Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

10 Πασίγνωστες Εταιρίες που συνεργάστηκαν με την Ναζιστική Γερμανία -Ford ( Μέρος Ι και τελευταίο)

   Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Εκτός από τον ίδιο τον ιδρυτή της Ford που ήταν ένας διαβόητος αντισημιτιστής η εταιρεία Ford συνεργάστηκε με το τρίτο Ράιχ προμηθεύοντας μηχανές αεροπλάνων και στρατιωτικά οχήματα. Εκμεταλλεύτηκε εργατικό δυναμικό από τους κρατούμενους των Στρατοπέδων Συγκέντρωσης.

Η Ford είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία (πίσω από τη General Motors ) και η πέμπτη μεγαλύτερη στον κόσμο (πίσω από τις Toyota , VW , Hyundai-Kia και General Motors) με βάση την παραγωγή αυτοκινήτων το 2015. Στα τέλη του 2010, η Ford ήταν η πέμπτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης στις αρχές του 21ου αιώνα, ήταν κοντά στην πτώχευση, αλλά από τότε επέστρεψε στην κερδοφορία. H Ford είχε παγκόσμια έσοδα το 2009 ύψους 118,3 δισ. δολαρίων. Το 2008, η Ford παρήγαγε 5.532 εκατομμύρια αυτοκίνητα και απασχολούσε περίπου 213.000 υπαλλήλους σε περίπου 90 εργοστάσια και εγκαταστάσεις παγκοσμίως.

Ο Χένρυ Φορντ (1863 – 1947), ιδρυτής της Ford Motor Company, μισούσε τους Εβραίους στο σύνολό τους. Πίστευε ότι συνωμοτούν για να καταλάβουν τον κόσμο.  Για αυτό τον λόγο αγόρασε μια εβδομαδιαία εφημερίδα, την The Dearborn Independent, που προπαγάνδιζε εναντίον τους. Ο Ford απαιτούσε από τους εμπόρους αυτοκινήτων του να πωλούν την εφημερίδα και μέσα από αυτό και από άλλα μέτρα, έφτασε η κυκλοφορία της  το 1925 μέχρι και 900.000 αντίτυπα , δεύτερη μετά από τους New York Times.

Με αυτό το είδος της αντισημιτικής συμπεριφοράς δεν είναι έκπληξη το ότι ο Αδόλφος Χίτλερ ήταν μεγάλος θαυμαστής του Henry Ford.

Ford german eagle 1938

 

Ο Χίτλερ επαινεί τον Αμερικάνο βιομήχανο στον “Αγώνα μου” αναφέρεται σε αυτόν σαν «εμπνευστή μου» και έχει την φωτογραφία του πάνω στο γραφείο του. Το 1938, ο Φορντ στα 75 του γενέθλια , τιμήθηκε με το Μεγαλόσταυρο του Γερμανικού αετού, το ανώτατο μετάλλιο που η ναζιστική Γερμανία θα μπορούσε να απονέμει σε έναν αλλοδαπό. Ο Φόρντ είχε ήδη χρηματοδοτήσει την προεκλογική καμπάνια του Χίτλερ.

Ο Henry Ford δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα να κάνει επιχειρήσεις με τη ναζιστική Γερμανία. Όταν ο πόλεμος άρχισε το 1939 ο Ford δηλώνει “ουδέτερος”, αλλά οι δικές του και οι δράσεις της εταιρείας του τον διαψεύδουν. Πριν την συμμετοχή της Αμερικής στον πόλεμο, ο Ford δεν είχε κανένα ενδοιασμό να προμηθεύει την Γερμανία με πολεμικό υλικό, αλλά και να μειώνει τον εφοδιασμό της βρετανικής RAF με κινητήρες αεροσκαφών! Η Ford συμφώνησε να συνεργαστεί με την Γερμανική  Rolls-Royce όταν της ζητήθηκε μια εναλλακτική λύση για τον κινητήρα Merlin (που τοποθετήθηκε στα μαχητικά αεροπλάνα).

Ford 1

Στις αρχές του 2000, αποκαλύφθηκαν οι αποδείξεις από πρόσφατα αποχαρακτηρισμένα κυβερνητικά απόρρητα έγγραφα, που έδειξαν ότι οι ναζιστικές συνδέσεις με την Ford Motor Company πήγαν πολύ πιο πέρα από τον ίδιο τον ιδρυτή της. Μεταξύ των άλλων, τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα αναφέρουν ότι η γραμματέας του Henry Ford, είχε επαφή με ένα πράκτορα των Ναζί ο οποίος συντηρούσε με επιχειρήματα την παράνοια του αφεντικού της για τους Εβραίους. Τα έγγραφα αναφέρουν ότι ο γιος του Ford και Πρόεδρος τότε της εταιρείας, Edsel, θα μπορούσε να έχει διωχθεί για συνεργασία με τον ναζιστικό εχθρό αν δεν πέθαινε το 1943.

Ford 2

Επιστολές μεταξύ του Edsel Ford και του επικεφαλής της γαλλικής θυγατρικής της Ford το 1942 – μετά την εισδοχή της Αμερικής στον πόλεμο-δείχνουν ότι η Ford ήξερε και ενέκρινε τις κατασκευές της θυγατρικής για τον Γερμανικό Στρατό. Τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχε  βάση για ποινική δίωξη εναντίον του Edsel Ford.

Επιπλέον, στα εργοστάσια της Ford στη Γερμανία χρησιμοποιούνταν σκλάβοι- εργάτες των Στρατοπέδων συγκέντρωσης προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Γερμανικής πολεμικής μηχανής . Δεν είναι μόνο μετά την είσοδο της Αμερικής στον πόλεμο αλλά και κατά το διάστημα μεταξύ του ξεσπάσματος του πολέμου το Σεπτέμβριο του 1939, μέχρι και την είσοδο της Αμερικής  στον πόλεμο τον Δεκέμβριο του 1941. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Ford εξακολουθεί να ελέγχει την δραστηριότητα της γερμανικής θυγατρικής της και ήξερε τι συνέβαινε στα εργοστάσιά της.

Όταν ο Αμερικανικός στρατός απελευθέρωσε τα εργοστάσια της Ford στη ναζιστική Γερμανία, βρήκε τους εργάτες- σκλάβους σκελετωμένους πίσω από αγκαθωτά σύρματα. Ένας ερευνητής του στρατού των ΗΠΑ στην έκθεση του, με ημερομηνία 5 Σεπτεμβρίου 1945, κατηγόρησε γερμανική θυγατρική του Ford ότι έχει θέση « οπλοστασίου του ναζισμού, τουλάχιστον για στρατιωτικά οχήματα” με την γνώση και συναίνεση της μητρικής εταιρίας. Μια ακόμη αμερικάνικων συμφερόντων εταιρεία που δεν έβαλε τον “πατριωτισμό’ μπροστά από το οικονομικό της συμφέρον και εκμεταλλεύτηκε τις ευκαιρίες που της έδινε το Ναζιστικό καθεστώς στηρίζοντάς το με όλες της τις δυνάμεις.

***Μέσα από την διαδρομή της περιγραφής της δολοφονικής δράσης των 10 Πασίγνωστων εταιρειών που συνεργάστηκαν με τους Ναζί, προβάλλει το ίδιο μοντέλο. Αυτές και δυστυχώς και πολλές άλλες έφεραν και στήριξαν τον Χίτλερ για να αρπάξει την εξουσία στην Γερμανία με βία, δολοφονίες, φυλακίσεις, διώξεις. Αυτές στήριξαν την δολοφονική πολιτική του φασισμού, την προσπάθεια να καταλάβει όλο τον κόσμο και να τον καταστήσει δούλο, πατώντας πάνω στα κορμιά των βασανισμένων των Στρατοπέδων Συγκέντρωσης που στο τέλος κατέληξαν στον θάλαμο αερίων η πέθαναν από την εξάντληση δουλεύοντας στα Εργοστασιακά στρατόπεδά τους σαν σκλάβοι. Πατώντας πάνω στα πτώματα του πολέμου, των αμάχων, τα πτώματα αυτών που πέθαναν από την πείνα, τα κορμιά των 59 μαρτυρικών χωριών μόνο στην Ελλάδα, των παράλυτων, των βασανισμένων. Πατώντας πάνω στις κατεστραμμένες πόλεις και χωριά. Πατώντας πάνω στο μίσος τους για τους κομμουνιστές και την Σοβιετική Ένωση. Κινητήρια δύναμή τους και θεός τους η απόκτηση περισσότερου πλούτου και κέρδους. Και όσο και να θέλω να γράψω “Ποτέ πια φασισμός”, μέσα από όλη αυτή την διαδρομή βγαίνει καθαρά πως πίσω από όλα αυτά βγαίνει το αληθινό πρόσωπο του Καπιταλισμού όπως το περιέγραψε ο Μαρξ πολύ πριν τον Χίτλερ: <<Το Κεφάλαιο τρέμει την απουσία κέρδους. Όταν οσμίζεται ένα σημαντικό όφελος,γίνεται παράτολμο. Με κέρδος 20% ενθουσιάζεται,με 50% αποθρασύνεται,με 100% καταπατά όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και με 300% δε διστάζει μπροστά σε κανένα έγκλημα>>. Ο φασισμός θα εκλείψει όταν δεν θα υπάρχει καπιταλισμός είναι το συμπέρασμα αυτής της φρικτής για την ανθρωπότητα εμπειρίας.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία