Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

? Δ. Κουτσούμπας: «Μόνο η ενίσχυση του ΚΚΕ μπορεί να δώσει αποφασιστικό χτύπημα στον φασισμό και την ακροδεξιά»

Ένα πλα­τύ κάλε­σμα συμπό­ρευ­σης στους αρι­στε­ρούς, προ­ο­δευ­τι­κούς πολί­τες, σε όλους και όλες που δεν ανέ­χο­νται η Ελλά­δα να δέχε­ται τα συγ­χα­ρη­τή­ρια των ιμπε­ρια­λι­στών, να γίνε­ται η πατρί­δα μας μια απέ­ρα­ντη νατοϊ­κή βάση, απηύ­θυ­νε ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, κατά την ομι­λία του σε εκδή­λω­ση του κόμ­μα­τος στην αίθου­σα Τελε­τών του Αρι­στο­τέ­λειου Πανε­πι­στη­μί­ου Θεσ­σα­λο­νί­κης (ΑΠΘ), με την ευκαι­ρία της συμπλή­ρω­σης 20 χρό­νων από την επέμ­βα­ση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.

Ο κ. Κου­τσού­μπας επι­τέ­θη­κε στις κυβερ­νή­σεις της Νέας Δημο­κρα­τί­ας, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ και ενό­ψει των εκλο­γι­κών ανα­με­τρή­σε­ων που έρχο­νται ζήτη­σε την ενί­σχυ­ση των ψηφο­δελ­τί­ων του ΚΚΕ, για­τί, όπως είπε, μόνο η ενί­σχυ­ση του ΚΚΕ θα είναι η πραγ­μα­τι­κά προ­ο­δευ­τι­κή απά­ντη­ση του λαού στην ακρο­δε­ξιά και στον φασισμό.

«Η Γιου­γκο­σλα­βία δεν επε­λέ­γη τυχαία ως πεδίο θερ­μής εφαρ­μο­γής του νέου ΝΑΤΟϊ­κού δόγ­μα­τος. Γεω­γρα­φι­κά, βρι­σκό­ταν στο κέντρο των Βαλ­κα­νί­ων, στην καρ­διά μιας περιο­χής — σταυ­ρο­δρό­μι δύο παγκό­σμιων πολέ­μων. Μια περιο­χή, η οποία σύμ­φω­να με τον αμε­ρι­κα­νο­να­τοϊ­κό σχε­δια­σμό, για να μπει κάτω από τον έλεγ­χό του, στη σκα­κιέ­ρα των ιμπε­ρια­λι­στι­κών αντα­γω­νι­σμών, προ­ϋ­πό­θε­ση ήταν, ο κατα­κερ­μα­τι­σμός της και η στα­δια­κή ΝΑΤΟ­ποί­η­σή της», τόνι­σε ο κ. Κου­τσού­μπας και συνέ­χι­σε: «Η ΝΑΤΟι­κή στρα­τιω­τι­κή επι­χεί­ρη­ση κατά της Γιου­γκο­σλα­βί­ας, κατα­γρά­φη­κε στην ιστο­ρία, ως η μεγα­λύ­τε­ρη επι­χεί­ρη­ση στην Ευρώ­πη μετά τον Β’ Παγκό­σμιο Πόλε­μο. Στη διάρ­κεια των 11 βδο­μά­δων που διήρ­κη­σαν οι βομ­βαρ­δι­σμοί, πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν 2.300 αερο­πο­ρι­κές επι­δρο­μές με τη χρή­ση 1.130 πολε­μι­κών αερο­σκα­φών. Εκτό­ξευ­σαν από τον αέρα συνο­λι­κά 420.000 βλή­μα­τα, πυραύ­λους και βόμ­βες, ενώ χρη­σι­μο­ποί­η­σαν 37.000 βόμ­βες δια­σπο­ράς που προ­κά­λε­σαν τις περισ­σό­τε­ρες απώ­λειες στον άμα­χο πληθυσμό».

thessaloniki kke

Επι­σή­μα­νε πως χωρίς τη συμ­βο­λή της Ελλά­δας τότε, δε θα μπο­ρού­σε να επι­τευ­χθεί το αιμα­το­κύ­λι­σμα του γιου­γκο­σλα­βι­κού λαού, ανα­φέρ­θη­κε στη χρη­σι­μο­ποί­η­ση από το ΝΑΤΟ του λιμα­νιού της Θεσ­σα­λο­νί­κης για τη μετα­φο­ρά στρα­τευ­μά­των και εξο­πλι­σμού στη Σερ­βία και παρα­τή­ρη­σε πως οι κομ­μου­νι­στές στη Θεσ­σα­λο­νί­κη αλλά και σε όλη την Ελλά­δα μπή­καν μπρο­στά, βρέ­θη­καν στην πρώ­τη γραμ­μή της μάχης, ώστε να εκφρα­στεί έμπρα­κτα η αντί­στα­ση του ελλη­νι­κού λαού.

«Είναι του­λά­χι­στον προ­κλη­τι­κό, να εμφα­νί­ζο­νται οι ΗΠΑ ως “υπέρ­μα­χοι” των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των ανά τον κόσμο, όταν έχουν αιμα­το­κυ­λή­σει τον πλα­νή­τη, κατα­πα­τώ­ντας κάθε τέτοια έννοια», δήλω­σε και εξέ­φρα­σε την ανη­συ­χία σχε­τι­κά με την πρό­σφα­τη έκθε­ση του Στέϊτ Ντι­πάρ­τμεντ για τα ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα στην περιο­χή των Βαλ­κα­νί­ων και την κινη­τι­κό­τη­τα που παρα­τη­ρεί­ται, όπως είπε, στο θέμα αλλα­γής συνό­ρων με τα σχέ­δια για ανταλ­λα­γή εδα­φών μετα­ξύ και Σερ­βί­ας-Κοσό­βου και τη “μεγά­λη Αλβανία”.

Ανα­φε­ρό­με­νος στην προ­κλη­τι­κό­τη­τα της Άγκυ­ρας είπε πως η γει­το­νι­κή χώρα αμφι­σβη­τεί τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα της Ελλά­δας στο Αιγαίο, αλλά και τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα της Κύπρου, ενώ με τις χιλιά­δες παρα­βιά­σεις των ελλη­νι­κών και κυπρια­κών ενα­έ­ριων και θαλάσ­σιων συνό­ρων, ενι­σχύ­ει τη διεκ­δί­κη­ση μέρους του ενερ­γεια­κού πλού­του της Ανα­το­λι­κής Μεσο­γεί­ου και επι­πλέ­ον πιέ­ζει για δρό­μους κι αγω­γούς που τη συμ­φέ­ρουν από τα εδά­φη της.

Στο σημείο αυτό κατη­γό­ρη­σε την κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ ότι λει­τουρ­γεί ως «αρι­στε­ρό πλυ­ντή­ριο» για τους Αμε­ρι­κα­νούς και Ευρω­παί­ους ιμπε­ρια­λι­στές. «Εμπλέ­κει τη χώρα και το λαό μας σε μεγά­λες περι­πέ­τειες! Έχει ιστο­ρι­κές ευθύ­νες, για­τί μας μπλέ­κει στο σκλη­ρό αντα­γω­νι­σμό των μονο­πω­λί­ων και των ιμπε­ρια­λι­στι­κών δυνά­με­ων για τα μερί­δια των αγο­ρών, τα κοι­τά­σμα­τα του ορυ­κτού πλού­του στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο και τους δρό­μους μετα­φο­ράς» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κου­τσού­μπας κατη­γό­ρη­σε, επί­σης, την κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ ότι «κατά­ντη­σε ο σημαιο­φό­ρος των αμε­ρι­κα­νο­να­τοϊ­κών συμ­φε­ρό­ντων σε όλη την περιο­χή, στον αντα­γω­νι­σμό τους με τα ρώσι­κα, κινέ­ζι­κα και άλλα συμ­φέ­ρο­ντα», ενώ σχε­τι­κά με τη Συμ­φω­νία των Πρε­σπών σημεί­ω­σε: «Ο κ. Τσί­πρας στέ­κε­ται σού­ζα μπρο­στά στα επι­τε­λεία της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ οι οποί­οι, κάθε τρεις και λίγο, τον επι­βρα­βεύ­ουν για τις υπη­ρε­σί­ες του. Μετά και τη συμ­φω­νία των Πρε­σπών, η οποία υπο­γρά­φτη­κε κατά παραγ­γε­λία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, η κυβέρ­νη­ση “ανέ­βη­κε κατη­γο­ρία”… Κατα­τάσ­σε­ται πλέ­ον στις ελίτ του ΝΑΤΟ. Δεν το λέμε εμείς. Της το ανα­γνω­ρί­ζουν τα ίδια τα κορά­κια της ΝΑΤΟϊ­κής πολε­μι­κής μηχανής».

Για τη Συμ­φω­νία των Πρε­σπών είπε ότι είναι «επαί­σχυ­ντη, αντί­θε­τη με τα συμ­φέ­ρο­ντα, όχι μόνο του ελλη­νι­κού, αλλά και όλων των λαών της Βαλ­κα­νι­κής, για­τί δυνα­μώ­νει στην περιο­χή μας τον ιμπε­ρια­λι­στι­κό οργα­νι­σμό του ΝΑΤΟ, που βαρύ­νε­ται με δεκά­δες εγκλή­μα­τα κατά των λαών ‑όπως καλή ώρα της Γιου­γκο­σλα­βί­ας- ενώ σχε­διά­ζει και δια­πράτ­τει νέα. Επι­πλέ­ον η συμ­φω­νία αυτή, κου­βα­λά το “σαρά­κι” της δια­τή­ρη­σης του αλυ­τρω­τι­σμού, με την απο­δο­χή από την ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση των θέσε­ων περί “Μακε­δό­να πολί­τη” και “μακε­δο­νι­κής γλώσσας”».

thessaloniki kke1

Ο γ.γ. του ΚΚΕ τόνι­σε πως το διά­στη­μα που μένει μέχρι να στη­θούν οι κάλ­πες ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ θα εντεί­νουν τη μετα­ξύ τους αντι­πα­ρά­θε­ση και θα στή­σουν ξανά «παγί­δες» για τον ελλη­νι­κό λαό.

Μίλη­σε για «σύμπλευ­ση» του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ σε αντι­λαϊ­κούς στό­χους και απευ­θυ­νό­με­νος στους πολί­τες υπο­γράμ­μι­σε: «Έχου­με μπρο­στά μας την τρι­πλή εκλο­γι­κή μάχη. Ο καθέ­νας και η καθε­μιά να πάει στην κάλ­πη με κρι­τή­ριο τη στά­ση που κρα­τά­ει το κάθε κόμ­μα στα βασι­κά, στα στρα­τη­γι­κά ζητή­μα­τα, που καθο­ρί­ζουν την πορεία της χώρας και τη ζωή των εργα­ζο­μέ­νων. Η ενί­σχυ­ση του ΚΚΕ παντού θα είναι η πραγ­μα­τι­κή προ­ο­δευ­τι­κή απά­ντη­ση του λαού στα ακρο­δε­ξιά μορ­φώ­μα­τα, στις φασι­στο­συμ­μο­ρί­ες, που ξεπλέ­νο­νται γενι­κά από το σύστη­μα. Και με τη συμ­βο­λή της κυβέρ­νη­σης του ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα προη­γού­με­να χρό­νια, που σήμε­ρα σηκώ­νει τον κίν­δυ­νο της ακρο­δε­ξιάς. Παρό­λο που συνερ­γά­στη­κε μαζί της στην ίδια κυβέρ­νη­ση, για να στή­σει ένα νέο κάλ­πι­κο για το λαό δίλημ­μα. Μόνο η ενί­σχυ­ση του ΚΚΕ, μπο­ρεί να δώσει απο­φα­σι­στι­κό χτύ­πη­μα στον φασι­σμό, στην ακρο­δε­ξιά, γκρε­μί­ζο­ντας τη Χρυ­σή Αυγή από την τρί­τη θέση. Κι αυτό είναι άλλο ένα κρι­τή­ριο για τον λαό και τη νεο­λαία, για κάθε άνθρω­πο, εργα­ζό­με­νο καλής θέλη­σης, που νιώ­θει αρι­στε­ρός, προ­ο­δευ­τι­κός, που ανη­συ­χεί για την ανά­πτυ­ξη του κινή­μα­τος, που θέλει να είναι δυνα­τός ο λαός την επό­με­νη μέρα. Στις ευρω­ε­κλο­γές και στις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές με το ψηφο­δέλ­τιο του ΚΚΕ, στις δημο­τι­κές και περι­φε­ρεια­κές με το ψηφο­δέλ­τιο της Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης, μπο­ρού­με να δώσου­με απά­ντη­ση στην επί­θε­ση που εξα­πο­λύ­ουν από κοι­νού το κεφά­λαιο, η ΕΕ, οι κυβερ­νή­σεις τους, οι δήμαρ­χοι και οι περι­φε­ρειάρ­χες τους”.

Πριν από την ομι­λία του κ. Κου­τσού­μπα προ­βλή­θη­κε βίντεο από τις κινη­το­ποι­ή­σεις κατά της επέμ­βα­σης του ΝΑΤΟ στη Γιου­γκο­σλα­βία και τα μπλό­κα στις στρα­τιω­τι­κές φάλαγ­γες του ΝΑΤΟ στο λιμά­νι της Θεσ­σα­λο­νί­κης και σε άλλες περιοχές.

Παρα­βρέ­θη­καν ο βου­λευ­τής Γιάν­νης Δελής, ο ευρω­βου­λευ­τής Σωτή­ρης Ζαρια­νό­που­λος και στε­λέ­χη του ΚΚΕ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο