Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

🚩28ο Αντιιμπεριαλιστικό διήμερο της ΚΝΕ

  • Από κάθε γωνιά της χώρας ανα­χω­ρούν σήμε­ρα χιλιά­δες νέοι και νέες, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, για να συνα­ντη­θούν στην καρ­διά της ανταρ­το­μά­νας Ρού­με­λης.

  • Η κατα­σκή­νω­ση του Διη­μέ­ρου θα στη­θεί στο Πάρ­κο Κεφα­λό­βρυ­σου και το πρό­γραμ­μα περι­λαμ­βά­νει εκδη­λώ­σεις, συζη­τή­σεις, πεζο­πο­ρία, συναυ­λί­ες και λαϊ­κά γλέντια.

  • Τη δική της γωνιά στο χώρο θα έχει και φέτος η παι­δι­κή κατα­σκή­νω­ση.

  • Αύριο Σάβ­βα­το η συγκέ­ντρω­ση στην πλα­τεία του Καρ­πε­νη­σί­ου, με ομι­λη­τές τον Δημή­τρη Κου­τσού­μπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και τον Νίκο Αμπα­τιέ­λο, Γραμ­μα­τέα του ΚΣ της ΚΝΕ

Χιλιά­δες νέοι και νέες, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, θα συνα­ντη­θούν στο 28ο Αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κό Διή­με­ρο της ΚΝΕ, που γίνε­ται στο Καρ­πε­νή­σι μέχρι τις 14 Ιού­λη. Η κατα­σκή­νω­ση του Διη­μέ­ρου θα στη­θεί στο Πάρ­κο Κεφα­λό­βρυ­σου και στο πλού­σιο πρό­γραμ­μά του ξεχω­ρί­ζει η μεγά­λη πολι­τι­κή συγκέ­ντρω­ση αύριο Σάβ­βα­το 13 Ιού­λη, στην πλα­τεία του Καρ­πε­νη­σί­ου, με ομι­λη­τές τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρη Κου­τσού­μπα, και τον Νίκο Αμπα­τιέ­λο, Γραμ­μα­τέα του ΚΣ της ΚΝΕ.

«Εμπνε­ό­μα­στε, Διδα­σκό­μα­στε, Συνε­χί­ζου­με! Με το ΚΚΕ πάντα μπρο­στά για το δίκιο του λαού!» είναι το σύν­θη­μα του φετι­νού Διη­μέ­ρου, που θα ταξι­δέ­ψει στην καρ­διά της ανταρ­το­μά­νας Ρού­με­λης, φέρ­νο­ντας τους νέους σε επα­φή με λαμπρές σελί­δες της Ιστο­ρί­ας του ΚΚΕ και του λαού μας. Στους συμ­με­τέ­χο­ντες θα δια­νε­μη­θεί και μία ειδι­κή έκδο­ση σχε­τι­κή με την Ιστο­ρία και τους αγώ­νες στην περιο­χή της Ρού­με­λης, με τίτλο τους στί­χους του Κ. Βάρ­να­λη: «Ηρώ­ων γεν­νή­τρα Ρού­με­λη κι ανταρ­το­μά­να, Σ’ εσέ πρω­το­χτυ­πά­ει του σηκω­μού η καμπά­να…». Επί­σης, η Μαθη­τι­κή Επι­τρο­πή του ΚΣ της ΚΝΕ έχει ετοι­μά­σει για τους μαθη­τές των Γυμνα­σί­ων και Λυκεί­ων που θα συμ­με­τά­σχουν ένα ιδιαί­τε­ρο παι­χνί­δι γρί­φων και απο­στο­λών με τίτλο «Καταρ­ρί­ψα­με — Συνε­χί­ζου­με!» και με στό­χο να γνω­ρί­σουν οι μαθη­τές την Ιστο­ρία του τόπου που φιλο­ξε­νεί το Διή­με­ρο και πλευ­ρές της Ιστο­ρί­ας του ΚΚΕ και του λαϊ­κού κινήματος.

Για­τί είναι γεγο­νός ότι το Διή­με­ρο φέτος επι­σκέ­πτε­ται έναν τόπο με ιδιαί­τε­ρη και πλού­σια ιστο­ρία, που μετρά­ει από την επο­χή της Επα­νά­στα­σης του ’21, ενώ λαμπρές σελί­δες γρά­φο­νται στα βου­νά του τη δεκα­ε­τία του ’40.

  • Εκεί δρουν οι πρώ­τες ανταρ­το­ο­μά­δες την περί­ο­δο της Κατο­χής, καθώς και ο πρω­το­κα­πε­τά­νιος του ΕΛΑΣ, Αρης Βελου­χιώ­της.
  • Εκεί είχε την έδρα του το Εθνι­κό Συμ­βού­λιο της Πολι­τι­κής Επι­τρο­πής Εθνι­κής Απε­λευ­θέ­ρω­σης (ΠΕΕΑ), της Κυβέρ­νη­σης του Βουνού.
  • Κι αργό­τε­ρα δρα ο Δημο­κρα­τι­κός Στρα­τός Ελλά­δας (ΔΣΕ) με τον καπε­τάν Γιώ­τη (Χαρί­λα­ος Φλω­ρά­κης) και τον καπε­τάν Δια­μα­ντή (Γιάν­νης Αλε­ξάν­δρου), διοι­κη­τές της 1ης και της 2ης Μεραρ­χί­ας του ΔΣΕ αντί­στοι­χα, που τον Γενά­ρη του 1949 κατα­λαμ­βά­νουν το Καρπενήσι.

Οι νέοι που συμμετέχουν στο Διήμερο θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για όλα αυτά πατώντας στους ίδιους δρόμους και τα ίδια μονοπάτια, να συζητήσουν αναλυτικά για τα πολύτιμα συμπεράσματα που προκύπτουν για τη δράση τους στο σήμερα.

Για­τί δεν πρέ­πει να ξεχνά­με ότι το φετι­νό Διή­με­ρο έρχε­ται αμέ­σως μετά τις εκλο­γές και απο­τε­λεί το πρώ­το μαζι­κό­τα­το αντά­μω­μα νεο­λαί­ας μετά από ένα πεντά­μη­νο πλού­σιας και έντο­νης πολι­τι­κής δρά­σης. Νέοι από κάθε γωνιά της Ελλά­δας, αλλά και από κάθε χώρο, μαθη­τές, φοι­τη­τές, εργα­ζό­με­νοι και άνερ­γοι, σπου­δα­στές της κατάρ­τι­σης, που μοι­ρά­ζο­νται κοι­νές αξί­ες και ορά­μα­τα για το παρόν και το μέλ­λον τους, νέοι που έδω­σαν μαζί τη μάχη για την ισχυ­ρο­ποί­η­ση του ΚΚΕ στις κάλ­πες του τελευ­ταί­ου δια­στή­μα­τος, συνα­ντιού­νται και ενώ­νουν και πάλι τις φωνές τους, δια­δη­λώ­νουν για τα δικαιώ­μα­τα και τα όνει­ρά τους, γίνο­νται όλοι μια παρέα, χαί­ρο­νται τη φύση και δια­σκε­δά­ζουν μαζί.

portal logo

Ανα­λυ­τι­κά το πρό­γραμ­μα δρα­στη­ριο­τή­των, συναυ­λιών και εκδη­λώ­σε­ων του Αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κού Διη­μέ­ρου της ΚΝΕ στο Καρ­πε­νή­σι έχει ως εξής:

🚩 Σήμε­ρα Παρα­σκευή

  • Πρωί — Άφι­ξη κατασκηνωτών.
  • Δρα­στη­ριό­τη­τες της Μαθη­τι­κής Επι­τρο­πής του ΚΣ για μαθη­τές Γυμνα­σί­ων και Λυκείων.
  • Και τις 2 μέρες θα διε­ξά­γο­νται τουρ­νουά μπά­σκετ 3on3 και βόλεϊ.
  • 17.30: Πεζο­πο­ρία (έως 100 ατό­μων — θα γίνει με δηλώ­σεις συμ­με­το­χής, θα τηρη­θεί σει­ρά προτεραιότητας).
  • 17.30: Workshop με θέμα «Η Μάχη του Κεφα­λό­βρυ­σου (Καρ­πε­νή­σι, 1823) — Ο ρόλος της Επα­νά­στα­σης του 1821 στην ανά­πτυ­ξη του καπι­τα­λι­σμού στην Ελλά­δα μέσα από τις σελί­δες του Δοκι­μί­ου Ιστο­ρί­ας του ΚΚΕ (1918 — 1949)» — Θα μιλή­σει ο Ανα­στά­σης Γκί­κας, μέλος του Τμή­μα­τος Ιστο­ρί­ας της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • 19.30: Εκδή­λω­ση με θέμα «Δοκί­μιο Ιστο­ρί­ας του ΚΚΕ (1918 — 1949): Εφό­διο στις καθη­με­ρι­νές μάχες των νέων κομ­μου­νι­στών. Μαθαί­νου­με την Ιστο­ρία μας με το βλέμ­μα στραμ­μέ­νο στο μέλ­λον!»- Θα μιλή­σουν ο Κώστας Σκο­λα­ρί­κος, μέλος του Τμή­μα­τος Ιστο­ρί­ας της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Αρης Πλω­μα­ρί­της, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και υπεύ­θυ­νος της Ιδε­ο­λο­γι­κής Επι­τρο­πής του ΚΣ.
  • 21.30: – Χαι­ρε­τι­σμός από τον Θάνο Μπί­μπα, Γραμ­μα­τέα του Συμ­βου­λί­ου Περιο­χής Ανα­το­λι­κής Στε­ρε­άς και Εύβοιας και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ & — Χαι­ρε­τι­σμός από εκπρό­σω­πο των Κολε­κτί­βων Νέων Κομ­μου­νι­στών — Ισπανία.
  • 21.40:«Το Καρ­πε­νή­σι λεύ­τε­ρο και ο λαός γιορ­τά­ζει…» – Προ­βο­λή βίντεο για τη Μάχη του Καρ­πε­νη­σί­ου. — Βρά­βευ­ση μαχη­τών και μαχη­τριών του ΔΣΕ που πήραν μέρος στην επι­χεί­ρη­ση. — Αφιέ­ρω­μα στα τρα­γού­δια της ΕΑΜι­κής Αντί­στα­σης και του Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού Ελλά­δας από το συγκρό­τη­μα της ΚΝΕ.
  • 23.00: Παρα­δο­σια­κό — δημο­τι­κό γλέ­ντι. Κλα­ρί­νο: Πάνος Πλα­στή­ρας. Τρα­γού­δι: Πάνος Θεο­δω­ρο­γιάν­νης. Φιλι­κή συμ­με­το­χή: Γιώ­τα Βέη.

🚩 Σάβ­βα­το 13 Ιού­ληΠρωί📌

  • Δρα­στη­ριό­τη­τες της Μαθη­τι­κής Επι­τρο­πής του ΚΣ για μαθη­τές Γυμνα­σί­ων και Λυκείων.
  • Επί­σκε­ψη στο Μου­σείο Κορυ­σχά­δων (στο χώρο που φιλο­ξέ­νη­σε το Εθνι­κό Συμ­βού­λιο της Πολι­τι­κής Επι­τρο­πής για την Εθνι­κή Απε­λευ­θέ­ρω­ση τον Μάη του 1944). Οι επι­σκέ­ψεις θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν από τις 10.00 έως τις 13.00 σε ομά­δες των 100 ατόμων.
  • Πεζο­πο­ρία: Λόφος Αγί­ου Δημη­τρί­ου — Η Μάχη του Καρ­πε­νη­σί­ου (πανο­ρα­μι­κή περι­ή­γη­ση και ανα­φο­ρά στους βασι­κούς σταθ­μούς της επι­χεί­ρη­σης του ΔΣΕ στο Καρ­πε­νή­σι) — Από τις 9.00 έως τις 13.00, 3 επι­σκέ­ψεις των 300 ατόμων.

Το από­γευ­μα📌

  • 20.00: Πολι­τι­κή συγκέ­ντρω­ση στην κεντρι­κή πλα­τεία Καρ­πε­νη­σί­ου με ομι­λη­τές τον Δημή­τρη Κου­τσού­μπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και τον Νίκο Αμπα­τιέ­λο, Γραμ­μα­τέα του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • 22.15: Παρου­σί­α­ση παρα­δο­σια­κών χορών από τον Πολι­τι­στι­κό Σύλ­λο­γο Καρπενησίου.
  • 22.30: Συναυ­λία — αφιέ­ρω­μα στο πολι­τι­κό τρα­γού­δι με την Ρίτα Αντωνοπούλου.
  • 00.00: Λαϊ­κό γλέ­ντι με το συγκρό­τη­μα της Οργά­νω­σης Περιο­χής Δυτι­κής Ελλά­δας της ΚΝΕ.

🚩 Κυρια­κή 14 Ιούλη

  • 12.00: Ανα­χώ­ρη­ση των Οργανώσεων.

🚩  Παι­δι­κή κατασκήνωση

Για άλλη μια φορά στο πλαί­σιο του Αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κού Διη­μέ­ρου θα διε­ξα­χθεί και παι­δι­κή κατα­σκή­νω­ση για παι­διά των μεγα­λύ­τε­ρων τάξε­ων του Δημο­τι­κού και Γυμνα­σί­ου, με δικό της πρό­γραμ­μα που έχει ως εξής:

Σήμε­ρα Παρα­σκευή 📌

Πρωί: Ανα­χώ­ρη­ση από τις περιο­χές, αφί­ξεις και τακτο­ποί­η­ση στις σκη­νές. Μεση­μέ­ρι: Μεση­με­ρια­νό φαγη­τό. Από­γευ­μα: Επί­σκε­ψη στο Πάρ­κο του Νεύ­τω­να, εκπαι­δευ­τι­κό πάρ­κο με θέμα τις φυσι­κές επι­στή­μες, αλλά και πολ­λά υπαί­θρια παι­χνί­δια. Βρά­δυ: Πάρ­τι με πολ­λές εκπλή­ξεις, χορό και τρα­γού­δι. Βρα­δι­νό φαγητό.

Αύριο Σάβ­βα­το 📌

Πρωί: Ατο­μι­κή υγιει­νή — πρω­ι­νό — καθα­ριό­τη­τα χώρου. Κυνή­γι κρυμ­μέ­νου θησαυ­ρού. Ομα­δι­κά παι­χνί­δια και δρα­στη­ριό­τη­τες. Μεση­μέ­ρι: Μεση­με­ρια­νό φαγη­τό. Από­γευ­μα: Συμ­με­το­χή στην πορεία και τη συγκέ­ντρω­ση στο Καρ­πε­νή­σι. Βρά­δυ: Προ­βο­λή ται­νί­ας — συναυλία.

Κυρια­κή 14 Ιού­λη 📌

Πρωί: Ατο­μι­κή υγιει­νή — πρω­ι­νό — καθα­ριό­τη­τα χώρου. Πεζο­πο­ρία. Ανα­μνη­στι­κές φωτο­γρα­φί­ες. Μεση­μέ­ρι: Ανα­χώ­ρη­ση για τις περιοχές.


Στο Καρ­πε­νή­σι, εκεί που θα διε­ξα­χθεί το 28ο Αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κό Διή­με­ρο της ΚΝΕ, θα κυκλο­φο­ρή­σει το Σάβ­βα­το 13 Ιού­λη το νέο τεύ­χος του «Οδη­γη­τή».

Μετά από δύο ειδι­κές προ­ε­κλο­γι­κές εκδό­σεις το περιο­δι­κό της ΚΝΕ επι­στρέ­φει με το τεύ­χος Ιού­λη — Αύγου­στου στην κανο­νι­κή του μορ­φή και με το εξώ­φυλ­λό του «ανα­κοι­νώ­νει» το λογό­τυ­πο και το σύν­θη­μα του 45ου Φεστι­βάλ ΚΝΕ — Οδη­γη­τή: «Με τους αγώ­νες, τα όνει­ρα, τη δύνα­μή μας…“θα χτί­σου­με έναν κόσμο λέφτε­ρο, ανοι­χτό, γεμά­το ελπί­δα!” (Ν. Χικ­μέτ)». Στις σελί­δες του «Οδη­γη­τή» υπάρ­χουν τα ονό­μα­τα δεκά­δων καλ­λι­τε­χνών των οποί­ων η συμ­με­το­χή στις εκδη­λώ­σεις του Φεστι­βάλ έχει ήδη «κλει­δώ­σει». Ακό­μα, οι ημε­ρο­μη­νί­ες των εκδη­λώ­σε­ων σε πόλεις και νησιά της χώρας, καθώς και μια πρώ­τη «ματιά» στις παρα­γω­γές που ήδη ετοιμάζονται.

.jpg

Στην ύλη του «Οδη­γη­τή» ξεχω­ρί­ζουν επίσης:

  • Άρθρο για τα απο­τε­λέ­σμα­τα των βου­λευ­τι­κών εκλο­γών και τη συνέχεια.
  • Άρθρο για τα 60 χρό­νια από τη νίκη της Κου­βα­νι­κής Επανάστασης.
  • Η προ­σπά­θεια της κυβέρ­νη­σης να καταρ­γή­σει το πανε­πι­στη­μια­κό άσυ­λο δεν θα περάσει!
  • Ο «Οδη­γη­τής», «εξε­τά­ζε­ται» στο θέμα Έκθε­σης των Πανελλαδικών.
  • Ένας χρό­νος από τη φονι­κή πυρ­κα­γιά στην Ανα­το­λι­κή Αττική.
  • Επι­στο­λές εργα­ζο­μέ­νων στον Τουρισμό.
  • 39 χρό­νια από τη δολο­φο­νία της Σωτη­ρί­ας Βασιλακοπούλου.
  • Ηip-Hop: Μου­σι­κή του παρόντος.
  • Ένα ιστο­ρι­κό ντο­κου­μέ­ντο για την κατά­λη­ψη του Καρ­πε­νη­σί­ου από τον ΔΣΕ.
  • Kρι­τι­κή της σει­ράς «Chernobyl»

Και πολλά ακόμα σχόλια, άρθρα και προτάσεις για θέματα που αφορούν τους νέους.

Από τη Δευ­τέ­ρα, μετά την ολο­κλή­ρω­ση του Διη­μέ­ρου, ο «Οδη­γη­τής» θα δια­κι­νεί­ται από τις οργα­νώ­σεις της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο