Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Όχι στις πατέντες για τα εμβόλια, από Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα

Οι εργα­ζό­με­νοι σε πάρα πολ­λές χώρες του κόσμου, ιδιαί­τε­ρα τις τελευ­ταί­ες μέρες σε Ινδία, Τουρ­κία, Βρα­ζι­λία, έρχο­νται αντι­μέ­τω­ποι με ένα ακό­μη «κύμα» της παν­δη­μί­ας, εξαι­τί­ας της απο­δυ­νά­μω­σης των δημό­σιων συστη­μά­των Υγεί­ας και των αντα­γω­νι­σμών των μονο­πω­λί­ων για τα εμβό­λια και τα φάρ­μα­κα. Στον «βωμό» του καπι­τα­λι­στι­κού κέρ­δους θυσιά­ζε­ται η λαϊ­κή ανά­γκη για το δικαί­ω­μα στην προ­στα­σία της υγεί­ας και της ζωής.

Σε αυτές τις συν­θή­κες, με πρω­το­βου­λία του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος Τουρ­κί­ας, δεκά­δες Κομ­μου­νι­στι­κά και Εργα­τι­κά Κόμ­μα­τα απ’ όλο τον πλα­νή­τη απαι­τούν να καταρ­γη­θούν τώρα οι πατέ­ντες για τα εμβό­λια και να ενι­σχυ­θούν τα δημό­σια συστή­μα­τα Υγείας.

Η Κοινή Ανακοίνωση, που συνυπογράφεται και από το ΚΚΕ, έχει ως εξής:

«Η παν­δη­μία της COVID-19 έχει προ­κα­λέ­σει μια μεγά­λη τρα­γω­δία για περισ­σό­τε­ρο από έναν χρό­νο τώρα. Σε αυτήν την περί­ο­δο, σε πολ­λές χώρες, εκα­τομ­μύ­ρια εργα­ζό­με­νοι έχουν προ­σβλη­θεί από την ασθέ­νεια, χάνο­ντας την υγεία τους, τη δου­λειά τους ή ακό­μα και τη ζωή τους. Από την άλλη πλευ­ρά, στο ίδιο χρο­νι­κό διά­στη­μα, ορι­σμέ­νες εται­ρεί­ες που έχουν που­λή­σει τα απα­ραί­τη­τα τρό­φι­μα, υγειο­νο­μι­κά υλι­κά, μάσκες και, τέλος, εμβό­λια ως εμπο­ρεύ­μα­τα έχουν κατα­στεί από τις πλου­σιό­τε­ρες στον κόσμο. Η αστι­κή τάξη έχει μετα­τρέ­ψει την παν­δη­μία σε ευκαι­ρία για μεγα­λύ­τε­ρη εκμε­τάλ­λευ­ση των εργα­τών, για να βγά­λει περισ­σό­τε­ρα κέρδη.

Αρκε­τά εμβό­λια που έχουν χορη­γη­θεί από το τέλος του 2020 ανα­πτύσ­σο­νται από φαρ­μα­κευ­τι­κά μονο­πώ­λια. Υπάρ­χει ένα σημα­ντι­κό επί­πε­δο πλη­ρο­φο­ριών σχε­τι­κά με την κλι­νι­κή απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα και τα δια­στή­μα­τα των δόσε­ων αυτών των εμβο­λί­ων. Παρά το γεγο­νός ότι ορι­σμέ­να από αυτά χορη­γού­νται με επι­φύ­λα­ξη λόγω ορι­σμέ­νων ανε­πι­θύ­μη­των παρε­νερ­γειών, μπο­ρούν να συμ­βά­λουν απο­τε­λε­σμα­τι­κά στην αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας. Ωστό­σο, από τη στιγ­μή της χορή­γη­σης του πρώ­του εμβο­λί­ου, μόνο περί­που το 2,16% του παγκό­σμιου πλη­θυ­σμού έχει μπο­ρέ­σει να εμβο­λια­στεί πλήρως.

Η κύρια μέθο­δος κατα­πο­λέ­μη­σης των μετα­δο­τι­κών ασθε­νειών είναι η ευρεία, γρή­γο­ρη και απο­τε­λε­σμα­τι­κή ανο­σο­ποί­η­ση. Δυστυ­χώς, ο καπι­τα­λι­σμός στον 21ο αιώ­να είναι ανί­κα­νος να εφαρ­μό­σει αυτή τη βασι­κή φόρ­μου­λα για μια παγκό­σμια ασθέ­νεια, όπως φαί­νε­ται με την παν­δη­μία της COVID-19. Οι λόγοι γι’ αυτήν την κατά­στα­ση είναι ξεκά­θα­ροι: Παρά το γεγο­νός ότι έχουν διε­ξα­χθεί όλες οι μελέ­τες ανά­πτυ­ξης εμβο­λί­ων χάρη στους δημό­σιους πόρους και τις συνερ­γα­τι­κές προ­σπά­θειες χιλιά­δων επι­στη­μό­νων, στις μεγά­λες καπι­τα­λι­στι­κές δυνά­μεις το τελι­κό προ­ϊ­όν ιδιο­ποιεί­ται από τα φαρ­μα­κευ­τι­κά μονο­πώ­λια στο όνο­μα της πνευ­μα­τι­κής ιδιο­κτη­σί­ας, ή με τα λεγό­με­να διπλώ­μα­τα ευρε­σι­τε­χνί­ας (πατέ­ντας). Σήμε­ρα, τα εμβό­λια μπο­ρούν να παρα­χθούν μόνο σε ορι­σμέ­νες χώρες. Ενώ οι ισχυ­ρό­τε­ρες ιμπε­ρια­λι­στι­κές χώρες παραγ­γέλ­νουν πολύ περισ­σό­τε­ρα φια­λί­δια από τις ανά­γκες τους και λαμ­βά­νουν το μεγα­λύ­τε­ρο μερί­διο από τα δια­θέ­σι­μα απο­θέ­μα­τα, δεκά­δες χώρες, κυρί­ως οι λιγό­τε­ρο ανα­πτυγ­μέ­νες οικο­νο­μι­κά, θα μπο­ρέ­σουν να εμβο­λιά­σουν μόνο ένα μικρό μέρος του πλη­θυ­σμού στο αόρι­στο μέλ­λον. Κάνουν τα στρα­βά μάτια για τους θανά­τους των πολι­τών αυτών των χωρών από μια αιτία που θα μπο­ρού­σε να είχε αποφευχθεί.

Το πιο επι­κίν­δυ­νο σενά­ριο στην περί­πτω­ση των μολυ­σμα­τι­κών ασθε­νειών είναι ο εμβο­λια­σμός ενός πολύ περιο­ρι­σμέ­νου μέρους του πλη­θυ­σμού, ο οποί­ος θα διευ­κό­λυ­νε την εξέ­λι­ξη του ιού έτσι ώστε να έχει πιο προηγ­μέ­νες ιδιό­τη­τες. Αυτό συμ­βαί­νει τώρα.

Η παν­δη­μία της COVID-19 δεν θα εξα­φα­νι­στεί ταυ­τό­χρο­να σε όλο τον κόσμο. Επι­πλέ­ον, οι κοι­νω­νι­κές και περι­βαλ­λο­ντι­κές συν­θή­κες που δημιουρ­γού­νται από τον καπι­τα­λι­σμό μας δεί­χνουν ότι η ανθρω­πό­τη­τα θα αντι­με­τω­πί­σει ξανά τέτοιες επι­δη­μί­ες, αν και με άλλους τρό­πους. Επί­σης, η παν­δη­μία της COVID-19 θα συνε­χι­στεί έως ότου βρε­θεί μια απο­τε­λε­σμα­τι­κή θερα­πεία με στό­χο τον ιό και/ή θα επι­τευ­χθεί ένας μαζι­κός και γρή­γο­ρος εμβο­λια­σμός. Το καλύ­τε­ρο σενά­ριο είναι ότι η ανθρω­πό­τη­τα θα συνε­χί­σει να ζει με τον κορο­νο­ϊό με μειω­μέ­νη νοση­ρό­τη­τα και θνη­σι­μό­τη­τα. Επο­μέ­νως, είναι προς το κοι­νό συμ­φέ­ρον της εργα­τι­κής τάξης και των λαϊ­κών στρω­μά­των να παλέ­ψουν ώστε να δοθεί προ­τε­ραιό­τη­τα στα εμβό­λια και τις θερα­πεί­ες κατά των μολυ­σμα­τι­κών ασθενειών.

Οι πατέ­ντες ή τα δικαιώ­μα­τα πνευ­μα­τι­κής ιδιο­κτη­σί­ας είχαν αντί­κτυ­πο που δεν διευ­κό­λυ­νε την παρα­γω­γή εμβο­λί­ων, όπως ειπώ­θη­κε, αλλά αντί­θε­τα επι­βρά­δυ­νε την ανο­σο­ποί­η­ση των μαζών. Αλλά δεν μπο­ρού­με να αφή­σου­με κανέ­να ζήτη­μα σχε­τι­κά με τη δημό­σια υγεία στην “καλή θέλη­ση” των μονο­πω­λί­ων που απο­ζη­τούν το κέρ­δος και στους αντα­γω­νι­σμούς μετα­ξύ τους.

Λαμ­βά­νο­ντας υπό­ψη και εκτι­μώ­ντας τις δρά­σεις αλλη­λεγ­γύ­ης και συνερ­γα­σί­ας, τις πρω­το­βου­λί­ες και προ­σπά­θειες που ανέ­πτυ­ξαν ορι­σμέ­νες χώρες, ως Κομ­μου­νι­στι­κά και Εργα­τι­κά Κόμ­μα­τα του κόσμου απαι­τού­με από κοι­νού τα παρακάτω:

  • Την κατάρ­γη­ση των λεγό­με­νων δικαιω­μά­των πνευ­μα­τι­κής ιδιο­κτη­σί­ας, δηλα­δή των πατε­ντών, για όλα τα εμβό­λια για την COVID-19 και τα θερα­πευ­τι­κά σκευά­σμα­τα που χρη­σι­μο­ποιού­νται ή ανα­πτύσ­σο­νται, καθώς και τους αντί­στοι­χους απα­ραί­τη­τους νομι­κούς κανο­νι­σμούς σε όλες τις χώρες.
  • Η παρα­γω­γή, δια­νο­μή και εφαρ­μο­γή των εμβο­λί­ων πρέ­πει να συνε­χι­στεί εξο­λο­κλή­ρου με δημό­σια μέσα και με έντα­ση της λαϊ­κής παρέμ­βα­σης. Το δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας πρέ­πει άμε­σα να επε­κτα­θεί και να ενισχυθεί.
  • Κατα­δι­κά­ζου­με την κερ­δο­σκο­πία γύρω από τα εμβό­λια. Όλες οι πλη­ρο­φο­ρί­ες σχε­τι­κά με τα εμβό­λια και τα θερα­πευ­τι­κά σκευά­σμα­τα πρέ­πει να παρου­σιά­ζο­νται με δια­φά­νεια σε διε­θνείς επι­στη­μο­νι­κούς οργα­νι­σμούς. Η έρευ­να σε αυτόν τον τομέα πρέ­πει να διε­ξά­γε­ται με την αρχή της διε­θνούς αλλη­λεγ­γύ­ης και συνερ­γα­σί­ας και όχι του ανταγωνισμού.
  • Οι εκστρα­τεί­ες κατά των εμβο­λί­ων και η αντιε­πι­στη­μο­νι­κή παρα­πλη­ρο­φό­ρη­ση πρέ­πει να αντι­με­τω­πί­ζο­νται αποφασιστικά.
  • Να δυνα­μώ­σει η πάλη των λαών για την προ­στα­σία της υγεί­ας. Να συγκρου­στού­με με τα συμ­φέ­ρο­ντα των μονο­πω­λί­ων, που μπρο­στά στο κέρ­δος θυσιά­ζουν ανθρώ­πι­νες ζωές.

Πρέ­πει να βάλου­με τέρ­μα στην απώ­λεια ζωών λόγω της απλη­στί­ας των μονο­πω­λί­ων για κέρδος!».

Τα Κόμματα που υπογράφουν

Μέχρι και την Τετάρ­τη 28/4, την Κοι­νή Ανα­κοί­νω­ση είχαν υπο­γρά­ψει τα εξής 57 Κόμματα:

1. Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα της Αυστραλίας

2. Κόμ­μα Εργα­σί­ας Αυστρίας

3. Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Βενεζουέλας

4. Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Βελγίου

5. Ένω­ση Κομ­μου­νι­στών στη Βουλγαρία

6. Βρα­ζι­λιά­νι­κο Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμμα

7. Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Βραζιλίας

8. Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Βρετανίας

9. Νέο Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Βρετανίας

10. Γαλ­λι­κό Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμμα

11. Γερ­μα­νι­κό Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμμα

12. Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα στη Δανία

13. Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Ελλάδας

14. Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Ινδίας

15. Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Ινδί­ας (Μαρ­ξι­στι­κό)

16. Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Κουρ­δι­στάν — Ιράκ

17. Του­ντέχ — Ιράν

18. Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Ιρλανδίας

19. Κόμ­μα Εργα­τών Ιρλανδίας

20. Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Λαών Ισπανίας

21. Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Εργα­ζο­μέ­νων Ισπανίας

22. Κομ­μου­νι­στές Καταλονίας

23. Ένω­ση του Λαού της Γαλικίας

24. Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα (Ιτα­λία)

25. Μέτω­πο Κομ­μου­νι­στών (Ιτα­λία)

26. Σοσια­λι­στι­κό Κίνη­μα Καζακστάν

27. Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Καναδά

28. ΑΚΕΛ, Κύπρος

29. Σοσια­λι­στι­κό Κόμ­μα Λετονίας

30. Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Λουξεμβούργου

31. Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Μεξικού

32. Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Μπαγκλαντές

33. Προ­ο­δευ­τι­κό Μέτω­πο — Μπαχρέιν

34. Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Νορβηγίας

35. Νοτιο­α­φρι­κα­νι­κό Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμμα

36. Νέο Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Ολλανδίας

37. Ουγ­γρι­κό Εργα­τι­κό Κόμμα

38. Ένω­ση Κομ­μου­νι­στών Ουκρανίας

39. Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Ουκρανίας

40. Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Πακιστάν

41. Παλαι­στι­νια­κό Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμμα

42. Κόμ­μα του Λαού της Παλαιστίνης

43. Παρα­γουα­νό Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμμα

44. Πορ­το­γα­λι­κό Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμμα

45. Ρου­μα­νι­κό Σοσια­λι­στι­κό Κόμμα

46. Κομ­μου­νι­στι­κό Εργα­τι­κό Κόμ­μα Ρωσίας

47. Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Ρωσι­κής Ομοσπονδίας

48. Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Σοβιε­τι­κής Ένωσης

49. Νέο Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Γιουγκοσλαβίας

50. Κομ­μου­νι­στές της Σερβίας

51. Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Σρι Λάνκα

52. Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Σουδάν

53. Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Σουαζιλάνδης

54. Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Σουηδίας

55. Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Τουρκίας

56. Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Βοη­μί­ας και Μοραβίας

57. Φιλιπ­πι­νέ­ζι­κο Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα (PKP 1930)

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο