Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

1 χρόνος κλειστά Πανεπιστήμια, ΩΣ ΕΔΩ! Δυναμικές κινητοποιήσεις φοιτητών σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη

Με δυναμισμό και με τα αγωνιστικά συνθήματά τους πορεύονται στο κέντρο της Αθήνας φοιτητές, μαθητές, σπουδαστές κι εργαζόμενοι στους χώρους της Εκπαίδευσης, με αφορμή τον έναν χρόνο που είναι κλειστά τα πανεπιστήμια και ανοιγοκλείνουν οι υπόλοιπες δομές.

Απαιτούν μέτρα ασφαλείας για να ανοίξουν επιτέλους σχολεία και σχολές και καταγγέλλουν παράλληλα τον αυταρχισμό και την καταστολή, που στα πανεπιστήμια σηματοδοτείται πλέον ακόμα πιο έντονα, μετά την ψήφιση του νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη, που οι διαδηλωτές δηλώνουν ότι δεν θα αφήσουν να εφαρμοστεί ότι θα μείνει στα χαρτιά.

syllalitirio foitites mathites 27

Θεσσαλονίκη

Με συνθήματα όπως «ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, πάρτε τώρα μέτρα να ανοίξουν οι σχολές», «Δεν είναι εγκληματίες οι φοιτητές, έξω τα ΜΑΤ από τις σχολές», Οι φοιτητές παλεύουν και θα νικήσουν, στην καταστολή δεν θα υποχωρήσουν», «ασφάλεια για τους φοιτητές είναι μέτρα για υγεία και ανοιχτές σχολές», είναι σε εξέλιξη η μαχητική πορεία φοιτητών, μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων και εργαζόμενων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου για να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία και οι σχολές.

Στο επίκεντρο των συνθημάτων η ανάγκη να ανοίξουν άμεσα με ασφάλεια οι σχολές και τα σχολεία, αλλά και η βούληση να μείνει στα χαρτιά ο νόμος Χρυσοχοϊδη Κεραμέως.

Νωρίτερα στην συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Άγαλμα του Βενιζέλου, η Άννα Μαρία Ηλιού, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ σημειώσει μεταξύ άλλων: «Οι φοιτητικοί σύλλογοι σήμερα ημέρα συμπλήρωσης ενός χρόνου μακριά από τις σχολές μας, με τη δυναμική μας παρουσία, με το μαζικό σημερινό συλλαλητήριο στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα: Ώς εδώ!

Διεκδικούμε εδώ και τώρα να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για να ανοίξουν οι σχολές μας, θέλουμε να γίνουμε ξανά φοιτητές!

thessaloniki 12

(…) Μαζί είμαστε πιο δυνατοί! Δε σκύβουμε το κεφάλι, με τους φοιτητικούς μας συλλόγους, δίνουμε απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης που υλοποιοντας την πολιτική δεκαετιών, πολιτική που εξυπηρέτησαν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις φτιάχνει ένα πανεπιστήμιο που όλο και περισσότερο απομακρύνεται από τις ανάγκες μας, όλο και περισσότερο προσαρμόζεται στις ανάγκες των επιχειρήσεων, όλο και περισσότερο λειτουργεί με όρους κόστους – οφέλους σε βάρος των φοιτητών! Για αυτό χρειάζεται την καταστολή, την πανεπιστημιακή αστυνομία, το πειθαρχικό δίκαιο, τις κάμερες, τις κάρτες εισόδου και όλα φέρνει ο νέος απαράδεκτος νόμος – κεραμεως χρυσοχοιδη! Οι φοιτητές τους το ξεκαθαρίσαμε και την προηγούμενη εβδομάδα που τα ΜΑΤ βρέθηκαν μπροστά σε φοιτητές, μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου: δεν έχουν θέση στις σχολές μας! Αυτός ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά, θα φροντίσουμε εμείς για αυτό!».

Η Ξανθίπη Ευθυμιάδου, μέλος Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Θεσσαλονίκης σημείωσε: «Σημερα κλείνει ένας χρόνος από το κλείσιμο των χώρων εκπαίδευσης. Σε αυτόν τον έναν χρόνο οι μαθητές όλης τής χώρας:

Πιεζόμαστε από το συνεχές ανοιγοκλείσιμο των σχολείων και των δραστηριοτήτων μας.

Παλεύουμε να συνεχίσουμε να μορφωνόμαστε μέσω μιας οθόνη σε ένα webex που μία λειτουργεί και μία όχι με άνιση πρόσβαση ανάμεσά μας, ανάλογα με το τι υποδομή και οικονομική δυνατότητα έχουμε. Πέρσι οι μαθητές της Γ Γελ έδωσαν πανελλαδικές με λειψή προετοιμασία.

Προσπαθούμε να προστατεύουμε τις οικογένειές μας και εμάς, τηρώντας τα μέτρα, φορώντας τη μάσκα μας, κάνοντας να δούμε τους φίλους μας καιρό

Φωνάξαμε στις μεγαλύτερες μαθητικές καταλήψεις και πορείες της τελευταίας δεκαετίας πως “Η μάσκα δεν είναι η μόνη προστασία” και τελικά επιβεβαιωθήκαμε αφού εκατοντάδες σχολεία εμφανίζουν κρούσματα και κλείνουν, τα μισά σχολεία της χώρας παραμένουν κλειστά.

Δεχθήκαμε καταστολή στους αγώνες μας. Τηλεαπουσίες, εκβιασμοί, κοροϊδία, συκοφαντία, ακόμα και χημικά. Είδαμε να δέχεται καταστολή και ο αγώνας φοιτητών, εργαζομένων ακόμα και γιατρών! Όποιος αμφισβητεί τη διαχείριση της πανδημίας, όποιος οργανώνεται για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων του έρχεται αντιμέτωπος με την καταστολή, τη βία!

Ζούμε το θέατρο του παραλόγου με τον νέο Νόμο Κεραμέως για εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων στην Α ΓΕΛ (χωρίς να έχει βγει η ύλη διά ζώσης) και την θέσπιση Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στην Γ ΓΕΛ (με τα Λύκεια της χώρας να λειτουργούν μισά διά ζώσης και μισά με τηλεκπαίδευση). Εν μέσω πανδημίας, όταν δε λειτουργεί κυριολεκτικά τίποτα “φυσιολογικά” η κυβέρνηση αποφάσισε -κυριολεκτικά- να μας εκδικηθεί!

Από την στιγμή που έκλεισαν τα σχολεία μας οι μαθητες δεν σταματήσαμε να διεκδικούμε τα δίκαια αιτήματά μας. Με πολύμορφες δράσεις και πάντα μαζί με φοιτητές εκπαιδευτικούς και γονείς ζητάμε το άνοιγμα των σχολείων μας με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. Ένα σχολείο που θα νιώθουμε ασφαλής. Όχι ένα σχολείο εξεταστικό κέντρο που βλέπει τους μαθητές σαν κόστος. Από τον αγώνα μας αυτό σίγουρα βγαίνουμε κερδισμένοι και νιώθουμε ότι έχει αποτέλεσμα. Καταφέραμε να αποσύρουμε την απαράδεκτη πρόταση που τέθηκε με κλειστά σχολεία και 4 μήνες πριν δώσουμε εξετάσεις για τις περιορισμένες επιλογές στο μηχανογραφικο. Όμως δεν σταματάμε εδώ! Συνεχίζουμε να διεκδικούμε το σχολείο στο οποίο θα νιώθουμε ασφάλεια και θα μορφωνομαστε πολύπλευρα».

902.gr