Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ: Να επιταχυνθούν οι προετοιμασίες για τον χειμώνα στις δομές προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου

Η Ύπα­τη Αρμο­στεία του ΟΗΕ για τους Πρό­σφυ­γες (Υ.Α.) καλεί τις ελλη­νι­κές αρχές να επι­τα­χύ­νουν τις προ­ε­τοι­μα­σί­ες για τον χει­μώ­να στις δομές υπό την ευθύ­νη της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης στα νησιά του Αιγαί­ου, όπου επι­δει­νώ­νο­νται πολύ γρή­γο­ρα οι συν­θή­κες καθώς αυξά­νουν οι αφί­ξεις, κι ενώ ανα­μέ­νε­ται να χει­ρο­τε­ρέ­ψει ο και­ρός με δυνα­τές βρο­χές και κρύο.

«Η Ύπα­τη Αρμο­στεία κάνει έκκλη­ση για δρά­ση στα νησιά με στό­χο τη μεί­ω­ση του υπερ­πλη­θυ­σμού, τη βελ­τί­ω­ση των κατα­λυ­μά­των, την προ­μή­θεια και δια­νο­μή κατάλ­λη­λων και επαρ­κών βασι­κών ειδών πρώ­της ανά­γκης», ανα­φέ­ρει σε σχε­τι­κή ανα­κοί­νω­ση ο Φιλίπ Λεκλέρκ, αντι­πρό­σω­πος της Ύπα­της Αρμο­στεί­ας του ΟΗΕ για τους Πρό­σφυ­γες στην Ελλάδα.

Η πίε­ση στα υπερ­πλή­ρη κέντρα συνέ­χι­σε και τον Σεπτέμ­βριο με σχε­δόν 5.000 νέες αφί­ξεις, με απο­τέ­λε­σμα εκα­το­ντά­δες παι­διά, γυναί­κες και άνδρες να ανα­γκά­ζο­νται να κοι­μού­νται σε μικρές σκη­νές και σε κατα­λύ­μα­τα ακα­τάλ­λη­λα για τον χει­μώ­να, όπως περι­γρά­φε­ται στην ανα­κοί­νω­ση. Οι αφί­ξεις μέσω θαλάσ­σης στην Ελλά­δα έφτα­σαν φέτος τις 20.000 και οι περισ­σό­τε­ροι ήταν από τη Συρία ή το Ιράκ. Πάνω από τους μισούς κατέ­φτα­σαν τους τελευ­ταί­ους τρεις μήνες, με την πλειο­ψη­φία να απο­τε­λεί­ται από οικο­γέ­νειες ή άλλες ευά­λω­τες ομάδες.

Η πρό­σφα­τη αύξη­ση στις αφί­ξεις έχει επι­βα­ρύ­νει περαι­τέ­ρω την ικα­νό­τη­τα υπο­δο­χής της Ελλά­δας στα νησιά, εξη­γεί ο οργα­νι­σμός. Η κατά­στα­ση είναι ιδιαί­τε­ρα κρί­σι­μη στα Κέντρα Υπο­δο­χής και Ταυ­το­ποί­η­σης (ΚΥΤ), γνω­στά ως χοτ σποτς, στη Σάμο και τη Λέσβο, όπου, σύμ­φω­να με εκτι­μή­σεις της Ύπα­της Αρμο­στεί­ας, 7.000 πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες βρί­σκο­νται συνω­στι­σμέ­νοι σε έναν συνο­λι­κό χώρο για 2.000 άτο­μα. Εκ των οποίων:

Σάμος

Στο ΚΥΤ στο Βαθύ της Σάμου, περισ­σό­τε­ροι από 1.200 άνθρω­ποι δια­μέ­νουν σε ανε­παρ­κή κατα­λύ­μα­τα, εκ των οποί­ων το ένα τρί­το κατα­σκη­νώ­νουν σε πολύ δύσκο­λες συν­θή­κες. ‘Αλλοι 300 άνθρω­ποι, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων οικο­γε­νειών και ασυ­νό­δευ­των παι­διών, κοι­μού­νται σε μικρές σκη­νές στα δάση έξω από το κέντρο υπο­δο­χής, λόγω έλλει­ψης χώρου και επαρ­κών υπη­ρε­σιών μέσα στο κέντρο. Υπό αυτές τις συν­θή­κες, η Υ.Α. παρο­τρύ­νει τις τοπι­κές αρχές και την τοπι­κή κοι­νό­τη­τα να υπο­στη­ρί­ξουν την επέ­κτα­ση του προ­γράμ­μα­τος στέ­γα­σης σε δια­με­ρί­σμα­τα στο νησί.

Λέσβος

Στο ΚΥΤ στη Μόρια της Λέσβου, περισ­σό­τε­ροι από 1.500 άνθρω­ποι βρί­σκο­νται σε αυτο­σχέ­δια κατα­λύ­μα­τα ή σκη­νές, χωρίς μόνω­ση, δάπε­δο ή μονά­δες θέρ­μαν­σης. Πολ­λοί από αυτούς είναι οικο­γέ­νειες, έγκυοι, άτο­μα με ανα­πη­ρί­ες, καθώς και πολύ μικρά παι­διά. Η Ύπα­τη Αρμο­στεία έχει εγκα­τα­στή­σει 344 προ­κα­τα­σκευα­σμέ­νους οικί­σκους στις δομές φιλο­ξε­νί­ας προ­σφύ­γων στη Λέσβο. Ωστό­σο, υπάρ­χει περι­θώ­ριο για περαι­τέ­ρω διεύ­ρυν­ση του χώρου του Καρά Τεπέ, όπου ζουν 750 αιτού­ντες άσυ­λο και η Υ.Α. απευ­θύ­νει έκκλη­ση στον δήμο Λέσβου να αυξή­σει άμε­σα τη χωρη­τι­κό­τη­τά του.

Και στη Χίο παρα­τη­ρεί­ται υπερ­συ­νω­στι­σμός και κακές συν­θή­κες δια­βί­ω­σης, ενώ αυξά­νει η ανη­συ­χία και για τη Λέρο και την Κω, καθώς συνε­χί­ζουν να σημειώ­νο­νται θαλάσ­σιες αφίξεις.

«Η Μόρια είναι ένα στρα­τό­πε­δο συγκέ­ντρω­σης… Είναι ό,τι χει­ρό­τε­ρο έχω δει κι έχω περά­σει και πόλεμο»

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο