Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

? Τροπολογία ΚΚΕ με «μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας από την υπερχρέωση»

Η ΚΟ του ΚΚΕ κατέ­θε­σε σήμε­ρα τρο­πο­λο­γία με θέμα «Μέτρα ανα­κού­φι­σης της λαϊ­κής οικο­γέ­νειας», η οποία εισά­γει δια­τά­ξεις που στο­χεύ­ουν «στην ανα­κού­φι­ση της λαϊ­κής οικο­γέ­νειας από την υπερ­χρέ­ω­ση, στην κατεύ­θυν­ση μετά­θε­σης του βάρους της κρί­σης στους τρα­πε­ζι­κούς ομί­λους, προ­βλέ­πο­ντας τη δρα­στι­κή μεί­ω­ση των χρε­ών των λαϊ­κών οικο­γε­νειών προς τις τράπεζες».

Τα μέτρα που προ­βλέ­πο­νται στην τρο­πο­λο­γία του ΚΚΕ αφο­ρούν οικο­γέ­νειες με ετή­σιο οικο­γε­νεια­κό εισό­δη­μα μέχρι 40.000 ευρώ, προ­σαυ­ξα­νό­με­νο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παι­δί, εκτός αν άλλως ορί­ζε­ται ειδι­κά στις επι­μέ­ρους δια­τά­ξεις της πρό­τα­σης νόμου.

Η τρο­πο­λο­γία του ΚΚΕ προ­βλέ­πει τα εξής:

- Από την οφει­λή των λαϊ­κών νοι­κο­κυ­ριών προς τα πιστω­τι­κά ιδρύ­μα­τα, όπως αυτή έχει δια­μορ­φω­θεί μέχρι την έναρ­ξη ισχύ­ος της παρού­σας, δια­γρά­φε­ται το σύνο­λο των κάθε μορ­φής τόκων που έχουν γεν­νη­θεί μέχρι την πιο πάνω στιγ­μή (‘Αρθρο 3).

- Από το συνο­λι­κό ποσό των οφει­λών των λαϊ­κών νοι­κο­κυ­ριών προς τα πιστω­τι­κά ιδρύ­μα­τα, όπως δια­μορ­φώ­νο­νται μετά την εφαρ­μο­γή του πιο πάνω άρθρου 3, δια­γρά­φε­ται κάθε ποσό που αντι­στοι­χεί σε τυχόν πραγ­μα­το­ποι­η­θέ­ντα ανα­το­κι­σμό και κεφα­λαιο­ποί­η­ση κάθε μορ­φής τόκων (‘Αρθρο 4).

- Από τις οφει­λές των λαϊ­κών νοι­κο­κυ­ριών προς τα πιστω­τι­κά ιδρύ­μα­τα, όπως αυτές δια­μορ­φώ­νο­νται μετά την εφαρ­μο­γή των άρθρων 3 και 4 της τρο­πο­λο­γί­ας, δια­γρά­φε­ται ποσό που αντι­στοι­χεί στο 50% αυτών, εφό­σον το ύψος των δανεί­ων δεν ξεπερ­νά τις 200.000 ευρώ για στε­γα­στι­κά δάνεια, τις 30.000 ευρώ για κατα­να­λω­τι­κά και τις 20.000 ευρώ για τις πιστω­τι­κές κάρ­τες (‘Αρθρο 5).

* Οι ενα­πο­μέ­νου­σες, μετά την εφαρ­μο­γή των άρθρων 3, 4 και 5 της τρο­πο­λο­γί­ας, οφει­λές των λαϊ­κών νοι­κο­κυ­ριών προς τα πιστω­τι­κά ιδρύ­μα­τα παύ­ουν να γεν­νούν τόκους για περί­ο­δο δύο (2) ετών από την έναρ­ξη ισχύ­ος της παρούσας.

* Ανα­στέλ­λε­ται η πλη­ρω­μή των ενα­πο­με­νου­σών μετά την εφαρ­μο­γή των άρθρων 3,4 και 5 της τρο­πο­λο­γί­ας, οφει­λών προς τα πιστω­τι­κά ιδρύ­μα­τα, εφό­σον αυτές αφο­ρούν ανέρ­γους, για όσο διαρ­κεί η ανερ­γία (‘Αρθρο 6).

* Οι οφει­λές των ΕΒΕ προς τα πιστω­τι­κά ιδρύ­μα­τα, οι οποί­ες αφο­ρούν την επαγ­γελ­μα­τι­κή τους δρα­στη­ριό­τη­τα, όπως αυτές δια­μορ­φώ­νο­νται μετά την εφαρ­μο­γή των άρθρων 3 και 4 της τρο­πο­λο­γί­ας, μειώ­νο­νται σε ποσο­στό 30% εάν δια­τη­ρούν την επι­χεί­ρη­σή τους και κατά 50% εάν την έχουν κλεί­σει και είναι άνερ­γοι και για ύψος δανεί­ων μέχρι 300.000 ευρώ.

* Οι οφει­λές των φτω­χών αγρο­το­κτη­νο­τρό­φων και ψαρά­δων προς τα πιστω­τι­κά ιδρύ­μα­τα, οι οποί­ες αφο­ρούν την επαγ­γελ­μα­τι­κή τους δρα­στη­ριό­τη­τα, όπως αυτές δια­μορ­φώ­νο­νται μετά την εφαρ­μο­γή των άρθρων 3 και 4 της τρο­πο­λο­γί­ας, μειώ­νο­νται σε ποσο­στό 30% και για ύψος δανεί­ων μέχρι 300.000 ευρώ.

* Με ευθύ­νη του κρά­τους δια­σφα­λί­ζε­ται η παρο­χή από τα πιστω­τι­κά ιδρύ­μα­τα και χωρίς υπο­θή­κη ή προ­ση­μεί­ω­ση υπο­θή­κης περιου­σια­κών τους στοι­χεί­ων, άτο­κων καλ­λιερ­γη­τι­κών δανεί­ων σε μικρούς και μεσαί­ους αγρό­τες και κτη­νο­τρό­φους για να αντα­πο­κρι­θούν στην αγο­ρά καλ­λιερ­γη­τι­κών εφο­δί­ων για την τρέ­χου­σα καλ­λιερ­γη­τι­κή περί­ο­δο (‘Αρθρο 7).

- Από την έναρ­ξη ισχύ­ος της τρο­πο­λο­γί­ας παύ­ει αυτο­δί­καια οποια­δή­πο­τε πρά­ξη ανα­γκα­στι­κής εκτέ­λε­σης ή άλλο ανα­γκα­στι­κό μέτρο εκ μέρους των πιστω­τι­κών ιδρυ­μά­των σε βάρος των λαϊ­κών οικο­γε­νειών, των ανέρ­γων, των αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων, των μικρών ΕΒΕ, των αγρο­το­κτη­νο­τρό­φων και των ψαρά­δων, κατά την έννοια του άρθρου 1 της τρο­πο­λο­γί­ας. Η πιο πάνω ρύθ­μι­ση ισχύ­ει για την πρώ­τη κύρια κατοι­κία αντι­κει­με­νι­κής αξί­ας μέχρι 250.000 ευρώ, προ­σαυ­ξη­μέ­νη κατά 50.000 ευρώ για κάθε παι­δί, καθώς επί­σης για την δευ­τε­ρεύ­ου­σα κατοι­κία, αντι­κει­με­νι­κής αξί­ας μέχρι 150.000 ευρώ (‘Αρθρο 8).

- Από την έναρ­ξη ισχύ­ος της τρο­πο­λο­γί­ας περιο­ρί­ζε­ται αυτο­δί­καια το ύψος των απαι­τή­σε­ων των πιστω­τι­κών ιδρυ­μά­των που εξα­σφα­λί­ζο­νται με υπο­θή­κη ή με προ­ση­μεί­ω­ση υπο­θή­κης σε βάρος των περιου­σια­κών στοι­χεί­ων των δανειο­λη­πτών, στο ύψος του αρχι­κού ποσού της σύμ­βα­σης δανεί­ου (‘Αρθρο 9).

Τέλος, το ΚΚΕ σημειώ­νει, ότι καταρ­γεί­ται κάθε νομο­θε­τι­κή διά­τα­ξη ή άλλη, έστω και συμ­βα­τι­κή ρύθ­μι­ση, η οποία αντι­βαί­νει στις ρυθ­μί­σεις της τρο­πο­λο­γί­ας την οποία κατέ­θε­σε και η ισχύς της οποί­ας αρχί­ζει από τη δημο­σί­ευ­σή της στην Εφη­με­ρί­δα της Κυβερνήσεως.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο