Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

10άδες χιλιάδες εργαζόμενοι απεργούν στις ΗΠΑ, ενάντια σε χαμηλούς μισθούς, εξαντλητικά ωράρια, δυσμενείς συνθήκες εργασίας, έλλειψη ασφαλιστικής κάλυψης

ΗΠΑ: Σε απεργιακή τροχιά εργαζόμενοι σε πολλούς κλάδους

Χτες πάνω από 10.000 εργαζόμενοι της εταιρείας αγροτικών μηχανημάτων «Deere & Co.» προχώρησαν σε απεργία για πρώτη φορά εδώ και 35 χρόνια, διεκδικώντας αυξήσεις μισθών και καλύτερες συνθήκες εργασίας, καθώς λόγω έλλειψης προσωπικού δουλεύουν ακατάπαυστα υπερωρίες.
Τις προηγούμενες μέρες απέρριψαν με μεγάλη πλειοψηφία την πρόταση της εργοδοσίας για αυξήσεις μισθών 5% – 6% την ώρα που η εταιρεία αναμένεται να έχει κέρδη 6 δισ. δολαρίων το 2021!JOHN DEERE ΗΠΑ uaw strike deereassembly

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν επίσης πάνω από 40.000 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες σε Νέα Υόρκη, Μασαχουσέτη, Νεμπράσκα, Μίσιγκαν, Πενσιλβάνια κ.α., διαμαρτυρόμενοι για τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας, τους χαμηλούς μισθούς και την άρνηση της εργοδοσίας να κάνει νέες προσλήψεις προσωπικού. Εν μέσω πανδημίας, εργοδότες προτείνουν στους υγειονομικούς που δίνουν τη μάχη εξευτελιστικές «αυξήσεις», της τάξης του 1%…

Τουλάχιστον 24.000 νοσηλευτές και προσωπικό του νοσοκομείου Kaiser Permanente στην Καλιφόρνια και το Όρεγκον ετοιμάζονται την επόμενη εβδομάδα εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία. Νοσηλεύτρια και επικεφαλής συνδικάτου βάσης στο Όρεγκον μίλησε για ΣΣΕ με «βαθιά περιφρόνηση στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στην πρώτη γραμμή που διακινδυνεύουν τη ζωή τους».
Στη Νέα Υόρκη, απεργία περισσότερων από 2.000 εργαζομένων στο Catholic Health μπήκε τη δεύτερη εβδομάδα της.

Strike 24000 nurses and staff at Kaiser Permanente Hospital in California and Oregon

Παράλληλα, την περασμένη βδομάδα πάνω από 60.000 εργαζόμενοι σε συνεργεία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών εκπομπών στην Καλιφόρνια εξουσιοδότησαν τα σωματεία τους να ξεκινήσουν απεργίες, πικετοφορίες και άλλες κινητοποιήσεις, απαιτώντας νέες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους των εταιρειών παραγωγής.

Η απεργία της The International Alliance of Theatrical Stage Employees (IATSE) απειλεί να βουλιάξει τη βιομηχανία παραγωγής ταινιών τηλεόρασης. Το συνδικάτο ανακοίνωσε ότι τα 60.000 μέλη του θα ξεκινήσουν νέα απεργία από Δευτέρα, εάν δε δοθούν λύσεις στα αιτήματά τους.

Αντεργατική κλιμάκωση της κυβέρνησης Μπάιντεν για την εφοδιαστική αλυσίδα

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση Μπάιντεν, μαζί με τη μεγαλοεργοδοσία και με την άπλετη στήριξη του εργατοπατερισμού, κλιμακώνει την αντεργατική επίθεση με στόχο να «ξεμπουκώσει» τον συνωστισμό κοντέινερ στα μεγάλα εμπορικά λιμάνια και συνολικά την εφοδιαστική αλυσίδα, για την απρόσκοπτη κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων.

Σε αυτό το πλαίσιο, μετά και από σύσκεψη του Αμερικανού Προέδρου με τα μεγαλύτερα μονοπώλια των μεταφορών και του εμπορίου («Walmart», «FedEx», UPS κ.ά.), τις διοικήσεις μεγάλων λιμανιών και τις «σεσημασμένες» ηγεσίες εργατοπατέρων σε κρίσιμους κλάδους των μεταφορών, επισημοποιήθηκε η απόφαση για 24ωρη λειτουργία 7 μέρες τη βδομάδα στα λιμάνια του Λος Αντζελες και του Λονγκ Μπιτς στην Καλιφόρνια, τα οποία αποτελούν τις πύλες εισόδου για το 40% των κοντέινερ στη χώρα, ενώ αντίστοιχη λειτουργία όλες τις μέρες και όλες τις ώρες θα επιβληθεί συνολικά στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Την Τετάρτη, ο Μπάιντεν ζήτησε τη βοήθεια της Ένωσης Longshoremen & Warehouses, των Teamsters, της Διεθνούς Ένωσης International Association of Machinists και αρκετών συνδικάτων σιδηροδρόμων και μεταφορών για να βοηθήσουν στην “εκκαθάριση των καθυστερήσεων στα λιμάνια του Λος Άντζελες και το Λονγκ Μπιτς”, δεδομένου πως υπάρχει απόφαση που επιβάλει 24ωρη λειτουργία “κίνητρο στις οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές όλες τις ώρες”.

Με άλλα λόγια, για να διασφαλιστούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, εντατικοποιείται το ξεζούμισμα των εργαζομένων, καταργούνται οι αργίες του Σαββάτου και της Κυριακής σε μια σειρά κλάδους, γενικεύεται η νυχτερινή εργασία κ.ο.κ.

Φέτος τον Αύγουστο 4,3 εκατομμύρια Αμερικανοί έχασαν τη δουλειά τους, ο υψηλότερος ρυθμός των τελευταίων 20 ετών (από τον Δεκέμβριο του 2000). Ταυτόχρονα χτυπιέται ανελέητα ο συνδικαλισμός από τους μεγαλοεργοδότες βλ .Amazon  Walmart κλπ. Το 2020, ούτε το 11% των μισθωτών δεν ήταν μέλος συνδικάτου, όταν το 1983 ξεπερνούσαν το 20%

kelloggs

Οι εργάτες των εργοστασίων δημητριακών της Kellogg, που εκπροσωπούνται στην Αρτοποιία,  Ζαχαροπλαστική, τους Εργάτες Καπνού και την Ένωση Grain Millers διαδηλώνουν μπροστά από το εργοστάσιο από τις 7-Οκτ στο Battle Creek του Μίσιγκαν, ενάντια στην εργοδοτική επίθεση στην ποιότητα υγειονομικής περίθαλψης, τις αποδοχές, την καλοκαιρινή άδεια και τις μειωμένες συνταξιοδοτικές παροχές.

Σε τέσσερα ακόμη εργοστάσια της Kellogg σε Μίσιγκαν, Τενεσί, Νεμπράσκα και Πενσυλβάνια οι εργαζόμενοι μάχονται ενάντια στο σχέδιο της εταιρείας για περικοπή συντάξεων για νέους υπαλλήλους και περικοπή άλλων επιδομάτων, καθώς και πάνω από 200 θέσεις εργασίας, ενώ η εταιρεία προσλαμβάνει 1.400 μερικής απασχόλησης (μια εβδομάδα το μήνα)

 

Σε τέσσερα ακόμη εργοστάσια της Kellogg σε Μίσιγκαν, Τενεσί, Νεμπράσκα και Πενσυλβάνια οι εργαζόμενοι μάχονται ενάντια στο σχέδιο της εταιρείας για περικοπή συντάξεων για νέους υπαλλήλους και περικοπή άλλων επιδομάτων, καθώς και πάνω από 200 θέσεις εργασίας, ενώ η εταιρεία προσλαμβάνει 1.400 μερικής απασχόλησης (μια εβδομάδα το μήνα)