Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

⚠️ Οι αμερικάνικες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα

Ο ρόλος του δολο­φο­νι­κού ορμη­τή­ριου των αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟϊ­κών βάσε­ων στη χώρα μας ‑ένα δια­χρο­νι­κό αγκά­θι, που έχει να κάνει με την εθνι­κή μας κυριαρ­χία, ήρθε πάλι στην επι­φά­νεια αυτές τις μέρες λόγω της μεθό­δευ­σης ανα­νέ­ω­σης και επέ­κτα­σης της σχε­τι­κής συμ­φω­νί­ας Ελλά­δας – ΗΠΑ για τις βάσεις που «καλά κρα­τεί» 66 ολό­κλη­ρα χρόνια.

Η Επι­τρο­πή Αγώ­να ενά­ντια στη επαί­σχυ­ντη Συμ­φω­νία, που συγκρο­τή­θη­κε με πρω­το­βου­λία της ΕΕΔΥΕ, σωμα­τεί­ων και φορέ­ων του εργα­τι­κού – λαϊ­κού κινή­μα­τος, με σύν­θη­μα «ΟΧΙ στις βάσεις και τα πυρη­νι­κά. Να μην ανα­νε­ω­θεί, να καταγ­γελ­θεί η Συμ­φω­νία Αμοι­βαί­ας Αμυ­ντι­κής Συνερ­γα­σί­ας Ελλά­δας – ΗΠΑ”» (ΣΑΑΣ) κορυ­φώ­νει την πολύ­μορ­φη δρά­ση της το  Σάβ­βα­το 5 Οκτώ­βρη στις 12 μμ. στο Σύνταγ­μα με συγκέ­ντρω­ση & πορεία στην Αμε­ρι­κά­νι­κη Πρεσβεία

🔺🔻 Το «Ατέ­χνως» συνε­χί­ζει τα σύντο­μα ενη­με­ρω­τι­κά σημειώ­μα­τα, με θέμα «αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟϊ­κές βάσεις, …Ειρή­νη-Αφο­πλι­σμός» ειδι­κά για τους νέους ανα­γνώ­στες, που γεν­νή­θη­καν στη μονο­κρα­το­ρία της νέας τάξης πραγ­μά­των και του «τέλους των ιδε­ο­λο­γιών», μετά και τις ανα­τρο­πές στην ΕΣΣΔ και στις πρώ­ην σοσια­λι­στι­κές χώρες

⚠️☠️ Πυρηνικά όπλα στο ελληνικό έδαφος ☢️💀

Σε ρεπορ­τάζ του «Ριζο­σπά­στη» 29–6‑77 ανα­φέ­ρο­νται τα εξής:

«Οι στρα­τιω­τι­κές αρχές του NATO ανα­ζη­τούν στα­θε­ρά τρό­πους βελ­τιώ­σε­ως της κοστο­λο­γι­κής και μαχη­τι­κής απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τας και της ευκαμ­ψί­ας στη χρή­ση των πόρων μας, σε μια προ­σπά­θεια να καλύ­ψουν το κενό αυτό στις άμυ­νές μας. Αλλά υπάρ­χει ένα όριο στη σκο­πι­μό­τη­τα και δεν χρειά­ζε­ται να τονί­σω ότι η ασφά­λεια των χωρών μας βασί­ζε­ται στις επαρ­κείς, καλά εξο­πλι­σμέ­νες και καλά εκπαι­δευ­μέ­νες ετοι­μο­πό­λε­μες δυνά­μεις στις προ­κε­χω­ρη­μέ­νες περιο­χές, στην ξηρά και στη θάλασσα».
Αυτή η ομο­λο­γία προ­έρ­χε­ται από τον Πίτερ Χιλ — Νόρ­τον, πρό­ε­δρο της Στρα­τιω­τι­κής Επι­τρο­πής του NATO («Δελ­τίο του NATO» τεύ­χος 1, 1976).
💣 Μια ομο­λο­γία που όπως απο­δει­κνύ­ε­ται, από μια σει­ρά γεγο­νό­τα, σημαί­νει ότι κυνι­κά πια οι ΝΑΤΟι­κοί στρα­το­κρά­τες παρα­δέ­χο­νται ότι δια­τη­ρούν ετοι­μο­πό­λε­μες δυνά­μεις στις προ­κε­χω­ρη­μέ­νες περιο­χές και ανα­ζη­τούν «στα­θε­ρά τρό­πους βελ­τιώ­σε­ως της κοστο­λο­γι­κής και μαχη­τι­κής απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τας…» σε βάρος των άλλων χωρών.
💥 Τι σημαί­νει όμως αυτό για τη Μεσό­γειο και ειδι­κό­τε­ρα για την πατρί­δα μας;
✔️  Βασι­κά 9 χώρες της Μεσο­γεί­ου παί­ζουν το ρόλο «προ­κε­χω­ρη­μέ­νων περιο­χών» στην ξηρά και τη θάλασσα.
Εννιά χώρες, που ο ατλα­ντι­σμός των κυβερ­νή­σε­ών τους βάζει σε κίν­δυ­νο την ειρήνη.
Αερο­πο­ρι­κές, ναυ­τι­κές και χερ­σαί­ες δυνά­μεις «κοστο­λο­γή­θη­καν», μετρή­θη­κε η από­στα­ση από στρα­τη­γι­κούς στό­χους των σοσια­λι­στι­κών χωρών και τοπο­θε­τή­θη­καν εκεί τα όπλα του NATO.
✔️   Σήμε­ρα η Ισπα­νία, η Ιτα­λία, η Μάλ­τα, το Μαρό­κο, η Ελλά­δα, η Τουρ­κία, η Κύπρος (με τις αγγλι­κές βάσεις που της επι­βά­λα­νε στο έδα­φός της οι συμ­φω­νί­ες της Ζυρί­χης και του Λον­δί­νου), το Ισρα­ήλ και η Πορ­το­γα­λία βοη­θούν την προ­σπά­θεια του Πίτερ Χιλ-Νόρ­τον, παρα­χω­ρώ­ντας χωρίς δισταγ­μό στρα­τη­γι­κές βάσεις ή «διευ­κο­λύν­σεις» στα πυρη­νι­κά βλή­μα­τα του Πενταγώνου.
✔️   Εκεί­νο όμως που ιδιαί­τε­ρα έχει σημα­σία για τη χώρα μας είναι το γεγο­νός ότι το αμε­ρι­κα­νι­κό Πεντά­γω­νο έχει ιδιαί­τε­ρους, «κοστο­λο­γι­κούς» και στρα­τη­γι­κούς λόγους να δια­τη­ρεί βάσεις θανά­του στην πατρί­δα μας.
Κι αυτοί είναι: Η μικρό­τε­ρη και ασφα­λέ­στε­ρη ακτί­να δρά­σης ενα­ντί­ον στό­χων σε σοσια­λι­στι­κές χώρες. Κι ακό­μα η μικρό­τε­ρη κοστο­λό­γη­ση που επι­τυγ­χά­νε­ται στις βάσεις εδώ.

Ατέχνως_logo

ΣΣ |>
Ο ανα­γνώ­στης πρέ­πει να πάρει υπό­ψη. αλλά να δει και τη δια­χρο­νι­κό­τη­τα, εκτι­μή­σε­ων αφο­ρούν συγκε­κρι­μέ­νη ιστο­ρι­κή περί­ο­δο:
(μετα­ξύ άλλων)
✔️   Υπήρ­χε το ‑συγκε­κρι­μέ­νο, μέχρι τις ανα­τρο­πές «αντί­πα­λο δέος» (μπλοκ των Σοσια­λι­στι­κών χωρών, σύμ­φω­νο της Βαρ­σο­βί­ας, ακό­μη ως ένα βαθ­μό οι «αδέ­σμευ­τοι» κλπ)
✔️   Η κατά­στα­ση στη Μέση Ανα­το­λή ήταν τελεί­ως δια­φο­ρε­τι­κή από σήμε­ρα, συνο­λι­κά και σε κάθε χώρα ξεχωριστά.
✔️   Στην Ευρώ­πη ήταν δια­φο­ρε­τι­κός ο πολι­κο-στρα­τιω­τι­κός συσχε­τι­σμός (ρόλος Γαλ­λί­ας, Γερ­μα­νί­ας κλπ)
✔️   Οι πηγές ενέρ­γειας (πετρέ­λαιο και φυσι­κό αέριο) έπαι­ζαν δια­φο­ρε­τι­κό ρόλο ‑οι «πετρε­λαϊ­κές κρί­σεις ήταν στα σπάρ­γα­να και φυσικά,
💥  Υπήρ­χε «κρα­ταιά» ΕΣΣΔ ‑σαν πολι­τι­κό σημείο ανα­φο­ράς του­λά­χι­στον και όχι Ρωσία του Πούτιν

Ριζοσπάστης logo

✔️   Συγκε­κρι­μέ­να οι αερο­πο­ρι­κές βάσεις (αερο­δρό­μια) είναι σε τέτοια από­στα­ση, που τα «Β‑1» και «Β‑2» βομ­βαρ­δι­στι­κά που είναι δυνα­τόν να φέρουν πυρη­νι­κές κεφα­λές… διευ­κο­λύ­νο­νται και κοστο­λο­γι­κά και στρα­τη­γι­κά. (Λιγό­τε­ρα καύ­σι­μα, λογι­κά όρια ακτί­νας δράσης).
Από τα 19 ελλη­νι­κά αερο­δρό­μια, τα 14 παρέ­χουν διευ­κο­λύν­σεις στο NATO. Κι ακό­μη από τις αερο­πο­ρι­κές βάσεις του Τυμπα­κί­ου Κρή­της και της Σού­δας είναι δυνα­τό να «δρά­σουν» τα αμε­ρι­κά­νι­κα αεροσκάφη.

✔️   Οι ναυ­τι­κές βάσεις στο Αιγαίο έγι­ναν κάτω από το πρί­σμα του κόστους και της στρα­τη­γι­κής του αμε­ρι­κα­νι­κού Πεντάγωνου.
Έτοι­μα λιμά­νια, με βαθιά νερά και ηλε­κτρο­γεν­νή­τριες, ντοκ με αρκε­τό μήκος και με έτοι­μους δρό­μους, εξα­σφά­λι­σαν οι Αμε­ρι­κα­νο­να­τοϊ­κοί στις 9 μεσο­γεια­κές χώρες.
Προ­σφο­ρό­τε­ρη από κάθε άλλη για την εξυ­πη­ρέ­τη­ση αυτών των σκο­πών η χώρα μας, αφού έξι κυρί­ως λιμά­νια της είναι «έτοι­μα» και από κάθε… άπο­ψη ικα­νά να δέχο­νται κάθε τόσο το στό­λο του πολέμου.
Ο 6ος Στό­λος όμως, που με τους τελευ­ταί­ου είδους πυραύ­λους «Κρουζ» με τις πυρη­νι­κές κεφα­λές βρί­σκε­ται τον περισ­σό­τε­ρο χρό­νο στο Αιγαίο, έχει ακρι­βώς επι­λέ­ξει τις ναυ­τι­κές βάσεις στη χώρα μας, για λόγους κόστους και στρατηγικής.

✔️  Τα πλοία του 6ου Στό­λου πλέ­ουν σε θάλασ­σα που απέ­χει λίγα χιλιό­με­τρα από τους… στό­χους τους, άρα καί­νε λιγό­τε­ρα καύ­σι­μα και ταυ­τό­χρο­να οι πύραυ­λοί τους είναι ικα­νοί να πλή­ξουν τις πιο απο­μα­κρυ­σμέ­νες περιο­χές της Σοβιε­τι­κής Ενωσης.

✔️   Τα βαθιά νερά που βρί­σκο­νται στις ελλη­νι­κές θάλασ­σες, μπο­ρούν να δεχτούν ατο­μι­κά υπο­βρύ­χια τύπου «Πάτρικ Χέν­ρι» που οι πυρη­νι­κές τους κεφα­λές μπο­ρούν απ’ αυτή τη θέση να σημα­δέ­ψουν απο­μα­κρυ­σμέ­νες πόλεις των σοσια­λι­στι­κών χωρών».

Σε ρεπορ­τάζ, 22/3/1981, ανα­φέ­ρο­νται τα εξής: «Ο “Ριζο­σπά­στης” παρου­σιά­ζει μια πλή­ρη εικό­να του συστή­μα­τος των ξένων βάσε­ων στη χώρα μας, με συγκε­κρι­μέ­να στοι­χεία για τις κύριες πλευ­ρές των “αρμο­διο­τή­των” τους:

  • ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ 7206 (R.A.B.C.): Είναι το στρα­τη­γείο αερο­πο­ρι­κών μετα­κι­νή­σε­ων της περιο­χής. Βασι­κό κέντρο διοι­κη­τι­κής μέρι­μνας και υπο­στή­ρι­ξης όλων των αμε­ρι­κα­νι­κών δυνά­με­ων στην Ελλά­δα. Εξυ­πη­ρε­τεί αερο­σκά­φη ηλε­κτρο­νι­κής ανα­γνώ­ρι­σης και κατα­σκο­πεί­ας. Ελέγ­χει τις πλη­ρο­φο­ρί­ες που συλ­λέ­γο­νται από τις σοσια­λι­στι­κές χώρες και τις χώρες της Μ. Ανα­το­λής. Η βάση αυτή έχει την ευθύ­νη: α) Ολων των ηλε­κτρο­νι­κών εγκα­τα­στά­σε­ων και τηλε­πι­κοι­νω­νια­κών κέντρων της χώρας μας. β) Των μελών των αμε­ρι­κα­νι­κών οικο­γε­νειών στην Ελλά­δα. Εδώ έχει την απόρ­ρη­τη έδρα της η διοί­κη­ση των τακτι­κών πυρη­νι­κών όπλων.
  • ΒΑΣΗ ΣΟΥΔΑΣ: Κέντρο απο­θη­κών καυ­σί­μων και πυρη­νι­κών του 6ου Στό­λου. Εξυ­πη­ρε­τεί αερο­σκά­φη ανθυ­πο­βρυ­χια­κής έρευ­νας και των κατα­σκο­πευ­τι­κών Υ2.
  • ΒΑΣΗ ΓΟΥΡΝΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Ο μεγα­λύ­τε­ρος και σημα­ντι­κό­τε­ρος σταθ­μός στη Μεσό­γειο, εφο­δια­σμέ­νος με συσκευ­ές ηλε­κτρο­νι­κών αντι­μέ­τρων. Εδώ γίνε­ται η επε­ξερ­γα­σία των πλη­ρο­φο­ριών, που συγκε­ντρώ­νουν οι περι­φε­ρεια­κοί σταθ­μοί Ελλά­δας — Τουρ­κί­ας και τα αερο­σκά­φη ηλε­κτρο­νι­κής παρα­κο­λού­θη­σης. Αυτές κωδι­κο­ποιού­νται από ειδι­κούς της CIA και στέλ­νο­νται στις ΗΠΑ.
  • ΒΑΣΗ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ: Κέντρο στρα­τιω­τι­κών επι­κοι­νω­νιών και ραντάρ της περιο­χής, που καλύ­πτουν τις στρα­τιω­τι­κές τηλε­πι­κοι­νω­νί­ες των ΗΠΑ στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο. Εκτε­λούν συσκο­τί­σεις, εκτρο­πές, παρα­πλα­νή­σεις και παρεμ­βο­λές, που αχρη­στεύ­ουν σε μεγά­λη εμβέ­λεια ασύρ­μα­τες και ενσύρ­μα­τες επι­κοι­νω­νί­ες μέσω των ισχυ­ρών συστη­μά­των SIGIND, με τηλεϋ­πο­κλο­πές κλπ. Βρί­σκο­νται κάτω από τον από­λυ­το έλεγ­χο της NSA.
  • ΒΑΣΗ ΚΑΤΩ ΣΟΥΛΙΟΥ: Βοη­θη­τι­κή της Ν. Μάκρης καλύ­πτει την αερο­πο­ρι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα αερά­μυ­νας και συν­δέ­ε­ται με τον 6ο αμε­ρι­κα­νι­κό Στό­λο, τη βάση Λάγκο ντι Πάτρι (Ιτα­λί­ας) και τη ναυ­τι­κή βάση Ρότας στην Ισπα­νία. Ελέγ­χει το «καλώς» της στρα­τη­γι­κής σημα­σί­ας αμε­ρι­κα­νι­κής βάσης στον Αραξο.
  • ΒΑΣΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ (588 μονά­δα): Με “προ­κε­χω­ρη­μέ­να” τμή­μα­τα στη Μακε­δο­νία — Θρά­κη και Κεντρι­κή Ελλά­δα. Διοι­κη­τι­κό κέντρο εκσυγ­χρο­νι­σμέ­νου ταχτι­κού πυρη­νι­κού εξοπλισμού.
  • ΒΑΣΕΙΣ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ: Στην Αργυ­ρού­πο­λη (Κιλ­κίς), Γιαν­νι­τσά, Κατσι­μί­δι κ.ά.
  • ΒΑΣΕΙΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ: Αφά­να Ρόδου, Λευ­κά­δα, Ισμα­ρος (Κομο­τη­νής), Χορ­τιά­τη, Βίτσι, Χάρι­σα, Πήλιο, Πάρνηθα.
  • ΒΑΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ: Στο βου­νό Πατέ­ρας, που συν­δέ­ε­ται με το Για­μα­σλάρ Σμύρνης.
  • ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ Ντέ­λα Γκρά­τσια Σύρου.
  • ΒΑΣΗ ηλε­κτρο­νι­κού σταθ­μού Σκύρου.
  • ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ: Σού­δας, Γουρ­νών, Ν. Μάκρης, Πει­ραιά, Βόλου, Παλαιο­κα­στρί­τσας, Καλα­μά­τας, Κυθήρων.
  • ΒΑΣΗ ηλε­κτρο­νι­κής κατα­σκο­πεί­ας στα Μέσα Μάνης.
  • ΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΡΑΞΟ: Από δω μ’ ένα ορι­σμέ­νο κωδι­κό στίγ­μα μπο­ρούν να κινη­το­ποι­η­θούν όλες οι αμε­ρι­κα­νι­κές δυνά­μεις στην Ελλά­δα σε χρό­νο 3′ ή 5′. Τα απο­τε­λέ­σμα­τα αυτό­μα­τα μετα­δί­δο­νται στην Ανώ­τα­τη Αερο­πο­ρι­κή Διοί­κη­ση, στη Δυτι­κή Γερμανία.
  • ΒΑΣΗ ΝΕΣΤΟΥ προ­πα­γάν­δας, με άμε­ση επι­κοι­νω­νία με τη Βόννη.
  • ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ 12 πομπών των 250 κιλο­βάτ, που καλύ­πτει τη “Φωνή της Αμε­ρι­κής” στο χώρο της Ανα­το­λι­κής Ευρώ­πης (VOA/KRS).
  • ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΔ ΕΛΛΑΔΑΣ (8 μίλια βόρεια από το νησί Ματρά­κι): Μετα­δί­δει προ­βο­κα­τό­ρι­κα μηνύ­μα­τα για την Πολω­νία, τη Μακε­δο­νία κλπ. στις χώρες της Βαλκανικής.
  • ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: Η “Φωνή της Αμε­ρι­κής” για τις χώρες της Μέσης Ανα­το­λής (VOA/RPC). Στη Ρόδο υπάρ­χει ακό­μα και σταθ­μός ανα­με­τά­δο­σης των εκπο­μπών της “Φωνής της Αμε­ρι­κής” (VOA/RPS).
  • ΣΤΙΣ ΓΟΥΡΝΕΣ ακό­μα βρί­σκε­ται και η έδρα της 6891 Αερο­πο­ρι­κής Ομά­δας Επι­κοι­νω­νιών Ευρώ­πης. Λόγω της σπου­δαιό­τη­τας του συγκρο­τή­μα­τος των αμε­ρι­κα­νι­κών βάσε­ων στην Κρή­τη και των νατοϊ­κών έργων, που εκτε­λού­νται στο ανα­το­λι­κό τμή­μα του νησιού, έχει δημιουρ­γη­θεί σταθ­μός της ΣΙΑ στις Γούρνες.
  • ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ και απέ­να­ντι από την αμε­ρι­κα­νι­κή πρε­σβεία υπάρ­χει μεγά­λος σταθ­μός λήψης και δια­βι­βά­σε­ων της ΣΙΑ με απευ­θεί­ας επι­κοι­νω­νία με τις ΗΠΑ».

Τέλος σε άλλα ρεπορ­τάζ του «Ριζο­σπά­στη», 2/4/1981 και 29/6/1986, ανα­φέ­ρο­νται στοι­χεία σχε­τι­κά και με την εγκα­τά­στα­ση πυρη­νι­κών όπλων στις αμε­ρι­κά­νι­κες βάσεις, ως εξής:

  • «Η στρα­τη­γι­κή σημα­σία της χώρας μας και το γεγο­νός πως μόνο αυτή συνό­ρευε με τρεις χώρες που είχαν επι­λέ­ξει το σοσια­λι­στι­κό δρό­μο ανά­πτυ­ξης, έκα­νε τους Αμε­ρι­κα­νο­να­τοϊ­κούς να τη βλέ­πουν σαν προ­ω­θη­μέ­νη βάση, από την οποία θα μπο­ρού­σαν να βάλουν σε δοκι­μα­σία την αντο­χή και συνο­χή ολό­κλη­ρου του σοσια­λι­στι­κού στρατοπέδου.
  • Οι πρώ­τες αμε­ρι­κα­νο­να­τοϊ­κές εγκα­τα­στά­σεις στη χώρα μας δημιουρ­γή­θη­καν για την εξυ­πη­ρέ­τη­ση των ανα­γκών του 6ου Στό­λου στη Μεσό­γειο. Παράλ­λη­λα, δημιουρ­γή­θη­καν κατα­σκο­πευ­τι­κές και προ­πα­γαν­δι­στι­κές βάσεις με κύριο στό­χο τις σοσια­λι­στι­κές χώρες.
  • Πυρη­νι­κά όπλα είναι βέβαιο ότι εγκα­τα­στά­θη­καν στη χώρα μας γύρω στα 1960. Το 1962 πυρη­νι­κά όπλα υπήρ­χαν σε αερο­πο­ρι­κές βάσεις, ενώ παράλ­λη­λα εγκα­τα­στά­θη­καν οι πρώ­τες πυρη­νι­κές πυρο­βο­λαρ­χί­ες. Από τότε μέχρι και σήμε­ρα μια σει­ρά μυστι­κά πρω­τό­κολ­λα υπο­γρά­φτη­καν για τη δημιουρ­γία νέων βάσε­ων ή την επέ­κτα­ση παλιών.
  • Απο­τε­λεί ματαιο­πο­νία αλλά και χωρίς νόη­μα φιλο­λο­γία το να συζη­τά­με σήμε­ρα πάνω στον αριθ­μό των βάσε­ων ή να προ­σπα­θού­με με τεχνο­λο­γι­κά κρι­τή­ρια να καθο­ρί­σου­με αν μια εγκα­τά­στα­ση των Αμε­ρι­κα­νών στη χώρα μας απο­τε­λεί ή όχι στρα­τιω­τι­κή βάση.
  • Το πρό­σφα­το δημο­σί­ευ­μα των “Νιου Γιορκ Τάιμς”, που ανα­φέ­ρε­ται στις μυστι­κές συμ­φω­νί­ες της κυβέρ­νη­σης με τους Αμε­ρι­κα­νούς, απο­κα­λύ­πτει όχι μόνο την ανα­ξιο­πι­στία των κυβερ­νή­σε­ων της Δεξιάς και τον επι­χει­ρού­με­νο εμπαιγ­μό του ελλη­νι­κού λαού, αλλά και το πόσο ανε­ξέ­λεγ­κτα, χάρη στη μυστι­κή διπλω­μα­τία, παρα­δί­δε­ται ο ελλη­νι­κός χώρος στη διά­θε­ση των Αμερικανών».
  • «Πριν μερι­κά χρό­νια, το δυτι­κο­γερ­μα­νι­κό περιο­δι­κό “Σπί­γκελ” είχε φέρει στο φως της δημο­σιό­τη­τας, σχέ­δια του NATO και των ΗΠΑ, για την εγκα­τά­στα­ση σει­ράς νέων στρα­τιω­τι­κών βάσε­ων στη Δυτ. Ελλά­δα και κυρί­ως στη Δυτ. Πελοπόννησο.
  • Στην αερο­πο­ρι­κή βάση του Άρα­ξου κανείς δεν αμφι­βάλ­λει πλέ­ον, ότι υπάρ­χουν απο­θη­κευ­μέ­νες πυρη­νι­κές βόμ­βες, δεκά­δες φορές μεγα­λύ­τε­ρης δύνα­μης από τη βόμ­βα που νέκρω­σε τη Χιρο­σί­μα και το Ναγκα­σά­κι. Πρό­σφα­τα δημο­σιευ­μέ­να στοι­χεία σε φιλο­κυ­βερ­νη­τι­κή βδο­μα­διά­τι­κη εφη­με­ρί­δα, πιστο­ποιούν την απο­θή­κευ­ση των πυρη­νι­κών βομ­βών στον Αρα­ξο, με βάση τη συμ­φω­νία Ελλά­δας — ΗΠΑ της 30ής Δεκεμ­βρί­ου 1959 και τις συν­δε­ό­με­νες “τεχνι­κές διευ­θε­τή­σεις” που φέρουν ημε­ρο­μη­νία 3 Μαΐ­ου και 17 Ιου­νί­ου 1960.
  • Πρώ­τος, είχε καταγ­γεί­λει την ύπαρ­ξη πυρη­νι­κών όπλων στον Αρα­ξο, ο “Ριζο­σπά­στης” με δημο­σί­ευ­μά του στις 25-Απρ-1982, χωρίς ποτέ να διαψευσθεί.
  • Πρό­σφα­τα ο “Ριζο­σπά­στης” απο­κά­λυ­ψε ότι σ’ ένα παράρ­τη­μα της αμε­ρι­κα­νι­κής πυρη­νι­κής πυρο­βο­λαρ­χί­ας (στο Κιλ­κίς), έγι­νε πυρη­νι­κή άσκη­ση με σενά­ριο, με θέμα τον από “βορ­ρά κίν­δυ­νο” που περι­λάμ­βα­νε εικο­νι­κή χρή­ση πυρη­νι­κών όπλων.
    ✔️   Ο αντι­πρό­ε­δρος της κυβέρ­νη­σης και υπουρ­γός Εθνι­κής Αμυ­νας Γ. Χαρα­λα­μπό­που­λος επι­βε­βαί­ω­σε την είδηση.
    Τι μέτρα πήρε η κυβέρ­νη­ση; Έστει­λε δια­τα­γή στην οποία αναφέρονται:
    ✔️   Να μην ξανα­δο­θεί σενά­ριο της άσκη­σης για να μην διαρρέει.
    ✔️   Να μην χρη­σι­μο­ποιεί­ται ο όρος πυρη­νι­κά όπλα, αλλά “ειδι­κά όπλα”.
    ✔️   Αντί για Αμε­ρι­κα­νούς και NATO να χρη­σι­μο­ποιεί­ται ο όρος “φίλιες δυνά­μεις”. Κι έτσι… λύνε­ται το πρόβλημα!» …

Πηγές:

  1. «Οι βάσεις στην Ελλά­δα – Κεί­με­να του Ριζο­σπά­στη», έκδο­ση του «Ριζο­σπά­στη» 1987.
  2. Ριζο­σπά­στης [ Ένθε­τη Έκδο­ση ] |> 9‑Οκτ-2011: “Οι αμε­ρι­κά­νι­κες στρα­τιω­τι­κές βάσεις στην Ελλά­δα

Επι­μέ­λεια  Ομά­δα ¡H.lV.S!

Επι­κοι­νω­νία — [ FaceBook |>1<|-|>2<| ] — Blog

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο