Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 9 Δεκεμβρίου 1859 γεννήθηκε ο Γεώργιος Δροσίνης

Ο ποι­η­τής και πεζο­γρά­φος Γεώρ­γιος Δρο­σί­νης γεν­νή­θη­κε σαν σήμε­ρα, 9 Δεκεμ­βρί­ου 1859, σ’ ένα αρχο­ντι­κό της Πλάκας.

Γόνος της οικο­γέ­νειας κλε­φτο­α­μαρ­το­λών και αγω­νι­στών του 1821 από τα Αγρα­φα, μετά από τις γυμνα­σια­κές του σπου­δές γρά­φτη­κε στη Νομι­κή Σχο­λή, αλλά με σύστα­ση του Νικο­λά­ου Πολί­τη μετεγ­γρά­φτη­κε στη Φιλο­σο­φι­κή και το 1885 έφυ­γε στη Γερ­μα­νία για να σπου­δά­σει Ιστο­ρία της Τέχνης και Φιλο­λο­γία στα πανε­πι­στή­μια της Δρέσ­δης, της Λει­ψί­ας και του Βερο­λί­νου. Επέ­στρε­ψε στην Ελλά­δα το 1888 χωρίς να περα­τώ­σει τις σπου­δές του

Υπήρ­ξε από τους σημα­ντι­κό­τε­ρους εκπρο­σώ­πους της Νέας Αθη­ναϊ­κής Σχο­λής και ένα από τα ιδρυ­τι­κά μέλη της Ακα­δη­μί­ας Αθη­νών, συν­διορ­γα­νω­τής των πρώ­των σύγ­χρο­νων Ολυ­μπια­κών Αγώ­νων (1896), ο κύριος δημιουρ­γός του «Οίκου Τυφλών Καλ­λι­θέ­ας», της «Σεβα­στο­που­λεί­ου Επαγ­γελ­μα­τι­κής Σχο­λής», της «Ελλη­νι­κής Λαο­γρα­φι­κής Εται­ρί­ας» κ.ά. Ιδρυ­τής του δεκα­πεν­θή­με­ρου περιο­δι­κού «Εστία» και μετέ­πει­τα ημε­ρή­σιας εφη­με­ρί­δας, υπε­ρα­σπι­στής της δημο­τι­κής ως επί­ση­μης γλώσ­σας της λογοτεχνίας.

Η αμαρ­τω­λή

Παπά, αν έρθει μια μελαχρινή
να την ξομολογήσεις,
κοντού­λα, αφρά­τη με γλυ­κιά φωνή,
πρό­σε­ξε, μην τυχόν και την αφήσεις
να μετα­λά­βει η αμαρτωλή!
Δε νήστε­ψε μια μέρα το φιλί.

Γ. Δρο­σί­νης, ο ποι­η­τής της «Ανθι­σμέ­νης αμυγδαλιάς»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο