Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Еυρωπαϊκή έρευνα: Δεν υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος μόλυνσης από κορονοϊό μέσω χαρτονομισμάτων και κερμάτων

Ο κίν­δυ­νος μόλυν­σης ενός ανθρώ­που από κορο­νο­ϊό μέσω μετρη­τών ‑κερ­μά­των και χαρ­το­νο­μι­σμά­των- είναι γενι­κά πολύ χαμη­λός. Αυτό είναι το συμπέ­ρα­σμα μίας μελέ­της ειδι­κών από την Ευρω­παϊ­κή Κεντρι­κή Τρά­πε­ζα (ΕΚΤ) και το Τμή­μα Ιατρι­κής και Μορια­κής Ιολο­γί­ας του γερ­μα­νι­κού πανε­πι­στη­μί­ου Ruhr-Universitat του Μπόχουμ.

Το ερώ­τη­μα πόσο και­ρό ο ιός μπο­ρεί να μεί­νει πάνω στα χρή­μα­τα και πόσο είναι δυνα­τό να μετα­δο­θεί μέσω αυτών απα­σχό­λη­σε ειδι­κούς και μη από την αρχή της παν­δη­μί­ας. Η νέα μελέ­τη ανέ­πτυ­ξε μία νέα μέθο­δο που ελέγ­χει συγκε­κρι­μέ­να πόσα μολυ­σμα­τι­κά ιικά σωμα­τί­δια μπο­ρούν να μετα­φερ­θούν από τα μετρη­τά στο δέρ­μα σε πραγ­μα­τι­κές συνθήκες.

Οι ερευ­νη­τές εξέ­θε­σαν διά­φο­ρα κέρ­μα­τα και χαρ­το­νο­μί­σμα­τα του ευρώ σε δια­λύ­μα­τα με δια­φο­ρε­τι­κές συγκε­ντρώ­σεις κορο­νοϊ­ού και στη συνέ­χεια παρα­τή­ρη­σαν για πόσες ημέ­ρες ο ιός SARS-CoV‑2 ήταν ανι­χνεύ­σι­μος πάνω στα χρή­μα­τα, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας για λόγους σύγκρι­σης ως επι­φά­νεια ελέγ­χου μία επι­φά­νεια από ανο­ξεί­δω­το χάλυβα.

Τα ευρή­μα­τα είναι ‑σε γενι­κές γραμ­μές- μάλ­λον καθη­συ­χα­στι­κά. Δια­πι­στώ­θη­κε ότι ενώ στον ανο­ξεί­δω­το χάλυ­βα ο μολυ­σμα­τι­κός κορο­νο­ϊ­ός είναι ακό­μη παρών μετά από επτά ημέ­ρες, στο χαρ­το­νό­μι­σμα π.χ. των δέκα ευρώ έχει εξα­φα­νι­στεί τελεί­ως σε τρεις ημέ­ρες. Όσον αφο­ρά τα κέρ­μα­τα, ο ιός δεν είναι πλέ­ον ανι­χνεύ­σι­μος (συνε­πώς ούτε μετα­δο­τι­κός) μετά από έξι ημέ­ρες στο κέρ­μα των 10 λεπτών, μετά από δύο ημέ­ρες στο κέρ­μα του ενός ευρώ και μετά από μόλις μία ώρα στο κέρ­μα των πέντε λεπτών. Η γρή­γο­ρη εξα­φά­νι­ση από το τελευ­ταίο κέρ­μα οφεί­λε­ται στο ότι αυτό είναι φτιαγ­μέ­νο από χαλ­κό, πάνω στον οποίο είναι γνω­στό ότι οι ιοί είναι λιγό­τε­ρο βιώσιμοι.

Μολο­νό­τι ο ιός μπο­ρεί να παρα­μεί­νει για μέρες, ιδί­ως πάνω στα χαρ­το­νο­μί­σμα­τα, εκτι­μά­ται ότι είναι σπά­νιο να μολυν­θεί ένας άνθρω­πος μέσω αυτής της οδού, καθώς ‑μετα­ξύ άλλων- απαι­τεί­ται υψη­λό ιικό φορ­τίο, κάτι που συνή­θως δεν υπάρ­χει πάνω στα μετρη­τά. Ο επι­κε­φα­λής ερευ­νη­τής Ντά­νιελ Τοντ ανέ­φε­ρε ότι «υπό ρεα­λι­στι­κές συν­θή­κες, η μόλυν­ση με κορο­νο­ϊό από τα μετρη­τά είναι πολύ απίθανη».

Αυτό συνά­δει με τα ευρή­μα­τα άλλων μελε­τών ότι στη συντρι­πτι­κή πλειο­νό­τη­τα των κρου­σμά­των η λοί­μω­ξη Covid-19 έχει συμ­βεί αερο­γε­νώς. Παρά τους αρχι­κούς φόβους, οι μολύν­σεις από επι­φά­νειες φαί­νε­ται να είναι σχε­δόν ανύπαρκτες.

Μολο­νό­τι η μελέ­τη αφο­ρού­σε την παραλ­λα­γή Άλφα του κορο­νοϊ­ού («βρε­τα­νι­κή»), οι ερευ­νη­τές εκτι­μούν ότι και η παραλ­λα­γή Δέλ­τα («ινδι­κή») συμπε­ρι­φέ­ρε­ται ανά­λο­γα πάνω στα χρήματα.

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο