Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μουντομπάσκετ: Ώρα… Κίνας: Τα φαβορί — Το παρελθόν της Εθνικής Ελλάδος

Μου­ντο­μπά­σκετ: Το μεγα­λύ­τε­ρο μπα­σκε­τι­κό γεγο­νός του πλα­νή­τη μετά το Ολυ­μπια­κό Τουρ­νουά… αρχί­ζει! Οι εθνι­κές ομά­δες των πρώ­των τεσ­σά­ρων εκ των συνο­λι­κά οκτώ ομί­λων ρίχνο­νται σήμε­ρα (31/8) στη «μάχη» του Παγκο­σμί­ου Κυπέλ­λου 2019 στα παρ­κέ της Κίνας.

Από τις ανα­με­τρή­σεις της πρε­μιέ­ρας, πιο αμφίρ­ρο­πος ανα­μέ­νε­ται να είναι ο αγώ­νας της Ρωσί­ας των πολ­λών απου­σιών απέ­να­ντι στην αθλη­τι­κή Νιγη­ρία, για τον 2ο όμι­λο (11:30). Στο ίδιο γκρουπ, στις 15:30 η Αργε­ντι­νή φαντά­ζει αδια­φι­λο­νί­κη­το φαβο­ρί με αντί­πα­λο την Κορέα. Στον 1ο όμι­λο, οι Πολω­νοί «δια­σταυ­ρώ­νουν τα ξίφη τους» με τη Βενε­ζου­έ­λα στις 11:00, ενώ στις 15:00 Ακτή Ελε­φα­ντο­στού και Κίνα θα δώσουν «μάχη» για ξεκί­νη­μα με το δεξί. Στον 3ο όμι­λο, το Που­έρ­το Ρίκο θέλει πάση θυσία νίκη απέ­να­ντι στο Ιράν (11:30), με τους Ισπα­νούς να αντι­με­τω­πί­ζουν μία υπο­δε­έ­στε­ρη σαφώς ομά­δα, την Τυνη­σία (15:30). Τέλος, η πανί­σχυ­ρη Σερ­βία έχει την ευκαι­ρία για μια καλή… προ­πό­νη­ση στην πρε­μιέ­ρα του 4ου ομί­λου κόντρα στην Ανγκό­λα. Φαβο­ρί είναι και η Ιτα­λία κόντρα στις Φιλιπ­πί­νες στις 14:30.

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας:

1ος όμι­λος (Πεκί­νο)
11:00 Πολωνία-Βενεζουέλα
15:00 Ακτή Ελεφαντοστού-Κίνα

2ος όμι­λος (Βου­χάν)
11:30 Ρωσία-Νιγηρία
15:30 Αργεντινή-Κορέα

3ος όμι­λος (Γκουαν­γκ­ζού)
11:30 Ιράν-Που­έρ­το Ρίκο
15:30 Ισπανία-Τυνησία

4ος όμι­λος (Φοσάν)
10:30 Ανγκόλα-Σερβία
14:30 Φιλιππίνες-Ιταλία

mountobasket

Αύριο Κυριακή ξεκινά η εθνική — Τα φαορί

Οι Έλλη­νες φίλα­θλοι θα πρέ­πει να κάνουν… υπο­μο­νή ακό­μη μία ημέ­ρα για την πρε­μιέ­ρα της εθνι­κής με το Μαυ­ρο­βού­νιο), αφού οι πρώ­τοι αγώ­νες του 6ου ομί­λου, στον οποίο μετέ­χει η χώρα μας, είναι προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νοι για την Κυρια­κή (1/9, 15:00). Θα κάνει η εθνι­κή των ΗΠΑ το “three-peat” για πρώ­τη φορά στην ιστο­ρία της και στην ιστο­ρία των Παγκο­σμί­ων Κυπέλ­λων, έστω και χωρίς τα μεγά­λα «αστέ­ρια» της από το ΝΒΑ; Η Ελλά­δα του “Greek Freak”, η -«αση­μέ­νια» το 2014- Σερ­βία των Μπογκ­ντά­νο­βιτς, Μαριά­νο­βιτς, Μπιέ­λι­τσα, Γιό­κιτς, Μιλου­τί­νοβ, η Αυστρα­λία των 5+1 ΝΒΑ­ερς (6ος ο πρώ­ην ΝΒΑ­ερ Άντριου Μπό­γκατ) διεκ­δι­κούν με αξιώ­σεις να… εκθρο­νί­σουν τους Αμε­ρι­κα­νούς σε αυτό το τουρ­νουά και απο­μέ­νει να δού­με στην πρά­ξη ‑σε ένα «ταξί­δι» 92 αγώ­νων- αν και ποια ομά­δα θα το κατα­φέ­ρει στις 15 Σεπτεμ­βρί­ου στο Πεκί­νο! Η -«χάλ­κι­νη» στο Παγκό­σμιο Κύπελ­λο της Ισπα­νί­ας- Γαλ­λία δεί­χνει ικα­νή για μια καλή πορεία παρά τις απου­σί­ες, η Ισπα­νία, έστω και χωρίς τους Παού Γκα­σόλ, Σέρ­χιο Ροντρί­γκεθ, Ιμπά­κα, Μίρο­τιτς, Αμπρί­νες, μόνο αμε­λη­τέα δύνα­μη δεν είναι, ενώ η τριά­δα των Ιλια­σό­βα, Κορ­κμάζ και Οσμάν καθι­στούν αντα­γω­νι­στι­κή την Τουρ­κία. Η Αργε­ντι­νή του 39χρονου Λουίς Σκό­λα και η Λιθουα­νία δεν φαί­νε­ται ότι μπο­ρούν να διεκ­δι­κή­σουν μια θέση στην τετράδα.

Το Παγκό­σμιο Κύπελ­λο στην Κίνα είναι το 18ο κατά σει­ρά! Στην Κίνα, συμ­με­τέ­χουν για πρώ­τη φορά 32, αντί 24, ομά­δες! Η τελι­κή φάση θα διε­ξα­χθεί σε 8 πόλεις. Στο βάθρο έχουν ανέ­βει συνο­λι­κά 16 ομά­δες μέσα σε αυτά τα 69 χρό­νια από το 1950! Οι ΗΠΑ είναι η εθνι­κή ομά­δα με τα περισ­σό­τε­ρα μετάλ­λια. Οι Αμε­ρι­κα­νοί έχουν κατα­κτή­σει 12 μετάλ­λια, εκ των οποί­ων τα 5 χρυ­σά, τα 3 αση­μέ­νια και τα 4 χάλ­κι­να! Αν και στην Κίνα οι ΗΠΑ «κατε­βαί­νουν» με μία ομά­δα πολύ κοντά στα μέτρα των υπό­λοι­πων ομά­δων με βλέ­ψεις για βάθρο, αν κατα­φέ­ρουν να κατα­κτή­σουν το χρυ­σό, θα είναι η πρώ­τη ομά­δα στην ιστο­ρία που κάνει το “three-peat” στη διορ­γά­νω­ση! Δύο δια­δο­χι­κά χρυ­σά έχουν κατα­κτή­σει οι Αμε­ρι­κα­νοί (2010, 2014), οι Βρα­ζι­λιά­νοι (1959, 1963) και οι Γιου­γκο­σλά­βοι (1998, 2002)! Μόνο τρεις προ­πο­νη­τές έχουν κατα­φέ­ρει να κατα­κτή­σουν δύο τίτλους σε Παγκό­σμιο Κύπελ­λο: Ο Αλε­ξά­ντερ Γκο­μέλ­σκι (ΕΣΣΔ), ο Μάικ Σιζέφ­σκι (ΗΠΑ) και ο Τόγκο Ρενάν Σοά­ρες (Βρα­ζι­λία). Οι 62 πόντοι του Χουρ Τζάε (Νότια Κορέα), το 1990, απέ­να­ντι στην Αίγυ­πτο απο­τε­λούν μέχρι σήμε­ρα το ρεκόρ πόντων σε έναν αγώ­να. Από πλευ­ράς παι­κτών, τα 4 μετάλ­λια απο­τε­λούν… ταβά­νι για τους Βλα­μίρ Μάρ­κες (Βραζιλία/2–2), Κρέ­ζι­μιρ Τσό­σιτς (Γιουγκοσλαβία/2–2), Αμά­ου­ρι Πάσος (Βραζιλία/2–1‑1) και Σερ­γκέι Μπέ­λοφ (ΕΣΣΔ/2–1‑1). Πρώ­τος σκό­ρερ όλων των επο­χών σε Παγκό­σμιο Κύπελ­λο σε σύνο­λο πόντων είναι ο Βρα­ζι­λιά­νος Όσκαρ Σμιντ με 916 πόντους σε 35 αγώνες.

Το παρελθόν της Εθνικής Ελλάδος

Η εθνι­κή Ελλά­δας θα συμ­με­τά­σχει για 8η φορά σε τελι­κή φάση Παγκο­σμί­ου Κυπέλ­λου! Η κορυ­φαία θέση που έχει κατα­λά­βει είναι η 2η, με το αση­μέ­νιο μετάλ­λιο που κατέ­κτη­σε στη Σαϊ­τά­μα (Ιαπω­νία) στο Μου­ντο­μπά­σκετ του 2006, όταν απέ­κλει­σε την “Dream Team” των ΗΠΑ στον ημι­τε­λι­κό, αλλά γνώ­ρι­σε βαριά ήττα από την Ισπα­νία στον τελι­κό, με προ­πο­νη­τή τον Πανα­γιώ­τη Γιαν­νά­κη. Το 2014 στην Ισπα­νία, η εθνι­κή τερ­μά­τι­σε στην 9η θέση. Το 2010 στην Τουρ­κία ήταν 11η, το 1998 στην Αθή­να τερ­μά­τι­σε 4η, όπως και το 1994 στον Κανα­δά (4η). Το 1990, στην Αργε­ντι­νή η εθνι­κή κατέ­λα­βε την 6η θέση, ενώ στην «παρ­θε­νι­κή» συμ­με­το­χή της, το 1986 στην Ισπα­νία, η εθνι­κή ανδρών τερ­μά­τι­σε στη 10η θέση. Η «επί­ση­μη αγα­πη­μέ­νη» ήταν δηλα­δή 3 φορές μέσα στην πρώ­τη τετρά­δα (1994, 1998, 2006) μέχρι σήμε­ρα. Το σύνο­λο των 337 πόντων που σημεί­ω­σε το 1986 ο Νίκος Γκά­λης στην Ισπα­νία απο­τε­λεί νού­με­ρο αξιο­μνη­μό­νευ­το! Παρα­μέ­νει πρώ­τος σε μέσο όρο πόντων ενός παί­κτη σε Παγκό­σμιο Κύπελ­λο, χάρη σε εκεί­νη την επί­δο­σή του, με 33,7 πόντους μ.ο., αφού είχε αγω­νι­στεί σε 10 παι­χνί­δια. Ο Γκά­λης δια­τη­ρεί και το ρεκόρ των περισ­σό­τε­ρων πόντων σε έναν αγώ­να για την εθνι­κή Ελλά­δας σε Παγκό­σμιο Κύπελ­λο, με 53, κόντρα στον Πανα­μά, το 1986. Είναι δεύ­τε­ρος στον σχε­τι­κό πίνα­κα, πίσω από τον πρώ­το Χουρ Τζάε (Νότια Κορέα, 62) και μπρο­στά από τον τρί­το Όσκαρ Σμιντ (Βρα­ζι­λία, 52).

Στο Παγκό­σμιο Κύπελ­λο της Κίνας δια­κυ­βεύ­ε­ται και ποιες ομά­δες θα εξα­σφα­λί­σουν την απευ­θεί­ας πρό­κρι­ση στο Ολυ­μπια­κό Τουρ­νουά μπά­σκετ των ανδρών στο Τόκιο, το 2020. Οι δύο εθνι­κές ομά­δες που θα τερ­μα­τί­σουν ψηλό­τε­ρα από τις ηπεί­ρους της Αμε­ρι­κής και της Ευρώ­πης και η ομά­δα που θα πάρει το καλύ­τε­ρο πλα­σά­ρι­σμα από Αφρι­κή, Ασία και Ωκε­α­νία, μαζί με τη διορ­γα­νώ­τρια Ιαπω­νία (σύνο­λο 8 θέσεις) θα έχουν εξα­σφα­λί­σει την παρου­σία τους στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες τους 2020. Άλλες 4 θέσεις θα κρι­θούν σε Προ­ο­λυ­μπια­κό Τουρ­νουά, το οποίο θα διε­ξα­χθεί το διά­στη­μα 6–12 Ιου­λί­ου 2020. Στο Προ­ο­λυ­μπια­κό Τουρ­νουά θα λάβουν μέρος οι 16 ομά­δες που δεν θα προ­κρι­θούν, ανα­λό­γως της βαθ­μο­λο­γι­κής θέσης τους στο Παγκό­σμιο Κύπελ­λο της Κίνας, καθώς και δύο ομά­δες επι­πλέ­ον από όλες τις ζώνες της FIBA.

Πηγή: ΑΠΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο