Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ύψη υετού ρεκόρ τον φετινό Ιανουάριο σε πολλές περιοχές, με «πρωταθλήτρια» την Ήπειρο

Πολύ μεγά­λα ύψη υετού (βρο­χής και χιο­νιού) κατέ­γρα­ψε το δίκτυο των μετε­ω­ρο­λο­γι­κών σταθ­μών του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθηνών/meteo.gr φέτος τον Ιανουά­ριο. Τα μεγα­λύ­τε­ρα ύψη παρα­τη­ρή­θη­καν στην Ήπει­ρο, όπου κατα­γρά­φη­καν έως και 915 χιλιο­στά υετού στα Θεο­δώ­ρια­να Άρτας (προη­γού­με­νο ρεκόρ τα 836 χιλιο­στά το Φεβρουά­ριο 2018).

Σε περισ­σό­τε­ρους από 20 μετε­ω­ρο­λο­γι­κούς σταθ­μούς του δικτύ­ου κατα­γρά­φη­καν τα μεγα­λύ­τε­ρα ύψη μηνιαί­ου υετού από την αρχή της λει­τουρ­γί­ας τους, πριν το 2010. Ανα­λυ­τι­κό­τε­ρα, μετά τα Θεο­δώ­ρια­να, τιμές-ρεκόρ μηνιαί­ου ύψους υετού σε χιλιο­στά τον Ιανουά­ριο του 2021 υπήρ­ξαν στην Παρα­μυ­θιά (753 χιλιο­στά), Δωδώ­νη (654), Περ­τού­λι (545), Άρτα (486), Ορει­νή Ναυ­πα­κτία (484), Ιωάν­νι­να (443) και Αγρί­νιο (350 χιλιοστά).

Συγκρι­τι­κά, ανα­φέ­ρε­ται ότι το μέσο ετή­σιο ύψος υετού στην Αθή­να είναι περί­που 400 χιλιο­στά (σταθ­μός Θησεί­ου), ενώ το ρεκόρ μηνιαί­ου ύψους υετού στην Ευρώ­πη είχε κατα­γρα­φεί στο Ασκύ­φου της Κρή­της τον Φεβρουά­ριο του 2019 (1.225 χιλιοστά).

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο