Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

10 Πασίγνωστες Εταιρείες συνεργάστηκαν με την Ναζιστική Γερμανία- Ζίμενς ( Μέρος ΣΤ)

     Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

SIEMENS-XORHGOS-XITLER
Χορηγός του Χίτλερ

H Ζίμενς , ιδρύθηκε το 1847. Η εταιρεία και οι θυγατρικές της σήμερα απασχολούν περίπου 372.000 άτομα παγκοσμίως έχοντας συνολικά έσοδα ύψους περίπου 83 δισ. ευρώ το 2017 σύμφωνα με την έκθεση των κερδών τους. Η Ζίμενς δεν χρειάζεται ιδιαίτερη παρουσίαση, σε όλη την ιστορία της είναι μπλεγμένη σε διάφορα σκάνδαλα δωροδοκιών σε όλο τον κόσμο. Γνωστή είναι η ιστορία της στην Ελλάδα με δωροδοκίες που φτάνουν τα 330 εκατομμύρια ευρώ.

Πέρασε μια μεγάλη κρίση κατά τα χρόνια του Α’ Παγκοσμίου πόλεμο και εξακολούθησε να μην πηγαίνει καλά τα χρόνια της μεγάλης ύφεσης του μεσοπολέμου. Σώθηκε από τους Ναζί. Όταν ο Χίτλερ & Co. ανέλαβε τον έλεγχο της Γερμανίας το 1933, οι ιδιοκτήτες της Ζίμενς ωφελήθηκαν δεδομένου ότι το νέο καθεστώς άρχισε τους επαναεξοπλισμούς και η εταιρεία γνώρισε τεράστια αύξηση από τα συμβόλαια εξοπλισμών. Ήταν από τους κύριους χορηγούς της προεκλογικής εκστρατείας του Χίτλερ. Τα έσοδα της αυξήθηκαν συνεχώς από το 1934 και μετά και κορυφώνονται κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ζίμενς γίνεται ο ηγέτης της ηλεκτρικής βιομηχανίας.

siemens

Οι απαιτήσεις των Ναζί για εξοπλισμούς αυξήθηκαν και οι Γερμανοί εργάτες στρατολογήθηκαν για τα μέτωπα. Οι Γερμανοί κατασκευαστές στράφηκαν προς σκλάβους εργάτες των Στρατοπέδων συγκέντρωσης για να ανταποκριθούν στην έλλειψη εργατικών χεριών. Από το 1940 και μετά, η Ζίμενς εκμεταλλεύεται όλο και περισσότερο τους αιχμαλώτους πολέμου και στην κυριολεξία σκλάβους από χώρες που καταλαμβάνονται από τη Γερμανία, αλλά και Εβραίους, τσιγγάνους και κρατούμενους από τα Στρατόπεδα συγκέντρωσης . Πράγματι, η Siemens ήταν ένας πρωταγωνιστής στο πρόγραμμα των Ναζί «θάνατος μέσω της εργασίας» και λειτούργησε τα εργοστάσια της μέσα από τους κρατούμενους στα στρατόπεδα όπως το Άουσβιτς, Μπούχενβαλντ, Μαουτχάουζεν, Ravensbruck, Flossenburg, Sachsenhausen και άλλα.

siemens 2Στα τέλη του 1944 οι εργάτες σκλάβοι που δούλευαν καταναγκαστικά στην Ζίμενς ανέρχονταν σε 50.000. Ο αριθμός των ανθρώπων που καταναγκάστηκαν από τους Ναζί να δουλέψουν στην Ζίμενς σε όλη την διάρκεια του πολέμου είναι ανυπολόγιστος.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι συνθήκες εργασίας ήταν φοβερές. Για παράδειγμα, χρησιμοποιεί γυναίκες κρατούμενους στο Ravensbruck για να κατασκευάσει ηλεκτρικά εξαρτήματα για τους πυραύλους V-1 και V-2. Οι γυναίκες υποβάλλονταν σε όλους τους τύπους της εκμετάλλευσης, με τη διαρκώς παρούσα απειλή του θανάτου, σε περίπτωση άρνησης. Τις χρησιμοποίησε σαν υποζύγια στις κατασκευαστικές της εργασίες όπου έσερναν γιγάντιους οδοστρωτήρες για την διάνοιξη δρόμων.

siemens3

Ο Γενικός Διευθυντής της Ζίμενς , Rudolf Bingel, ήταν προσωπικός φίλος του διοικητή των Ες Ες Χάινριχ Χίμλερ, και έκανε πλήρη χρήση των διασυνδέσεων του για να εξασφαλίσει την επιτυχία των έργων της με την ευλογία των Ναζί. Περαιτέρω επωφελήθηκε η εταιρεία από το Ολοκαύτωμα μέσω του προγράμματος “καθαρότητας της Άριας φυλής”, όπου κατασχέθηκαν εβραϊκές επιχειρήσεις και περιουσίες, και στην συνέχεια, μεταπουλήθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές σε εταιρίες όπως η Ζίμενς.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Ζίμενς έκανε τα πάντα για να ξεχαστεί ο ρόλος της κατά τη διάρκεια της ναζιστικής εποχής, αλλά το παρελθόν της δεν την αφήνει. Υπενθυμίσεις ξεπηδούν από καιρό σε καιρό.

zyklonb1

Το 2001, σε στιγμή εγκατάλειψης της μνήμης ή απύθμενου θράσους και περιφρόνησης η Bosch Siemens Hausgeraete, η θυγατρική εταιρεία οικιακών συσκευών και καταναλωτικών προϊόντων, καταθέτει αίτηση εφαρμογής στο Αμερικάνικο οργανισμό ευρεσιτεχνίας και πατέντας για το όνομα του Zyklon. Το ίδιο όπως και Zyklon B, την τοξική χημική ουσία που χρησιμοποιούνταν στους θαλάμους αερίων του Ολοκαυτώματος για την εξόντωση των κρατουμένων θυμάτων. Η εταιρεία προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το όνομα Zyklon σε μια σειρά από προϊόντα οικιακής χρήσης, συμπεριλαμβανομένων των φούρνων αερίου. Μετά από δημόσια κατακραυγή, η Ζίμενς έκανε πίσω και απέσυρε τις αιτήσεις των εμπορικών σημάτων.

Η Ζίμενς την περίοδο του φασισμού βρήκε αυτό που κάθε καπιταλιστική επιχείρηση ονειρεύεται. Πολλές παραγγελίες, αχαλίνωτα κέρδη και εξουσία και εργατικό δυναμικό που δούλευε μέχρι θανάτου μέσω της εργασιακής εξάντλησης.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία