Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ώρα λογοδοσίας για τους εκλεγμένους στην Κούβα. Η λαϊκή εξουσία στην πράξη 

Επι­μέ­λεια Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

“Η συμ­με­το­χή είναι το βασι­κό­τε­ρο ζήτη­μα. Αλλιώς δεν μπο­ρού­με να μιλά­με για λαϊ­κή εξουσία”

Από τις 1 Οκτω­βρί­ου μέχρι τις 30 Νοεμ­βρί­ου κρά­τη­σε ο κύκλος της ανοι­χτής λογο­δο­σί­ας όλων των ανα­κλη­τών εκλεγ­μέ­νων της Κού­βας απέ­να­ντι στους ψηφο­φό­ρους τους. 168.652 χιλιά­δες συγκε­ντρώ­σεις λογο­δο­σί­ας έγι­ναν σε όλοι την χώρα όπου οι πολί­τες καλέ­στη­καν να πουν δημό­σια την γνώ­μη τους για τον τρό­πο που οι εκλεγ­μέ­νοι αλλά και οι υπη­ρε­σί­ες ασκούν τα καθή­κο­ντά τους.

 Όλα αυτά σύμ­φω­να με τις επι­τα­γές του Συντάγ­μα­τος της Κούβας.

Στις συγκε­ντρώ­σεις λογο­δο­σί­ας γίνε­ται συζή­τη­ση για τα άμε­σα προ­βλή­μα­τα που μπο­ρούν να λυθούν τοπι­κά ή θα παρα­πεμ­φθούν σε ανώ­τε­ρα ιστά­με­νες Αρχές. 

Το κυρί­αρ­χο θέμα των συζη­τή­σε­ων ήταν η εξοι­κο­νό­μη­ση ενέρ­γειας, ένα πρό­βλη­μα που τους τελευ­ταί­ους μήνες έχει πάρει σοβα­ρές δια­στά­σεις (μετά τα νέα επα­χθή μέτρα των ΗΠΑ ενα­ντί­ον της Κούβας). 

Έγι­ναν προ­τά­σεις για την αντι­με­τώ­πι­ση του ζητή­μα­τος σε όλες σχε­δόν τις συναντήσεις. 

Από τις 195.000 προ­τά­σεις που έγι­ναν για το σύνο­λο των ζητη­μά­των οι 104.000 θεω­ρή­θη­κε πως μπο­ρούν να λυθούν τοπι­κά και οι υπό­λοι­πες θα στα­λούν για επε­ξερ­γα­σία στα Ανώ­τε­ρα κλιμάκια. 

Από τα θέμα­τα που θίχτη­καν ξεχω­ρί­ζουν: η συντή­ρη­ση δρό­μων, οδών και πεζο­δρο­μί­ων, η πιο τακτι­κή απο­κο­μι­δή των απορ­ριμ­μά­των και η κάλυ­ψη των ελλεί­ψε­ων σε κάδους, η επάρ­κεια και προ­στα­σία του πόσι­μου νερού, οι καλύ­τε­ρες επικοινωνίες.

Στις συγκε­ντρώ­σεις ενη­με­ρώ­νουν οι εκλεγ­μέ­νοι για την δρά­ση τους στα ΔΣ και στις επι­τρο­πές για τις ιδέ­ες και προ­τά­σεις που κατέ­θε­σαν μετά από την προ­τρο­πή και συμ­με­το­χή του κόσμου και ακό­μη για την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα της δρά­σης τους.

Ο διά­λο­γος βοη­θά­ει στην κατα­νό­η­ση της λει­τουρ­γί­ας και του ρόλου  των υπη­ρε­σιών και των εκλεγ­μέ­νων, την άρση πιθα­νών αρνη­τι­κών εντυ­πώ­σε­ων. Δυνα­μώ­νει την ομα­δι­κό­τη­τα αλλά και την υπευ­θυ­νό­τη­τα του ατό­μου μέσω της συμμετοχής. 

Η Miraim Brito από τις διορ­γα­νώ­τριες των συνα­ντή­σε­ων λογο­δο­σί­ας δηλώ­νει στο Cubadibate πως “σε αυτές οι συγκε­ντρώ­σεις απο­φα­σί­ζει ο λαός με διά­λο­γο, επι­χει­ρή­μα­τα και συντο­νι­σμό. Ταυ­τό­χρο­να γίνε­ται αξιο­λό­γη­ση των στοι­χεί­ων που παρουσιάζονται”.

-Οι εκλεγ­μέ­νοι δεν πρέ­πει να ξαφ­νιά­ζο­νται με αυτά που ακού­γο­νται στις συγκε­ντρώ­σεις, συνεχίζει. 

Πρέ­πει να είναι ανά­με­σα στον κόσμο να ακού­νε και να γνω­ρί­ζουν πως σκέφτεται.

Ταυ­τό­χρο­να δεν θα αισθά­νο­νται πως είναι μόνοι. Όταν ο λαός συμ­με­τέ­χει τότε και αυτοί ωρι­μά­ζουν στο καθή­κον τους. 

Εκτός από τους εκλεγ­μέ­νους στις ανοι­χτές συγκε­ντρώ­σεις συμ­με­τέ­χουν και οι υπεύ­θυ­νοι της δια­νο­μής των προ­ϊ­ό­ντων δια­τρο­φής, ο οικο­γε­νεια­κός για­τρός, νοσο­κό­μες και οι υπεύ­θυ­νοι των σχο­λεί­ων και των παι­δι­κών σταθμών. 

Πρέ­πει να ακού­σουν τι πιστεύ­ει ο κόσμος για τις παρε­χό­με­νες υπη­ρε­σί­ες, δηλώ­νει η Miraim Brito.

 Η συμ­με­το­χή είναι το βασι­κό­τε­ρο ζήτη­μα. Αλλιώς δεν μπο­ρού­με να μιλά­με για λαϊ­κή εξου­σία, κλεί­νει έτσι την δήλω­σή της. 

Περί­λη­ψη του άρθρου της Cubadebate 191208  “Rendición de cuentas en las circunscripciones: Pensar Cuba desde la raíz”

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο