο­τέ­λε­σμα το ζώο να πεθαί­νει από ασφυ­ξία, καθώς οι καρ­χα­ρί­ες για να ανα­πνέ­ουν πρέ­πει να κολυ­μπά­νε. Μολο­νό­τι λοι­πόν η αφαί­ρε­ση πτε­ρυ­γί­ων καρ­χα­ριών επί σκα­φών της ΕΕ και στα ύδα­τα της ΕΕ απα­γο­ρεύ­ε­ται και οι καρ­χα­ρί­ες πρέ­πει να εκφορ­τώ­νο­νται με τα πτε­ρύ­γιά τους σε φυσι­κή συνο­χή με το σώμα τους, η ΕΕ είναι ένας από τους μεγα­λύ­τε­ρους εξα­γω­γείς πτε­ρυ­γί­ων και σημα­ντι­κός δια­με­τα­κο­μι­στι­κός κόμ­βος για το παγκό­σμιο εμπό­ριο πτε­ρυ­γί­ων», ανα­φέ­ρει ο κ. Γιώ­βος. «Αν και στην Ελλά­δα δεν έχουν παρα­τη­ρη­θεί τέτοιες πρα­κτι­κές, εντού­τοις ο κανο­νι­σμός της ΕΕ, ανοί­γει ένα παρα­θυ­ρά­κι στην πώλη­ση των πολύ­τι­μων, για την ασια­τι­κή αγο­ρά, πτε­ρυ­γί­ων», προ­σθέ­τει, εξη­γώ­ντας πως «δίνει δηλα­δή στην ουσία, κίνη­τρο στους αλιείς να ψαρεύ­ουν καρ­χα­ρί­ες, δυσκο­λεύ­ο­ντας τον έλεγχο».

Η ΕΕ είναι σημα­ντι­κός παρά­γο­ντας στην εκμε­τάλ­λευ­ση των καρ­χα­ριών και δεδο­μέ­νου ότι σπά­νια εκτε­λού­νται επι­θε­ω­ρή­σεις στη θάλασ­σα, οι παρά­νο­μες πρα­κτι­κές δια­τή­ρη­σης, μετα­φόρ­τω­σης ή εκφόρ­τω­σης πτε­ρυ­γί­ων στην ΕΕ συνε­χί­ζο­νται. Στό­χος της πρω­το­βου­λί­ας είναι να τεθεί τέλος στο εμπό­ριο πτε­ρυ­γί­ων στην ΕΕ, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της εισα­γω­γής, της εξα­γω­γής και της δια­με­τα­κό­μι­σης πτε­ρυ­γί­ων, εκτός από όσα βρί­σκο­νται σε φυσι­κή συνο­χή με το σώμα του ζώου.

«Δεδο­μέ­νου ότι η αφαί­ρε­ση των πτε­ρυ­γί­ων απο­τρέ­πει την εφαρ­μο­γή απο­τε­λε­σμα­τι­κών μέτρων δια­τή­ρη­σης των καρ­χα­ριών, ζητού­με να επε­κτα­θεί το πεδίο εφαρ­μο­γής του κανο­νι­σμού αριθ. 605/2013 ώστε να καλύ­πτει και το εμπό­ριο πτε­ρυ­γί­ων και, ως εκ τού­του, καλού­με την Επι­τρο­πή να θεσπί­σει νέο κανο­νι­σμό, ο οποί­ος θα επε­κτεί­νει την υπο­χρέ­ω­ση της “φυσι­κής συνο­χής των πτε­ρυ­γί­ων με το σώμα” σε όλες τις συναλ­λα­γές καρ­χα­ριών και σελα­χιών στην ΕΕ», επι­ση­μαί­νει ο κ. Γιώβος.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο