Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

1 Αυγούστου 1951 ανακοινώνεται επίσημα η ίδρυση της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ)

Την 1 Αυγού­στου 1951 ανα­κοι­νώ­νε­ται επί­ση­μα η ίδρυ­ση της Ενιαί­ας Δημο­κρα­τι­κής Αρι­στε­ράς (ΕΔΑ). Το πρα­κτι­κό της ίδρυ­σης της ΕΔΑ συνυ­πέ­γρα­ψαν ο Δημο­κρα­τι­κός Συνα­γερ­μός, το Σοσια­λι­στι­κό Κόμ­μα Ελλά­δος, το κόμ­μα των Αρι­στε­ρών Φιλε­λεύ­θε­ρων (το οποίο και απο­χώ­ρη­σε από την ΕΔΑ το Δεκέμ­βρη του 1951), το Δημο­κρα­τι­κό Ριζο­σπα­στι­κό Κόμ­μα. Λίγες μέρες αργό­τε­ρα ανα­κοί­νω­σαν τη συμ­με­το­χή τους η Ενω­σις Δημο­κρα­τι­κών Αρι­στε­ρών και η Δημο­κρα­τι­κή Ενω­σις. Δίχως να φαί­νε­ται επί­ση­μα, το πρα­κτι­κό της ίδρυ­σης της ΕΔΑ συνυ­πέ­γρα­φε και το Αγρο­τι­κό Κόμ­μα Ελλά­δας που από το 1947 είχε κηρυ­χτεί παρά­νο­μο όπως και το ΚΚΕ.

Σχε­τι­κά με την ίδρυ­ση της ΕΔΑ, ο Β΄ Τόμος του Δοκι­μί­ου Ιστο­ρί­ας του ΚΚΕ εκτι­μά: «Η επι­λο­γή του ΚΚΕ για τη δημιουρ­γία της ΕΔΑ ήταν λαθε­μέ­νη, για­τί απο­τε­λού­σε σχή­μα συμ­μα­χί­ας πολι­τι­κών δυνά­με­ων και όχι κοι­νω­νι­κο­πο­λι­τι­κό μέτω­πο πάλης. Η δημιουρ­γία της αντα­να­κλού­σε δύο σημα­ντι­κά προ­βλή­μα­τα στην πολι­τι­κή του ΚΚΕ: 1. Τη λαθε­μέ­νη προ­γραμ­μα­τι­κή αντί­λη­ψη του Κόμ­μα­τος που ακο­λου­θού­σε τη λογι­κή των στα­δί­ων και δια­χώ­ρι­ζε το πρό­γραμ­μα σε μίνι­μουμ και μάξι­μουμ, αντί­λη­ψη από την οποία απέρ­ρεε και η λαθε­μέ­νη πολι­τι­κή συμ­μα­χιών. 2. Την επί­δρα­ση των προ­βλη­μά­των στρα­τη­γι­κής στην επε­ξερ­γα­σία και πρα­κτι­κή για το συν­δυα­σμό της παρά­νο­μης και της νόμι­μης δου­λειάς, έτσι ώστε η αυτο­τε­λής οργά­νω­ση και φυσιο­γνω­μία του Κόμ­μα­τος να εκφρά­ζε­ται σε κάθε περί­πτω­ση στο κίνη­μα, σε όλες τις μορ­φές της ταξι­κής πάλης.

Μέρος αυτής της πάλης είναι και να διεκ­δι­κεί το Κόμ­μα την ανοι­χτή δημό­σια ανα­γνώ­ρι­ση της δρά­σης του, ανε­ξάρ­τη­τα από το αν έχει νομι­μο­ποι­η­θεί από το αστι­κό κράτος»

Πηγή: 902.γρ

eda kallitexnes

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο