Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

10 Πασίγνωστες Εταιρίες που συνεργάστηκαν με την Ναζιστική Γερμανία-BMW ( Δ’ Μέρος)

    Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Οι ιδιοκτήτες της BMW ήταν στενοί φίλοι του Χίτλερ και συνεργοί στο έγκλημα.

Από την ίδρυση της, η Bavarian Motor Works, ή BMW, έχει γίνει γνωστή για την κατασκευή υψηλής ποιότητας πολυτελών αυτοκινήτων και μέχρι το 1945, για τους κινητήρες των αεροσκαφών που κατασκεύαζε.

Η εταιρεία, η οποία σήμερα παράγει πολυτελή αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, είναι μια πολυεθνική εταιρεία με εργοστάσια σε Γερμανία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Κίνα, Ινδία, Βραζιλία και Νότια Αφρική.

bmw-Hitler-touring-a-BMW-plant-in-Munich-with-CEO-Franz-Josef-Popp-in-1935_-new-york-post

Επίσκεψη στα γραφεία της BMW το 1935

 Λιγότερο γνωστό είναι ότι οι κυριότεροι μέτοχοι της, η οικογένεια Quandt , ήταν στενοί φίλοι, θαυμαστές του Χίτλερ και των Ναζί και συνεργοί τους σε φοβερά εγκλήματα.

BMW 4

Ένα από τα αρχικά σήματα της εταιρείας

Μετά από την προβολή ενός ντοκιμαντέρ στην Γερμανική τηλεόραση το 2007 που περιείχε δυσάρεστες αποκαλύψεις σχετικά με τις δραστηριότητές της ναζιστικής εποχής, ξεκίνησε μια έρευνα για την οικογενειακή αυτοκρατορία Quandt η οποία κατέληξε σε καταδικαστικά συμπέρασματα σχετικά με το ναζιστικό παρελθόν της BMW. Με λίγα λόγια, ο Πατριάρχης της οικογένειας Quandt, Gunther Quandt, και ο γιος του Herbert, ήταν χωμένοι μέχρι το λαιμό τους στην συνεργασία με το ναζιστικό καθεστώς.

Η σημερινή γενιά των Quandts, πήραν απόσταση από τον ιδρυτή τους, επέλεξαν την διαφάνεια, απέφυγαν να κουκουλώσουν ή να ζαχαρώσουν τα πράγματα. Ίσως να μην είχαν άλλη επιλογή όταν οι αποκαλύψεις ήρθαν στην επιφάνεια. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως δεν ήξεραν απολύτως τίποτα. Ανέθεσαν σε έναν Γερμανό ιστορικό με κύρος την έρευνα του παρελθόντος της εταιρείας και του επέτρεψαν να διεισδύσει στα αρχεία της BMW και της οικογένειας Quandt. Το αποτέλεσμα ήταν μια έκθεση 1200 σελίδων , η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι « οι Quandts συνδέονταν άρρηκτα με τα εγκλήματα των Ναζί… Ο Πατριάρχης της οικογένειας ήταν μέρος του καθεστώτος».

Οι Quandts μεταξύ των άλλων,επωφελήθηκαν το πρόγραμμα «καθαρότητας της Άριας φυλής» των Ναζί, βάσει του οποίου κατασχέθηκαν οι περιουσίες των  Εβραίων και όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία παραδόθηκαν σε Γερμανούς που είχαν την έγκριση από το Ναζιστικό καθεστώς. Αξιοποιώντας τις εξαιρετικές διασυνδέσεις μέσω της φιλίας τους με τον Χίτλερ και τους Ναζί, οι ιδιοκτήτες της BMW πήραν δεκάδες κατασχεμένες επιχειρήσεις.

BMW 1

Στο κολαστήριο του εργοστασίου της BMW

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, τουλάχιστον 50.000 σκλάβων- εργατών από στρατόπεδα συγκέντρωσης δούλευαν καταναγκαστικά στην BMW και στις οικογενειακές επιχειρήσεις Quandt κυρίως για την κατασκευή όπλων και την εκπλήρωση συμβάσεων εξοπλισμών. Πολλοί από τους εργάτες- σκλάβους πέθαναν από τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας. Μερικοί από ατυχήματα που μπορούσαν να αποφευχθούν, κάποιοι από αμέλεια, μερικοί από την πείνα και άλλοι εκτελέστηκαν για παραπτώματα στο χώρο εργασίας.
Ήταν τόσο καθοριστικός ο ρόλος της BMW και των Quandts στον στρατιωτικό τομέα για το Τρίτο Ράιχ που ο Χίτλερ απένειμε στον Gunther Quandt τον τίτλο Wehrwirtschaftsführer, δηλαδή «Ηγέτης άμυνας της οικονομίας» ή κάτι τέτοιο.

 

Όπως και στην περίπτωση της Φολκσβάγκεν για μια τριετία τιμωρήθηκε με κλείσιμο η BMW από τους Συμάχους και κατόπιν συνέχισε την δραστηριοτητά της σαν να μην έτρεξε τίποτα.

Δεν αποζημείωσε ποτέ τα θυματά της, ούτε βρέθηκε κατηγορούμενος ο ιδρυτής της για τον αφανισμό και τα βάσανα των χιλιάδων αιχμαλώτων που πέρασαν από το κολαστήριο της επιχείρησης. Δεν βρέθηκε κατηγορούμενος για την αρπαγή των περιουσιών και των επιχειρήσεων ούτε για τον ρόλο του στην διάρκεια του πολέμου.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία