Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Όχι στην ιδιωτικοποίηση του Κέντρου Αντισφαίρισης του ΟΑΚΑ — Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Να στα­μα­τή­σει η επι­χεί­ρη­ση παρά­δο­σης του Ολυ­μπια­κού Κέντρου Αντι­σφαί­ρι­σης του ΟΑΚΑ σε ιδιω­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα ζητούν οι βου­λευ­τές του ΚΚΕ Γιάν­νης Γκιό­κας, Λιά­να Κανέλ­λη, Χρή­στος Κατσώ­της, Δια­μά­ντω Μανω­λά­κου και Θανά­σης Παφί­λης με Ερώ­τη­σή τους προς την υπουρ­γό Πολι­τι­σμού και Αθλητισμού.

Ανα­λυ­τι­κά:

«Στις 28/12/21 δημο­σιεύ­τη­κε από το ΟΑΚΑ η δια­κή­ρυ­ξη με αριθ­μό 291, ανοι­κτού πλειο­δο­τι­κού δια­γω­νι­σμού, για την εκμί­σθω­ση του συνό­λου του Ολυ­μπια­κού Κέντρου Αντι­σφαί­ρι­σης του ΟΑΚΑ. Η εκμί­σθω­ση γίνε­ται για 35 χρό­νια με ελά­χι­στο απο­δε­κτό τίμη­μα 15.000 ευρώ ανά μήνα.

Επι­χει­ρεί­ται η παρά­δο­ση της εγκα­τά­στα­σης 70.000 τ.μ., που απο­τε­λεί περιου­σία του ελλη­νι­κού λαού, σε ιδιω­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα. Μάλι­στα, επι­χει­ρεί­ται με τέτοιο τρό­πο, που ο “δήθεν ιδιώ­της επεν­δυ­τής” δεν θα εκτα­μιεύ­σει παρά μόνο τα χρή­μα­τα του ελλη­νι­κού λαού, δηλα­δή χρή­μα­τα του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης, αφού το ΟΑΚΑ περι­λαμ­βά­νε­ται στο σχέ­διο Ελλά­δα 2.0 και συνε­πώς στη μοι­ρα­σιά 2,5 δισ. από το περι­βό­η­το Ταμείο που θα επι­χει­ρή­σει η Κυβέρνηση.

Πιο συγκε­κρι­μέ­να, το ΟΑΚΑ περι­λαμ­βά­νε­ται στα έργα αυτά, με χρη­μα­το­δό­τη­ση περί­που 56 εκατ. ευρώ δημο­σί­ου χρή­μα­τος για την ανα­βάθ­μι­ση των εγκα­τα­στά­σε­ων. Παράλ­λη­λα, το κρά­τος χρη­μα­το­δο­τεί με φωτο­γρα­φι­κούς δια­γω­νι­σμούς ιδιώ­τες ‑δήθεν επεν­δυ­τές- για να αξιο­ποι­ή­σουν τις νέες εγκα­τα­στά­σεις προς όφε­λός τους.

Την “ωρί­μαν­ση και τη διε­νέρ­γεια των δια­γω­νι­σμών και την παρα­κο­λού­θη­ση της εκτέ­λε­σης των συμ­βά­σε­ων των έργων αυτών” έχει ανα­λά­βει η “Μονά­δα Προ­ε­τοι­μα­σί­ας Έργων” (RRF) του TAIΠΕΔ. Μάλι­στα, οι προ­θέ­σεις-πρό­κρι­μα για την ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση του ΟΑΚΑ, με λεφτά του Δημο­σί­ου φαί­νο­νται και στην πρώ­τη δια­κή­ρυ­ξη για την Ολυ­μπια­κή Εγκα­τά­στα­ση του Τένις. Στη δια­κή­ρυ­ξη είναι εμφα­νές ότι πρό­κει­ται για άκρα­τη ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση ολυ­μπια­κών εγκα­τα­στά­σε­ων δημο­σί­ου συμ­φέ­ρο­ντος με ακραί­ους όρους όπως αυτούς που προ­βλέ­πουν ότι το ΟΑΚΑ θα απο­ζη­μιώ­νει τον μελ­λο­ντι­κό μισθω­τή για τους ήδη υπάρ­χο­ντες μισθω­τές στις εγκα­τα­στά­σεις του τένις. Χαρα­κτη­ρι­στι­κό παρά­δειγ­μα απο­τε­λεί το άρθρο 4, παρ. xix, της δια­κή­ρυ­ξης, στο οποίο προ­βλέ­πε­ται ότι το ανα­γκαίο έργο που απαι­τεί­ται για την ενερ­γεια­κή ανα­βάθ­μι­ση και τη σύν­δε­ση του τένις με το δίκτυο του φυσι­κού αερί­ου θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί με δαπά­νες του ΟΑΚΑ! Επί­σης, πρό­σφα­τα το ΔΣ του ΟΑΚΑ με απευ­θεί­ας ανά­θε­ση όρι­σε δυο “ανε­ξάρ­τη­τους” εκτι­μη­τές για την εκτί­μη­ση της μίσθω­σης των εγκαταστάσεων.

Οι Ολυ­μπια­κές Εγκα­τα­στά­σεις θα πρέ­πει να αξιο­ποιού­νται από Ομο­σπον­δί­ες, Σωμα­τεία, τη νεο­λαία και τους πολί­τες της περιο­χής για ανα­ψυ­χή και άσκη­ση μέσα από οργα­νω­μέ­να προ­γράμ­μα­τα και όχι να παρα­δί­δο­νται και με φωτο­γρα­φι­κές δια­κη­ρύ­ξεις σε μεγά­λους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους, για τη μετα­τρο­πή τους σε εισπρα­κτι­κούς κερ­δο­σκο­πι­κούς φορείς. Ταυ­τό­χρο­να, οι δηλώ­σεις αξιω­μα­τού­χων της Κυβέρ­νη­σης ότι το παρά­δειγ­μα αξιο­ποί­η­σης του Τένις θα ακο­λου­θη­θεί και για τις υπό­λοι­πες εγκα­τα­στά­σεις του ΟΑΚΑ δημιουρ­γεί ερωτήματα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. υπουρ­γός, τι μέτρα θα λάβει ώστε:

Να στα­μα­τή­σει κάθε ενέρ­γεια ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης των εγκα­τα­στά­σε­ων του ΟΑΚΑ.

Nα παρα­δο­θούν οι ολυ­μπια­κές εγκα­τα­στά­σεις του τένις στην Ομο­σπον­δία, στα σωμα­τεία, στη νεο­λαία, στους πολί­τες των δήμων για άσκη­ση και αναψυχή».

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο